caes

Parc Fluvial Besòs Durant els seguiments també s'han detectat rastres de senglar i un petit nombre de vespes asiàtiques

Els seguiments ornitològics de setembre al Parc Fluvial del Besòs detecten la presència de xarxets comuns, martinets rossos i territs variants

08/10/2020

El recull de les observacions faunístiques durant els seguiments ornitològics de setembre al Parc Fluvial del Besòs han permès l’albirament de diverses espècies d’ocells passeriformes, ocells aquàtics i, també, de les primeres espècies hivernants. Destaca l’observació de xarxets comuns, territs variants i martinets rossos. Per segon estiu consecutiu, no s’ha registrat cap brot de botulisme al Parc.

Al setembre, el flux migratori d’ocells ja és màxim i es tracta d’un dels moments de l’any en què es pot veure una major diversitat d’espècies que es desplacen des de les seves zones de nidificació fins a les zones d’hivernada.

Així, de les observacions faunístiques durant els seguiments ornitològics de setembre al Parc Fluvial del Besòs cal remarcar l’albirament de quatre xarxets comuns (Anas crecca) al tram dels canyissars, dos territs variants (Calidris alpina) a Sant Adrià i dos martinets rossos (Ardeola ralloides) a la desembocadura.

També destaca l’observació d’un capsigrany (Lanius senator) a Santa Coloma de Gramenet i de diverses cotxes blaves (Luscinia svecica) al llarg del riu, que formen part del grup d’ocells passeriformes.

Pel que fa als ocells aquàtics, el temporal de pluges de principis de setembre va possibilitar l’observació d’algunes espècies de limícoles a la barra de sorra de la desembocadura, com un territ tresdits (Calidris alba), un territ variant (Calidris alpina) i un corriol gros (Charadrius hiaticula). En dies posteriors a la tempesta,  es van poder observar també un territ gros (Calidris canutus), cinc remena-rocs (Arenaria interpres) i uns cinc corriols grossos i de dos territs variants ( Pat Gallart com. pers.).

Així mateix, s’han albirat un enganyapastors (Caprimulgus europaeus) a Santa Coloma de Gramenet i un colltort (Jynx torquilla) al tram dels canyissars i, atesa l’època en què ens trobem, s’han vist els primers individus de diverses espècies hivernants, com ara el mosquiter comú (Phylloscopus collybita).

Afortunadament, no s’ha detectat cap brot de botulisme en tot l’estiu amb la qual cosa podríem estar davant del segon any consecutiu sense una mortalitat significativa d’ànecs i gavines al Parc Fluvial.

Respecte a la resta d’animals, cal subratllar els rastres de senglar (Sus scrofa) vistos al tram dels canyissars i l’observació d’unes poques vespes asiàtiques (Vespa velutina) al mateix tram.

compartir

Font de la informació: Xavier Larruy / Parc Fluvial del Besòs

Categoria: Paisatge, Hidrologia, fauna, vertebrats, insectes, ocells, mamífers, hàbitats, Recerca i seguiment, Parc Fluvial Besòs, Biodiversitat, ODS,