Montseny
Al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny

Els voluntaris condicionen l’entorn de la riera de Martinet, a Aiguafreda

$urlFileEntry

Activitat al Montseny. Autor: Cercle Voluntaris

30/05/2017

El dissabte 27 de maig una vintena de membres del Cercle de Voluntaris dels Parcs Naturals es van desplaçar al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. L’activitat es va dur a terme en col·laboració amb una quinzena més de voluntaris de l’Associació Habitats i l’Associació Martinet, dues entitats del municipi d’Aiguafreda.

L'activitat va consistir a condicionar l’entorn de la riera de Martinet, realitzant una intervenció a la resclosa existent, col·locant un hotel d’insectes i analitzant la qualitat del riu Martinet. Aquestes actuacions es van realitzar amb la col·laboració i guiatge de la tècnica d’Ús Públic del Parc Natural, Elisabet Ros, endinsant-se en l’itinerari dels sentits del Parc Natural del Montseny.

Un cop a la resclosa, els membres del Cercle de Voluntaris, de l’Associació Habitats i de l’Associació Martinet es van dividir en dos grups. El primer grup va fer una anàlisi del riu Martinet i l’altre grup es va quedar a la resclosa per acabar-la i condicionar-ne l’entorn.

El grup que va analitzar el riu Martinet va continuar caminant pel camí dels sentits fins al gorg de la Sort. Un cop allí, a cada voluntari del grup se li va entregar una fitxa de camp. Les persones participants van analitzar la qualitat hidromorfològica, observant l’hàbitat, el bosc de ribera, el cabal i les alteracions. També va analitzar la qualitat fisioquímica, observant la temperatura i la transparència de l’aigua, i la qualitat biològica, observant els macroinvertebrats i la biodiversitat. El resultat de l’índex de macroinvertebrats va concloure que la qualitat era molt bona.

Per la seva banda, el grup que va condicionar l’entorn de la resclosa va arranjar el camí del pas de l’aigua i va preparar el terreny per tal de col·locar-hi un hotel d’insectes.

Amb la feina feta, cap a les 13.15 h els voluntaris es van acomiadar de les persones de l’Associació Habitats i de l’Associació Martinet i es van desplaçar fins a l’Ecogranja Salgot, on els va rebre Dolors Salgot i van poder descobrir el funcionament d’una granja ecològica.

L’Ecogranja Salgot, empresa acreditada amb la Carta Europea de Turisme Sostenible, va ser creada l’any 1928 per Antoni Salgot en una casa de la plaça Major d’Aiguafreda, que encara avui es manté com a obrador. El seu esperit d’innovació i creixement el van portar a adquirir les primeres cambres frigorífiques automàtiques als Estats Units. També va contribuir a introduir a Catalunya una raça de porc provinent d’Anglaterra anomenada Large-White, tot un salt qualitatiu per a la xarcuteria del moment.

Finalment, la jornada es va cloure amb l’àpat de germanor a la font dels Enamorats.

Per a més informació sobre les activitats de voluntariat ambiental del Cercle de Voluntaris dels Parcs Naturals, consulteu la seva pàgina web i pàgina de Facebook.

compartir

Font de la informació: Cercle de Voluntaris de Parcs Naturals

Categoria: Montseny, Educació ambiental, Paisatge, Educació ambiental, Cercle de voluntaris, Hidrologia, flora, hàbitats, Educació ambiental, Gestió del medi,