caes

Guilleries-Savassona S'han mantingut les mesures amb bons resultats de la prova pilot del 2021 i s'han introduït millores

La campanya d'estiu de la regulació de l'accés motoritzat a la vall de Sau, a l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona, triplica el nombre de vehicles gestionats

12/10/2022

Aquest estiu s’ha tornat a posar en funcionament el sistema de regulació de l’accés motoritzat a la vall de Sau, a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, per tal de poder garantir la seguretat dels usuaris i residents i per a la conservació del patrimoni natural i cultural de la zona. La campanya d’estiu s'ha realitzat entre el pont de Sant Joan i la Diada i ha afectat ambdues ribes del pantà. A causa de l'interès despertat per l’emergència del poble de Sant Romà de Sau associat a la sequera, s'ha triplicat el nombre de vehicles gestionats i s'han registrat 21.600 visitants, un valor molt superior als 13.300 del 2021.

Aquest estiu passat s'ha tornat a engegar la campanya de regulació de l’accés motoritzat impulsat pel Consorci de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal d'Osona. La regulació ha consistit en el manteniment de les mesures d'ordenació de l'ús públic que van funcionar bé a la prova pilot de la campanya anterior (normativa específica, sistema de reserva prèvia per a les places d’aparcament de l’Àrea d’esplai del pantà de Sau, senyalització específica i personal d’informació específic, a la presa de Sau i a l’Àrea d’esplai) i algunes millores establertes com la regulació de l’accés mitjançant codis QR, instal·lació de barreres fixes al camí de Can Mateu a Coll de Terrades i material divulgatiu de suport.

Igual que l’any passat, els usuaris han hagut de fer una reserva prèvia lligada a les places disponibles de l’aparcament, d’acord amb la capacitat d'acollida d'aquest espai, per la qual calia abonar 5 euros per als cotxes i 2 euros per a les motocicletes. D’aquesta manera, els usuaris podien gaudir de l'entorn natural sense que es produís un efecte negatiu en el paisatge, la flora i la fauna, i tenir una experiència satisfactòria.

Els diners recaptats dels tiquets es destinaran íntegrament a cobrir una part del cost del personal d’informació ambiental i dels serveis que s'ofereixen a l'Àrea d'esplai del pantà de Sau, a més de fer accions per mantenir i conservar aquest espai natural protegit.

Repunt de visitants amb l’augment de la sequera a Catalunya

L’antic poble de Sant Romà de Sau, en especial el campanar de l’església, inundat per la creació del pantà de Sau l’any 1962, ha esdevingut un element de referència a l’hora de valorar el grau de sequera del nostre país. Enguany, els embassaments catalans han vist minvat de forma molt important el nivell d’aigua de manera que a Vilanova de Sau s’han pogut veure pràcticament totes les cases submergides.

Aquesta situació, que no es produïa des de l’any 2008, ha sortit a molts mitjans de comunicacions i ha produït un efecte crida entre els espectadors. Per aquest motiu, els vehicles gestionats a partir de mitjan agost han augmentat d’una forma molt important i han arribat al pic de visitants el cap de setmana del 15 d’agost, quan l’operatiu ha hagut de gestionar més de 900 vehicles en tres dies, amb un màxim de 350 vehicles en un dia.

L’anàlisi de les dades recollides en relació amb la freqüentació d’usuaris ha mostrat una aproximació als valors de postpandèmia associats a l’efecte crida dels mitjans: l'estiu del 2022 s'han registrat 21.600 visitants, valor molt superior al de l’any passat (uns 13.300) i molt propers als de l'estiu del 2020 (24.000 visitants).

Xifres excepcionals van requerir mesures excepcionals

També aquest any s'ha posat de manifest que els caps de setmana i entre setmana del mes d’agost han estat els dies amb més visitants. En els 77 dies qSue ha durat la regulació, s'ha arribat al nombre màxim de visitants (valor determinat pel càlcul de capacitat de càrrega de l'espai) en 44 dies (57 %), quan l’any passat només en van ser 16. En aquests dies, la regulació de l'accés ha evitat impactes negatius sobre l'entorn, atès que és en aquests moments de màxima afluència quan, en anys anteriors, s'havien produït els principals impactes, efectes negatius i problemes de convivència amb els residents de la zona i amb les activitats agràries, ramaderes i forestals.

Per als dies en què l’augment va ser més important, va ser necessari establir noves eines per a la regulació que no s’havien pogut preveure perquè no s’havien registrat xifres similars a la prova pilot. Aquestes noves eines van consistir en una pantalla led a l’entrada de l’Espai Natural pel municipi de Folgueroles, reforç de l’atenció al visitant amb la col·laboració de Protecció Civil de Vic i Tona, reforç del personal d’informació i suport presencial per complir amb la normativa dels Agents Rurals i els Mossos d’esquadra.

Informació i conscienciació dels visitants

La funció del personal d’informació ambiental es valora com a imprescindible per a la primera atenció del visitant (desconeixedor en molts casos de l’existència de l’operatiu) i per a la posada en valor de l’indret. S'han informat més de 21.600 persones, donant a conèixer els valors de l'entorn natural, les seves debilitats, les bones pràctiques dels usuaris per millorar i assegurar la seva conservació i gaudir d’una visita de qualitat a l'espai connectant amb l’essència natural del paratge. Això ha permès que l'ambient a l'Àrea d'esplai del pantà de Sau hagi estat molt més tranquil i respectuós amb l'entorn respecte estius anteriors. S'ha detectat una disminució del vandalisme i un augment del respecte entre usuaris, assolit una experiència molt més positiva i satisfactòria per part del visitant.

El personal d'informació també ha fet una feina d'explicar els recursos turístics de la zona en una estreta col·laboració amb les empreses turístiques que desenvolupen la seva activitat al pantà, importants còmplices en la conservació de les valors naturals i culturals de l’entorn. Per promoure aquest sector, i com a experiència pilot, els visitants que feien una activitat guiada estaven exempts de pagar la taxa d'accés.

Estabilització del projecte

Després de l’experiència de dues campanyes, el projecte de regulació de l’accés motoritzat a la vall de Sau està preparat per estabilitzar-se de cara a properes edicions. Si bé és cert que cal tenir en compte les necessitats requerides per situacions excepcionals i la necessitat de donar a conèixer les condicions de la regulació, l’any 2023 es planteja com un any d’estabilització de les instal·lacions i cobertura de les necessitats per mantenir el projecte.​​​​​​​

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Guilleries-Savassona, ODS,