caes

Montseny | Sant Llorenç-Obac | Xarxa de Parcs Naturals Amb l’obra “Catalonia in Venice | Bestiari | Carlos Casas”

Sons i imatges del bestiari del Parc Natural del Montseny i del de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, presents a la Biennal de Venècia

25/03/2024

El 18 d’abril s’inaugura a Venècia una instal·lació audiovisual amb sons i imatges de criatures que habiten en paisatges naturals i imaginaris de Catalunya. Es tracta de “Catalonia in Venice | Bestiari | Carlos Casas”, el projecte comissariat per Filipa Ramos i produït per l’Institut Ramon Llull que es podrà veure a Itàlia fins el 24 de novembre. Entre d’altres, s’han gravat imatges al Parc Natural del Montseny i al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. La presentació es va fer el dia 21 de març entre l'Institut Ramon Llull i Santa Fe de Montseny.

Bestiari és una obra audiovisual immersiva en què els visitants se submergeixen en un entorn hipnòtic de sons i imatges que emeten animals i criatures que habiten els paisatges naturals i imaginaris de Catalunya. Utilitza com a punt de partida el text medieval “Disputa de l’ase, que va escriure el 1417 Anselm Turmeda, considerat un dels fundadors de la literatura catalana. El text explica la història d’un home que es troba sotmès a un judici per part d’una assemblea d’animals que li qüestiona la superioritat humana per sobre dels altres éssers. Reproduint els sons i les imatges de ratpenats, abelles, dofins, rucs, elefants i altres bèsties, Bestiari ret homenatge als animals parlants del text.

Una projecció de gran format creada a partir de la visió de cada espècie crea connexions hipnagògiques i situa el visitant a mig camí entre la vigília i el somni. Gràcies a l’espacialització sonora Ambisonics 3D i a les gravacions infrasòniques, es produeixen freqüències que arriben més enllà de l’àmbit sensorial humà.

La majoria dels sons i les imatges de Bestiari s’han gravat en 11 parcs o espais naturals protegits del territori català. També ha destacat la participació del reconegut especialista en so, Chris Watson, en alguns dels enregistraments.

La proposta curatorial de Filipa Ramos es fa ressò del tema de la Biennal d’Art 2024Foreigners Everywhere (Estrangers a tot arreu), comissariada per Adriano Pedrosa, i va més enllà d’una visió antropocèntrica per incloure-hi el món natural.

Bestiari s’acompanya d’una publicació, amb una edició a càrrec de Ramos, que aplega textos amb referències, fets i narratives que neixen del projecte expositiu de Carlos Casas. Com si fos una guia de camp, presenta els temes d’investigació i les motivacions del projecte, contextualitza els materials de partida i presenta cadascun dels animals que apareixen a la instal·lació a través d’un breu relat, escrit per autores i autors emblemàtics que treballen en el món de l’art, l’ecologia i la literatura a Catalunya i a l’estranger.

compartir

Font de la informació: Institut Ramon Llull

Categoria: Montseny, Sant Llorenç-Obac, Xarxa de Parcs Naturals, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS,