caes

Xarxa de Parcs Naturals Elaborats per EDN - Estudi Divulgació Natura

Ja es pot veure el vídeo 'Boscos humits' dins la nova col·lecció d'enregistraments sobre conservació de la biodiversitat a la Xarxa de Parcs Naturals

19/10/2020

La Xarxa de Parcs Naturals ha començat la difusió d'una sèrie de set vídeos centrats en la conservació de la biodiversitat als dotze parcs i espais naturals protegits que gestiona la Diputació de Barcelona. 'Boscos mediterranis', 'Matollars i bosquines', 'Boscos humits', 'Zones obertes (prats, pastures i conreus)', 'Medi fluvial, basses i altres ambients humits', 'Geologia, roqueters i coves' són els temes protagonistes. També hi haurà un vídeo de síntesi de tots ells, 'Els valors naturals de la Xarxa de Parcs Naturals'. Els vídeos s'han encarregat a EDN - Estudi Divulgació Natura.

L'objectiu d'aquests vídeos és mostrar un patrimoni natural ric i sorprenent (paisatge, geologia, hàbitats, flora, fauna, fongs, etc.), apuntar l'estreta relació de la natura amb la societat i transmetre el valor de la conservació, com ara els esforços que es fan en recerca, seguiment i conservació per garantir un bon estat del medi natural. Per això, s'il·lustren amb accions i bones pràctiques rellevants que s’han dut o s’estan duent a terme en el conjunt dels espais protegits de la Xarxa de Parcs Naturals.
 
El primer dels vídeos tracta dels boscos mediterranis. En aquest sentit, es mostren els diversos paisatges i hàbitats, els seus valors i quins tipus de bosc hi ha, com ara pinedes de pi pinyer i pi blanc, suredes, alzinar, alzinar amb ullastre, rouredes de roure martinenc... S'acompanyen d'imatges peculiars d’algunes de les espècies que els habiten: geneta, xot, àliga cuabarrada i d’altres espècies d’invertebrats difícils d’observar.

També es mostren els treballs de recerca, seguiment i conservació activa així com de la gestió forestal per a la resiliència dels boscos pel que fa al canvi climàtic, plagues, malalties i incendis forestals, que duen a terme biòlegs i guardes dels parcs, en col·laboració amb entitats científiques i departaments universitaris.

En el segon vídeo, dedicat als matollars i bosquines, hi apareixen timonedes, brolles amb romaní, prats amb ginebrons, màquies, garrigues, ginestars.... S'hi expliquen els seguiments de rapinyaires, papallones, tortuga mediterrània, rèptils, flora amenaçada i les actuacions contra l'eruga barrinadora de les palmeres per mantenir aquests hàbitats tan rics.

El tercer vídeo aparegut aquest 2020 està centrat en els boscos humits. Fagedes, avellanoses, teixedes, boscos d'aurons i tells, castanyedes, avetoses, forjats pel pas del temps són un patrimoni mil·lenari. L'enregistrament mostra com s'estudia la seva evolució, el seguiment dels mamífers, dels escarabats saproxílics i del liró gris. També destaca les feines per afavorir la maduresa del bosc i els seguiments del teix i de la flora protegida.

Els quatre vídeos restants per completar la col·lecció arribaran durant el primer semestre del 2021.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: flora, fauna, hàbitats, Divulgació, Vídeos, Xarxa de Parcs Naturals, Biodiversitat, ODS, Vídeos,