Parc Fluvial Besòs
Es van anellar quinze espècies diferents d'ocells

Quaranta persones participen a la nova sessió d'anellament al Parc Fluvial

$urlFileEntry

Mastegagatxes. Autor: Quique Carballal

21/09/2017

El dissabte 16 de setembre es va realitzar una nova sessió d’anellament dirigida per Xavier Larruy, biòleg i anellador expert en ocells. L’activitat, organitzada per la Diputació de Barcelona, va tenir com a objectiu mostrar la gran diversitat i quantitat d'ocells que s'aturen durant les migracions als canyissars, herbassars i a la llera del riu a l’alçada de Santa Coloma de Gramenet. 

Tot i que semblava que les previsions meteorològiques podien fer trontollar el ritme de la jornada, finalment la pluja va respectar els participant, que van poder copsar els ocells que encara no havien reprès la migració.

Aquesta segona jornada d’anellament va tenir lloc al marge dret, aigües amunt del pont de la B-20, al terme municipal de Santa Coloma de Gramenet. Al llarg del matí, s’anellaren quinze espècies diferents d’ocells de les quals nou eren d’ocells migratoris. En aquesta època és freqüent veure ocells procedents del centre d’Europa en direcció a l’Àfrica subsahariana, una terra més càlida on hi passaran l’hivern.

Dins de les quinze espècies, hi havia quaranta-cinc exemplars de tallarol de garriga (Sylvia cantillans), una xifra molt remarcable en l’àmbit català. Cal destacar també l’anellament de la primera piula dels arbres (Anthus trivialis), dotze mastegatatxes (Ficedula hypoleuca), dotze boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus), també sis rossinyols (Luscinia megarhynchos) i sis rossinyol bord (Cettia cetti), tres cotxa cua-roja (Phoenicurus phoenicurus), quatre mosquiter de passa (Phylloscopus trochilus) i dos gafarró (Serinus serinus) i dues tallareta vulgar (Sylvia communis).

Tot plegat posa de manifest el gran valor que té, quant a la migració d’ocells de mida petita, la zona de vegetació que hi ha al marge dret a l'entorn de Baró de Viver. Sense anar més lluny, dies enrere, es van detectar dues espècies que no s’havien vist al Parc enguany: un enganyapastors (Caprimulgus europaeus) i un escorxador (Lanius collurio).

Agraïm la col·laboració dels anelladors Xavier Larruy, Jordi Jofre, Helena Navalpotro, Albert Petit, dels seus col·laboradors Arnau Tolrà, Quique Carballal, Robert Manzano i del públic assistent, un total de quaranta persones que van poder gaudir de la sessió.

compartir

Font de la informació: Parc Fluvial del Besòs

Categoria: Educació ambiental, Parc Fluvial del Besós, Parc Fluvial del Besòs, Educació ambiental, Biodiversitat, fauna, vertebrats, ocells, Recerca i seguiment, Parc Fluvial Besòs,