caes

Xarxa de Parcs Naturals Es publica la primera guia per a l'ús de la Joëlette

La Xarxa de Parcs Naturals facilita l'accés al medi natural tenint en compte la diversitat funcional de la població

02/12/2020

Itineraris accessibles, préstec de materials que faciliten l'accés als espais naturals, dossiers pedagògics adaptats als programes educatius, rutes teatralitzades i passejades guiades inclusives, el repte d'un transport públic accessible als parcs... Aquesta és l'aposta de la Xarxa de Parcs Naturals per facilitar l'accés de tothom al medi natural. A més, coincidint amb el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat (3 de desembre) la Xarxa de Parcs Naturals ha editat 'Joëlette. La natura a l'abast de tothom', el primer manual d'ús d'aquesta cadira.

La Joëlette és una cadira tot terreny d'una única roda, combinació de carretó i de llitera, que permet la pràctica del senderisme a qualsevol persona amb discapacitat o amb mobilitat reduïda, sigui nen o adult, fins i tot en casos de gran dependència, sempre amb l'ajuda de dos o tres acompanyants experts. Permet a l’usuari arribar a indrets inaccessibles seguint les rutes senderistes. El manual explica què cal saber per utilitzar, fer el manteniment i gaudir de la Joëlette. Està especialment indicat per a associacions i entitats vinculades amb el senderisme, així com per a familiars i amics de persones interessades a utilitzar aquest recurs.

La Xarxa de Parcs Naturals disposa de cadires Joëlette al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, al Parc Natural del Montseny, al Parc del Montnegre i el Corredor i als parcs del Garraf i d’Olèrdola. L’equip de persones que les gestionen són experts en el seu ús. A més d'oferir el servei d’acompanyament, poden formar als familiars i amics dels possibles usuaris. Amb prèvia concertació, es poden organitzar excursions a altres indrets del parc més allunyades i d’accés més complicat. La Joëlette s'ha mostrat com un important recurs per als grups escolars que fan activitats d’educació ambiental a l’equipament, quan aquest grup inclou un alumne amb dificultats.

Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

El Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat se celebra el 3 de desembre amb l’objectiu de promoure els drets i el benestar de les persones amb discapacitat en tots els àmbits de la societat, així com conscienciar sobre la seva situació en tots els aspectes de la vida. El lema d'enguany és "Empoderar a les persones amb discapacitat". L'Àrea d’Infraestructures i Espais Naturals de la Diputació de Barcelona duu a terme accions encaminades a facilitar l'accés al medi natural a totes les persones, tenint en consideració la diversitat funcional de la població.

Itineraris accessibles i préstec de material

Alguns parcs de la Xarxa de Parcs Naturals disposen d’itineraris senyalitzats, accessibles en major o menor grau a persones amb discapacitats de mobilitat o sensorials. En aquest moments, hi ha nou itineraris d’aquesta mena en funcionament, amb característiques diverses.

A moltes oficines i equipaments dels parcs s’ofereix un material adaptat que es pot sol·licitar in situ (si bé millor fer-ho anticipadament) complimentant una fitxa de préstec. El material es presta en règim de gratuïtat i, entre d'altres, trobem bicicletes de mà (o handbikes) per a persones amb dificultats motrius al tronc inferior, terceres rodes per adaptar a la cadira de rodes convencional de l’usuari, barres direccionals (o de muntanya) per facilitar el senderisme a persones invidents acompanyades i rutes de flora i fauna amb textos en braille i macrocaràcters i dibuixos en relleu que descriuen els itineraris de l’entorn.

L’accessibilitat dels programes educatius

La Xarxa de Parcs Naturals segueix avançant cap a la total inclusió dels nens i nenes amb necessitats especials en els programes educatius que porta a terme, tot garantint el seu dret a conèixer i gaudir de la natura de manera equitativa. Coneguem els nostres parcs, Viu el parc, o les estades de natura als equipaments en són una mostra. Tots aquests programes contemplen mesures orientades a facilitar l'accés al medi natural tenint en compte la diversitat funcional de l’alumnat.

Les principals activitats accessibles

Els espais naturals són el millor escenari possible per integrar natura, cultura i història mitjançant l’expressió artística i el llenguatge simbòlic del teatre. Les rutes teatralitzades inclusives, dirigides a tothom, faciliten l’accés tot pensant en la diversitat funcional de la població. La participació és gratuïta i per a totes les edats. A més a més, es pot demanar un intèrpret de llenguatge de signes i el préstec de material adaptat per a la millora de la mobilitat.

Les passejades guiades estan destinades a conèixer millor el patrimoni natural i cultural de cada parcs. Solen durar entre dues i tres hores i ser de baixa dificultat. Estan conduïdes per un expert coneixedor del territori. El preu per persona pot ser d’uns tres euros els adults. Aquestes passejades ofereixen, en la majoria de casos, un servei de Joëlette en cas que alguna persona amb mobilitat reduïda vulgui gaudir de l’activitat.

El repte del transport públic

Des de la gestió dels espais naturals protegits s'és conscient que la mobilitat en general i el transport en particular suposen un dels principals impediments davant la diversitat funcional de la població. És, sens dubte, un dels principals reptes en mans del gestor públic, facilitar la mobilitat d’aquelles persones amb més dificultats. En aquest sentit, la Xarxa de Parcs Naturals està realitzant importants esforços per permetre l’accés als espais naturals protegits a través del transport públic. L’horitzó, en algun cas ja totalment real, és que no resti cap baula per connectar en una cadena accessible que, a través del transport públic, pugui permetre l’accés de tothom a un espai natural protegit.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Accessibilitat als parcs, Xarxa de Parcs Naturals, Educació ambiental, ODS, Llibres, revistes i CD, Educació ambiental,