Montseny | Xarxa de Parcs Naturals
El termini d'entrega finalitza el 30 de novembre a les 13 h

Tercera edició del Premi Rafael Patxot i Jubert

$urlFileEntry

Patxot al seu despatx de Ginebra. Autor: Univers Patxot

19/11/2017

L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) convoca la tercera edició del Premi Rafael Patxot i Jubert, dins la convocatòria dels Premis Sant Jordi 2018, a un treball de recerca, bibliogràfic o d'assaig sobre algun dels aspectes afins a la trajectòria intel·lectual i científica de Rafael Patxot. Enguany, els temes són la meteorologia i l'astronomia. La dotació del premi, instituït pel Consell Assessor de la Masia Mariona, i que aporta la Diputació de Barcelona, és de 5.000 euros i el termini d'entrega finalitza el 30 de novembre a les 13 h.

En aquesta 3a edició, el premi s'adjudicarà a un treball sobre la temàtica següent: astronomia i meteorologia.

Les candidatures s’han de tramitar telemàticament per mitjà del formulari disponible al web de l’Institut d'Estudis Catalans (IEC), en el qual caldrà adjuntar el PDF del treball. Un exemplar imprès en paper (acompanyat del comprovant de la tramitació telemàtica) ha de ser dipositat a la seu de l’IEC (c. del Carme, 47, Barcelona).

La ponència delegada pel Consell Assessor de la Masia Mariona serà formada per tres membres especialistes en les disciplines de les obres presentades, almenys un dels quals ha de ser membre de l’IEC, i sotmetrà la proposta de l’obra guanyadora al Consell Assessor de la Masia Mariona. El treball guanyador serà editat per la Diputació de Barcelona en col·laboració amb les altres institucions representades al Consell.

El termini de presentació d’obres acaba el 30 de novembre a les 13 h.

Trobareu més informació a les Bases de la 3a edició del Premi Rafael Patxot i Jubert.

Segon Premi Rafael Patxot i Jubert

Per la seva banda, el guardó corresponent a la 2a edició del Premi Rafael Patxot i Jubert va ser lliurat el passat 21 d'abril a la seu de l'IEC en el marc de l'entrega de premis corresponent a la LXXXVII Cartell de premis i de borses d'estudi de l'IEC - Premis Sant Jordi 2017. L’acte va ser presidit per Carme Forcadell, presidenta del Parlament de Catalunya; Joandomènec Ros, president de l’IEC, va ser l’encarregat d’obrir l’acte, i Jana Balacciu Matei, Premi Internacional Catalònia, va parlar en nom dels premiats.

El guanyador fou Marcel Pujol i Hamelink per La marina catalana a la Baixa Edat Mitjana a través de Sant Feliu de Guíxols. Properament, el treball serà editat.

La figura de Rafael Patxot

Rafael Patxot i Jubert va néixer a Sant Feliu de Guíxols el 1872 en una família d'industrials i va estudiar a Barcelona, París i Londres. Va ser un dels mecenes més importants de la cultura catalana de les primeres dècades del segle XX, amb projectes culturals com ara el suport a l'Institut d'Estudis Catalans, l'Estudi de la Masia Catalana o l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya. Figura polièdrica i d'interessos ben variats, fou també un dels precursors de l'estudi de l'astronomia i la meteorologia a Catalunya. L'any 1936 es va veure forçat a exiliar-se a Suïssa, d'on va decidir no tornar mentre el país estigués en mans del règim feixista de Franco. Va morir a Ginebra el 8 de gener del 1964.

Si esteu interessats a conèixer més profundament la figura de Patxot, podeu visitar Masia Mariona, seu actual del Parc Natural del Montseny - Reserva de la Biosfera. El mas, edificat entre 1926 i 1931 per iniciativa de Rafael Patxot i sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras, acull l'exposició "Univers Patxot" que ofereix una visió general de la seva obra científica i de mecenatge amb l'estudi de la masia catalana, la relació amb l'excursionisme, la meteorologia, l'astronomia i el cançoner popular. A la planta segona hi ha una sala polivalent i biblioteca, on també hi ha un equipament audiovisual, connectat amb la sala d'actes.

També teniu a l'abast la biografia Rafael Patxot i Jubert. Una vida de tramuntana escrita per la seva néta, Núria Delétra-Carreras i Patxot. Publicada originàriament en francès l'any 2008, en trobareu la traducció al català a la Llibreria de la Diputació.

Finalment, us convidem a seguir la pàgina web, pàgina de Facebook i el canal de Twitter, encarregats de difondre tot el llegat d'aquesta figura tan emblemàtica i significativa.

 

compartir

Font de la informació: IEC i XPN

Categoria: Montseny, Llibres, revistes i CD, Xarxa de Parcs Naturals,