caes

Diputació de Barcelona | Altres L'objectiu de la UE és que el 25 % de les terres agrícoles dels estats membres es treballin de manera ecològica abans del 2030

El 12 % dels conreus de la demarcació de Barcelona són d'agricultura ecològica

Segons l’informe 'L'agricultura es vesteix de verd. Una mirada a l’estat de la producció agroalimentària ecològica a la demarcació de Barcelona', realitzat en el marc de l'estratègia BCN Smart Rural, el 12 % en l'àmbit de les comarques barcelonines es dedica a conreus ecològics, mentre que el percentatge del total de Catalunya és del 7 %.

Per contra, l’Alt Penedès, la terra del vi i el cava per excel·lència, és la comarca barcelonina amb més superfície dedicada a l'agricultura ecològica, amb 8.567 hectàrees, el que representa el 40 % de la superfície total cultivada. Per municipis, Sant Sadurní d'Anoia encapçala el percentatge de terres ecològiques, amb el 69,47 %, seguit de Gelida, amb el 64,25 %, o Subirats, amb el 54,53 % de terres de conreu ecològic.

La demarcació de Barcelona va acabar el 2019 amb 15.476 hectàrees de superfície cultivada de manera ecològica i es posiciona com la demarcació de Catalunya amb més superfície dedicada a aquest tipus de producció.

D’acord amb aquestes dades, la comarca de l’Alt Penedès supera amb escreix l’objectiu marcat per la Unió Europea en la producció ecològica que, segons les seves estratègies Del camp a la taula i Biodiversitat 2030, vol aconseguir que el 25 % de les terres agrícoles dels estats membres es treballin de manera ecològica abans del 2030. Aquest percentatge triplica el de l’any 2019, que, a escala europea, se situa en el 8,5 %.

L’informe també destaca que, en termes percentuals, el Moianès es troba molt a prop de l’objectiu establert per la Unió Europea: la comarca més jove de Catalunya gestiona de manera ecològica el 20 % de la seva superfície total cultivada.

Dit això, deixant de banda l’Alt Penedès i el Moianès, la resta de comarques de la demarcació de Barcelona presenten un percentatge de superfície ecològica cultivada inferior al 15 %. En les posicions més baixes de la llista trobem la comarca d’Osona, amb un 2 % de superfície ecològica, i les comarques del Vallès Occidental i el Bages, amb un 4 %.

Amb la mirada posada en el 2030

A partir de les dades proporcionades pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) i el mapa de cultius DUN-SIGPAC de la Generalitat de Catalunya, l’informe ha detectat la necessitat d'ampliar en 15.617 hectàrees la superfície de conreu dedicada a la producció ecològica a la demarcació de Barcelona, una àrea que supera lleugerament l’extensió del Barcelonès.

Per assolir la fita del 25 % fixada per la Unió Europea i impulsar el territori cap a un sistema alimentari més saludable i sostenible, les comarques barcelonines han de tenir un total de 31.093 hectàrees dedicades a l'agricultura ecològica abans del 2030. És a dir, per aconseguir l'objectiu que marca l'estratègia Del camp a la taula, la demarcació de Barcelona ha de multiplicar per dos la superfície cultivada de manera ecològica abans del 2030.

L’informe d’anàlisi "L’agricultura es vesteix de verd. Una mirada a l’estat de la producció agroalimentària ecològica a la demarcació de Barcelona" es pot consultar en aquest enllaç.

BCN Smart Rural

BCN Smart Rural és l'estratègia de la Diputació de Barcelona per transformar el sector agroalimentari de la demarcació. Cofinançada per la Unió Europea a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), aquesta iniciativa conjunta s’ubica a l’avantguarda de les accions que les dues institucions estan promovent amb horitzó 2030, tant en matèria agrícola com alimentària, i s’alinea especialment amb la campanya Del camp a la taula (de l’anglès, From Farm to Fork), que es troba al cor del Pacte Verd Europeu.

compartir

Font de la informació: Gabinet de premsa de la Diputació de Barcelona

Categoria: Paisatge, Cobertes del sòl, hàbitats, Gestió del medi, Diputació de Barcelona, Altres, Biodiversitat, ODS, Notícies d'arreu,