caes

Sant Llorenç-Obac Dissabte, 9 de juliol, a les 10 h

S'inaugura la rehabilitació de la Cova de Mura

28/06/2016

Després de les obres dutes a terme per millorar la seguretat dels visitants i la sostenibilitat per al medi subterrani, el dissabte 9 de juliol a les 10 h tindrà lloc la inauguració de les obres de condicionament de les visites a la Cova de Mura. Durant tot el cap de setmana (dissabte 9 i diumenge 10) hi haurà portes obertes en què s'oferiran visites guiades.

Per a la millora de la seguretat i la conservació de la cova s'han fet obres a l'interior. En una fase prèvia ha calgut fer una prospecció per assegurar que la intervenció no afectava restes arqueològiques. Posteriorment, s'han pogut realitzar les obres de condicionament que, sobretot, han consistit en l'habilitació d'un únic recorregut per fer visitable la cova per a la majoria de persones: s'han fet graons en llocs on el pendent era excessiu i una passera en un tram inclinat. El fet d'habilitar aquest recorregut també farà que la presència de persones no molesti els ratpenats ni malmeti els valors geològics de la cova: les cristal·litzacions d'aragonita acicular i les estalagmites.

També s'han posat punts d'il·luminació amb el doble objectiu de fer-la estèticament més interessant alhora que aquesta millora ha repercutit en la seguretat per als visitants. La llum és de baixa emissió energètica per evitar la contaminació per algues, l'efecte verdet.

Informació pràctica sobre les visites:

La visita comença a les 11 h al Centre d'Informació de Mura. La visita, acompanyada per un guia en tot moment, ja des del Centre d'Informació de Mura, s'inicia amb una caminada per arribar-hi de nivell mitjà d'uns 45 minuts. La visita a l'interior de la cova té una durada d'uns 25 minuts més. Es recomana dur bon calçat, roba d'abric, aigua i barret per als mesos més calorosos.

Cal fer la reserva per a la visita atesa la limitació de l'aforament i per garantir la conservació dels valors naturals de la cova al telèfon del Centre d'Informació: 938 318 375 o bé al correu: p.santllorenc.mura@diba.cat (els dies festius).

Les visites guiades a la Cova de Mura es realitzen dissabtes, diumenges i festius. I per a grups concertats en altres dies i horaris.

Durant l'any 2016, l'acompanyament i la visita de la cova serà gratuït, a partir del 2017 caldrà pagar el preu públic associat a la visita.

 

La Cova de Mura, una de les més boniques i amb més anomenada que hi ha al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, és una cavitat natural formada per una galeria principal d'uns 180 m de fondària. Com la majoria de coves del massís s'ha format en conglomerat o pinyolenc, format per grans i codonells (com es diuen a Mura els còdols). Aquesta pedra és força dura gràcies al ciment natural que conté: el carbonat de calci.

Els importants esforços tectònics de fa milions d'anys van trencar aquestes roques i van crear uns sistemes de fractures verticals de direcció NNE-SSW. L'aigua de la pluja s'ha anat infiltrant a través d'aquestes esquerdes a l'interior del massís i, a la vegada, s'ha anat dissolent el ciment; d'aquesta manera s'han format un gran nombre de coves i avencs. És un procés erosiu extremadament lent i que sovint ens obsequia amb formacions espectaculars d'espeleotemes, que són dipòsits secundaris formats per precipitació del carbonat de calci que porta dissolt l'aigua que circula per l'interior del massís.

També cal destacar les formacions aciculars d'aragonita. Aquest tipus de cristal·lització que comença com un borrissol molt fi i blanc acaba fent agulletes de fins a uns 2 mm de gruix. La Cova de Mura és l'única cavitat amb aquest tipus de cristal·lització al massís de Sant Llorenç del Munt.

Un altre element destacable és la important presència de ratapinyats al seu interior on trobem, per exemple, el ratpenat de ferradura gros (Rhinolophus ferrumequinum), un dels més grans d'Europa. Les coves del massís de Sant Llorenç, també la de Mura, són un lloc de refugi i cria. Un dels problemes principals per als ratapinyats és, precisament, la manca de llocs on refugiar-se.

L'arqueologia és també destacable a la cova. Així, en una prospecció espeleològica realitzada a la primera meitat del segle XX es van trobar ossos humans i d'animals i fragments de ceràmica. L'anàlisi de les peces trobades va demostrar que a la cova hi va haver enterraments humans col·lectius de l'edat del bronze (entre el 1500 i el 1000 aC).

Posteriorment, degué quedar amagada per la vegetació o algun despreniment fins que es diu que un pagès la va retrobar ara fa poc més de cent anys.

Amb les obres d'adequació, celebrem poder gaudir de nou, de manera ordenada i respectuosa, de la contemplació d'aquesta espectacular cova.

 

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Geologia, Educació ambiental, Gestió del medi, Educació ambiental, Sant Llorenç-Obac, Biodiversitat, general,