Montseny
Pel 'silvetum' del Parc Natural del Montseny

S'inaugura l'itinerari forestal de Fontmartina

$urlFileEntry

Moment de la inauguració. Autor: Diputació de Barcelona

20/07/2017

El dijous 13 de juliol a les 12.30 hores, va tenir lloc la inauguració de l’itinerari forestal de Fontmartina, que transcorre pels entorns del silvetum del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. L’itinerari fou dissenyat per l’enginyer de forests de la Diputació de Barcelona, Joaquín Martín Diéguez, autor de l'obra El bosque en el silvetum del Montseny (1971), i s’anomena així perquè conté  espècies forestals pròpies de les regions climàtiques mediterrànies, centre i nord europees. 

L’itinerari, de 4,8 km i dificultat baixa, comença a les Feixes del Vilar, on s’hi observen plantacions de cedre de l’Himàlaia, avet de Douglas i cedre de l’Atles. Més endavant, trobem alzinars amb castanyers, i cap a la font de les Hortes hi ha bosc de ribera amb espècies com trèmols, àlbers, verns amb alguns cirerers i nogueres, entre d’altres. A la plana del Coll destaca la plantació d’avet de Douglas, també conegut com pi d’Oregon, amb làrix i cedres. Després d’un alzinar amb pi pinyer es troben alguns exemplars de pi ponderosa. I acaba al punt de partida després de gaudir d’alguns castanyers centenaris.

Es tracta d’un itinerari singular que va descobrint diverses espècies arbòries, plantades fa més de cinquanta anys pels Serveis Forestals de la Diputació de Barcelona seguint un corrent de pensament molt present en l’època. La intenció era presentar espècies d’arbres o espècies llenyoses exòtiques en forma de col·leccions molt sovint temàtiques. 

En aquest cas, el silvetum fou dissenyat per l’enginyer de forests de la Diputació de Barcelona, Joaquín Martín Diéguez. Ell mateix va dirigir els treballs de la seva execució per mostrar-hi un conjunt d’espècies, moltes d’elles coníferes, però també algunes de planifòlies, que en aquests entorns són exòtiques, però que actualment constitueixen un valor afegit per als paisatges del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, enriqueixen la seva biodiversitat i proporcionen un recurs pedagògic i divulgatiu.

La inauguració d’aquest silvetum ha suposat un homenatge a Martín Diéguez, autor del llibre El bosque en el silvetum del Montseny, en què ha participat la seva vídua, Mercedes Mimó, juntament amb altres familiars, així com el diputat de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Lluís Costabella, l’alcalde de Fogars de Montclús, Albert Rovira, i la directora de la Reserva de la Biosfera del Montseny, Joana Barber.

L’acte ha servit també d’homenatge a tots els treballadors públics del Parc que van fer possible el silvetum que s’ha posat ara a disposició del públic, així com de tots els treballadors del Parc Natural del Montseny, juntament amb els divuit municipis que conformen la Reserva de la Biosfera del Montseny, que contribueixen a fer que aquest espai natural sigui una peça especialment valorada pel conjunt de la societat catalana.

Podeu consultar tota la informació de l’Itinerari forestal de Fontmartina en aquest enllaç així com a l’App Itineraris Parcs, que us convidem a descarregar-vos.

compartir

Font de la informació: Diputació de Barcelona

Categoria: Montseny,