caes

Parc Fluvial del Besòs

Navegació

El Pla d'emergència


L'objectiu del Pla d'Emergència Específic del Parc Fluvial del Besòs és garantir la prevenció dels riscos derivats de la inundabilitat del Parc en cas de riuades, tant pel que fa a la seguretat dels usuaris com del personal encarregat de la seva gestió.

Aquest document estableix els protocols necessaris per al correcte ús dels mitjans que conformen el Sistema d'Alerta Hidrològica del riu Besòs (SAHBE), a partir de l'organització dels recursos humans i materials disponibles i dels procediments dels grups d'actuació directa implicats. Consulta el diagrama del Protocol en situació de normalitat [pdf].

L’objectiu del SAHBE és tenir la informació amb la suficient antelació per poder evacuar els usuaris de la llera del riu davant les possibles avingudes.

El sistema es basa en sintetitzar en un sol paràmetre, la informació recollida dels sensors ubicats a la conca del riu i al Parc, les dades dels radars meteorològics i els nivells de la làmina d’aigua.

En funció de previsions futures d’increment del nivell del riu a curt, mig i llarg termini, i a través de les dades dels sensors del propi Parc, s’estableixen els estats d’alerta hidrològica:

Recursos tècnics:

Desenvolupen dues grans funcions:

  • El seguiment i previsió de les variables hidrològiques de la conca del riu, en especial el nivell d'aigua en el Parc Fluvial.
  • La gestió dels avisos d'alerta del SAHBE en cadascuna de les fases d'emergència.

Recursos humans:

El Pla estableix els protocols d'actuació dels recursos humans en cadascuna de les fases d'emergència, activades i organitzades pels òrgans de direcció i coordinació que s'hi estableixen. Els grups d'intervenció els conformen:

  • Operadors del centre de control centralitzat de BCASA
  • Servei de control de l'ús públic al parc dins l'horari d'obertura
  • Policies Locals i Mossos d'Esquadra
  • Recursos sanitaris i bombers

L’Equip tècnic de BCASA realitza un seguiment periòdic del sistema de Telecontrol del SAHBE, per comprovar el correcte funcionament de tots els sensors i actuadors del Parc i les seves comunicacions.

Setmanalment es realitza el cicle establert d’inflat i desinflat de les preses, des de la 11 (ubicada aigües avall) fins a la 1 (aigües amunt).

Fases d'emergència

En el desenvolupament del Pla d’Emergència del Parc Fluvial del Besòs s'estableixen tres estats bàsics d'emergència, activats a partir de les previsions del Sistema d'Alerta Hidrològica:

Fase de Pre-alerta

Es proposarà l’activació de la fase de Pre-Alerta quan.

  • El Sistema d’Alerta Hidrològica realitzi una previsió de crescuda en el Parc, és a dir, que l’aigua pugui arribar a zones normalment destinades als usuaris del Parc, en un període comprès entre 2 i 12 hores.
  • S’informi per part de l’SMC de l’activació d’una Situació Meteorològica de Perill de grau superior o igual a 2 sobre alguna comarca de la conca del Besòs (Vallès Occidental, Vallès Oriental o Barcelonès). El grau de perill 2 correspon a una intensitat de pluja superior a 20 mm en 30 minuts o pluja acumulada superior a 100 mm en 24 hores amb probabilitat mitjana (entre el 30 % i el 70 %).
  • S’informi per part de l’ACA de possibles crescudes al riu Besòs.

En aquesta fase el Parc resta obert al públic però s'activen els protocols de seguretat establerts pel Pla.

Fase d'alerta

Es proposarà l’activació de la fase d’Alerta quan:

  • El Sistema d’Alerta Hidrològica realitzi una previsió de crescuda en el Parc, entès aquest terme d’igual forma que el punt anterior, en un període inferior a 2 hores.
  • S’informi per part de l’SMC de l’activació d’una Situació Meteorològica de Perill de grau superior o igual a 5 sobre alguna comarca de la conca del Besòs (Vallès Occidental, Vallès Oriental o Barcelonès). El grau de perill 5 correspon a una intensitat de pluja superior a 40 mm en 30 minuts o pluja acumulada superior a 200 mm en 24 hores amb probabilitat mitjana (entre el 30 % i el 70 %).
  • La pluviometria a la zona del Parc o els nivells en els col·lectors de sortida al riu Besòs en el Parc, informació disponible a BCASA, així ho aconsellin. 

En aquesta fase es procedeix al desallotjament dels usuaris i del personal de manteniment i control de l'ús públic, seguint els protocols establerts, i es tanca el parc.

Fase d'Inundació Parcial

Es proposarà l’activació de la fase de Crisi quan s’inicia la inundació, o aquesta és imminent, dels espais normalment destinats a l'ús públic. El parc resta tancat.

Imatge d’un panell de la zona d’ús públic en fase de Prealerta (a) i imatge de la zona d’ús públic completament inundada durant una fase de Crisi (b).

#language("interest")

Mapa del parc