Montseny Conferències
maig
26
2016


El senglar al Vallès Oriental. Evolució i conflictes

Horari d'inici: 20:00

Lloc: Museu de Ciències Naturals de Granollers
Palaudàries, 102 (Jardins Antoni Jonch Cuspinera), 08402 Granollers
Granollers

Organitzadors: Museu de Ciències Naturals de Granollers

Telèfon: 938 709 651

A/e: m.granollers.cn@diba.cat 

Públic a qui va dirigida l'activitat: General

Accés: Gratuït

Descripció:

Ponència del Centre d'Estudis de l'Associació Cultural de Granollers a càrrec de Carme Rosell (Doctora en biologia per la Univcersitat de Barcelona) i Berta Pericas (Enginyera forestal per la Universitat de Lleida).
El senglar (Sus scrofa) és un ungulat de la família del suids típic dels ecosistemes forestals tancats del Vallès Oriental. Si bé a mitjans del segle XX va esdevenir una espècie molt rara en els nostres paisatges, al començament del segle XXI ha esdevingut una espècie ubiqua, capaç de viure o endinsar-se en les zones poblades pels humans com ara urbanitzacions, polígons industrials i, fins i tot, rodalies de ciutats.
La ponència presenta quina ha estat l'evolució de les densitats i de captures d'aquest animal a la nostra comarca i les possibles causes d'aquesta situació, en uns moments en què la capacitat reproductora i demogràfica de l'espècie sembla no haver tocat sostre. També analitza els conflictes amb els humans i les activitats que han aparegut simultàniament (riscos d'accident de transit, danys a l'agricultura, etc.) i valora la producció potencial de carn, que ha estat proposada com una alternativa per a facilitar-ne el control. La ponència, doncs, avalua la situació actual amb les dades a la mà i quin pot ser el futur en comparació amb el que està succeint en altres països.
En aquest acte es presentarà el número 20 de la revista Ponències del Centre d'Estudis de Granollers. Els socis assistents podran recollir-ne el seu exemplar.


Categories: Montseny, Conferències, Biodiversitat, fauna, invertebrats,

compartir