caes

Montnegre-Corredor Les erugues no causen ni al·lèrgia ni urticària

L'eruga peluda del suro causa defoliacions molt severes al Parc del Montnegre i el Corredor

02/06/2020

El Parc del Montnegre i el Corredor ha detectat recentment defoliacions als boscos per l'eruga peluda del suro. Aquesta papallona nocturna pot tenir creixements de població molt importants, fins i tot d'anys; els darrers que es recorden al Parc són dels anys noranta. Aquestes erugues, que no causen ni al·lèrgia ni urticària, poden menjar-se les fulles tant d'alzines sureres com d'altres arbres, com els pins. En un mes o mes i mig, però, la majoria dels arbres i arbusts tornen a recuperar la fulla, el seu vigor i el color verd habituals.

L'eruga peluda del suro (Lymantria dispar) és una espècie autòctona de papallona nocturna que viu a les suredes i als alzinars. Cada cert temps, aquestes papallones que normalment es troben en equilibri en el seu hàbitat, poden tenir creixements poblacionals molt importants que poden durar alguns anys; al Parc del Montnegre i el Corredor no es recorden des dels anys noranta.

Després d’aquests creixements aquesta papallona torna a tenir densitats molt baixes i passa totalment desapercebuda. Es desconeix com interactuen els diferents factors que intervenen en les fluctuacions de les poblacions de Lymantria dispar, però se sap que són factors climàtics, per efectes de virus i per interaccions amb parasitoides i depredadors com escarabats i ocells insectívors o petits mamífers.

Les erugues s’alimenten principalment de les fulles dels suros o de les alzines, però quan tenen aquestes explosions demogràfiques també arriben a defoliar la totalitat de les fulles de moltes altres espècies d’arbre com els pins i, fins i tot, de les plantes del sotabosc. L’aspecte del bosc després de l’efecte de les erugues és impressionant a nivell paisatgístic perquè queda tota la vegetació defoliada i l’aspecte és similar a un bosc després d’un incendi. Afortunadament, entre quatre i sis setmanes després d’aquestes defoliacions, la majoria dels arbres i arbusts tornen a recuperar la fulla, el seu vigor i el color verd habituals.

Una espècie inofensiva per a la salut de les persones

És important informar, que tot i que l'eruga és peluda, es tracta d'una espècie inofensiva per a la salut de les persones. L’elevada abundància d’erugues pot generar rebuig per aquests insectes, però no causa ni al·lèrgia ni urticària a les persones i als animals. Aquestes erugues no s’han de confondre amb l'eruga de la processionària del pi tant per l'època (la processionària es veu a l´hivern i fins a finals de març) com pel comportament (només aquesta darrera fa processons) i les coloracions (les erugues de processionària són marronoses).

Tractament biològic al Parc

La proliferació puntual d´aquesta espècie pot provocar disminucions de creixement de la fusta, del suro i també perjudicis estètics en parcs i jardins tant públics com particulars. Durant el mes de maig, en 2.304 ha del Parc del Montnegre i el Corredor s’ha realitzat un tractament biològic només a zones ja afectades l’any 2019 i que majoritàriament se n’obté productes forestals. Aquest tractament biològic només és efectiu sobre les erugues dels primers estadis, és a dir, les que mesuren fins a 2 cm de longitud i tenen coloració negra. Aquests tractaments, a més no són específics per les erugues de Lymantria dispar, i per tant no s´aconsellen tractaments fitosanitaris d’aquest tipus a nivell generalitzat i encara menys tractaments insecticides de tipus químic els quals perjudicarien a un nombre molt més elevat d’insectes i als depredadors que se n’alimenten dins de l’espai natural protegit.

Després d’aquestes defoliacions, les erugues formen una crisàlide, un estoig de color marró fosc enganxat dels arbres, de la qual en sortiran les papallones que es caracteritzen per tenir color blanc brut (les femelles) o color marronós (els mascles). Els mascles d’aquestes papallones tenen la capacitat de desplaçar-se a força distància d’on han emergit de les crisàlides, de forma que és molt probable que a l’estiu es detectin nombroses papallones enmig dels pobles i ciutats situats dins o a la vora del Parc.

Aquestes papallones també poden sorprendre per la seva elevada abundància, però en cap cas provoquen cap perjudici per les persones i els animals. Les papallones femelles seran les que posaran els ous que no eclosionaran en forma de petites erugues negres fins la primavera de l’any que ve.

Podeu consultar més informació sobre el cicle biològic de l'eruga peluda del suro en aquest enllaç [PDF].

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: insectes, Montnegre-Corredor, Divulgació, invertebrats, fauna, Biodiversitat, Paisatge, Gestió del medi, ODS, hàbitats, flora, Recerca i seguiment, general,