caes

Guilleries-Savassona Sorprenentment, les càmeres de fototrampeig han captat també un isard

L'estudi sobre carnívors guardonat amb el 1r Premi de Recerca Guilleries destaca la presència de guilla, gat fer i mostela

22/09/2020

El 2019, el Primer Premi de Recerca Guilleries, que promou la Càtedra interuniversitària de l'Aigua, Natura i Benestar, va ser per al projecte de recerca ‘Estudi de la comunitat de carnívors de les Guilleries: estat de les poblacions i factors que les influencien’. Es coneixen ara els primers resultats de l’estudi que destaquen la presencia de la guilla, el gat fer i la mostela. Així mateix, les càmeres de fototrampeig han pogut captat la presència, sorprenent, d’un isard. Els resultats complets es presentaran a finals d’any.

Des de principis d’any, el grup d’investigadors guanyador del Primer Premi de Recerca Guilleries busca els carnívors que s’amaguen al cor de les Guilleries. El projecte guanyador porta per títol “Estudi de la comunitat de carnívors de les Guilleries: estat de les poblacions i factors que les influencien”. Està finançat gràcies a la beca atorgada per la Càtedra de l'Aigua, Natura i Benestar (impulsada conjuntament per l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, la UVic-UCC i la UDG) i coordinat per Xavier Soler, Marc Vilella i Ferran Sayol.

El treball se centra a conèixer la distribució i l’abundància d’espècies de carnívors de les Guilleries i combina les tècniques del trampeig fotogràfic i del trampeig de micromamífers per estudiar les seves interaccions amb les preses. Així, al llarg d’aquests mesos, el grup d’investigadors, provinents de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, la Universitat de Lleida i la Universitat Blanquerna i amb la col·laboració d'exestudiants del Grau de Biologia de la UVic-UCC, han col·locat diverses càmeres de fototrampeig dins l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona separades cadascuna d’elles per 1,5 km aproximadament, cosa que ha permès cobrir bona part del territori de les Guilleries.

En les darreres revisions efectuades i posterior classificació de les imatges, s’ha detectat la presència del gat fer (Felis silvestris), una espècie de la qual no se sap encara la seva distribució exacta a Catalunya. També s’ha detectat la mostela (Mustela nivalis), actualment molt rarificada i en possible regressió a Catalunya, i un isard (Rupicapra pyrenaica). La detecció d’aquesta darrera espècie, tot i no tractar-se d’un carnívor, ha estat especialment sorprenent degut a la seva distribució fonamentalment pirinenca. Tot i així, gràcies a informació facilitada pel Departament de Territori i Sostenibilitat, s’ha constatat que no és estrany observar isards en zones de muntanya mitjana, ja que el bon estat de les seves poblacions facilita la dispersió d’individus aïllats cap a nous territoris on fins ara l’espècie no era present. Fent honor al nom de la zona, la guilla és el carnívor detectat més freqüentment per les càmeres.

Per altra banda, també s’han dissenyat una sèrie de parcel·les per trampejar petits mamífers en diferents hàbitats de les Guilleries. Les dades recollides han de permetre analitzar l’abundància de les diferents espècies de carnívors i els hàbitats que prefereixen.

Els resultats finals, que els investigadors preveuen presentar a finals del 2020, ajudaran a tenir una visió més completa dels carnívors que viuen a les Guilleries.

Segona edició del Premi de Recerca Guilleries

Amb el suport del Consorci de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona, s'ha convocat recentment el Segon Premi de Recerca Guilleries. El premi, amb una dotació de 5.000 euros, s’atorgarà al millor projecte de recerca sobre qualsevol de les temàtiques següents: aigua, territori i biodiversitat. El termini per presentar les candidatures finalitza el 15 d'octubre del 2020. Per més informació, podeu consultar les bases.

compartir

Font de la informació: Càtedra de l'Aigua, Natura i Benestar

Categoria: fauna, vertebrats, mamífers, hàbitats, Planificació i avaluació, Recerca i seguiment, Gestió del medi, Divulgació, Guilleries-Savassona, Biodiversitat, ODS,