Projecte Liró
Descripció: Aquest projecte compta amb un programa de seguiment coordinat pel Museu de Ciències Naturals de Granollers que conjuntament amb una àmplia xarxa de col·laboradors, fan possible la recollida de dades d'aquesta espècie d'una manera estandarditzada al llarg del temps i en diferents punts del territori.
La manca d’estudis a la península Ibèrica i les poques cites existents sobre aquesta espècie a Catalunya, van impulsar a iniciar l’any 2004, al Parc del Montnegre i el Corredor, el primer programa de seguiment centrat en estudiar aquesta espècie i les seves poblacions.
A Catalunya, després de més d’una dècada de treballs entorn aquesta espècie i amb 42 estacions històriques de seguiment, el Projecte Liró es pot considerar un projecte sòlid i cada vegada més consolidat.
Dedicació: Existeix un protocol bàsic i un protocol avançat. En els dos protocols cal crear una estació de seguiment, revisar-la un mínim de 3 cops l’any i trametre les dades. El protocol bàsic o sense manipulació consisteix en fer un seguiment visual del contingut de les caixes niu, sense manipulació directa dels exemplars que hi localitzem. El protocol avançat implica la manipulació dels exemplars de liró per tal de prendre'n mesures biomètriques i marcar-los amb l'objectiu de fer-ne uns seguiment més detallat.
Perfil del voluntari: Públic general, però preferentment persones que habitin a prop dels punts de mostreig o que els visitin amb regularitat, de manera que es pugui donar una continuïtat anual al punt de seguiment.
Requeriments de formació: Qualsevol persona no experta pot realitzar-lo, prèvia assistència a alguna de les jornades de capacitació que organitza el Museu de Ciències Naturals de Granollers o participar en alguna estació en companyia d'observadors més experimentats.
Entitat de recerca/coordinació: Museu de Ciències Naturals de Granollers.
Més informació: www.lirons.org
Enllaços d'interés: