caes

Collserola | Montseny | Guilleries-Savassona | Parc Agrari | Montesquiu | Foix | Marina | Litoral | Olèrdola | Sant Llorenç-Obac | Garraf | Montnegre-Corredor | Diputació de Barcelona | Parc Fluvial Besòs | Xarxa de Parcs Naturals S'organitzen nombroses activitats en línia

El binomi entre la protecció de la natura i la salut centra la commemoració del Dia Europeu dels Parcs

13/05/2020

'Protegir la natura és protegir la nostra salut' és el lema enguany del Dia Europeu del Parcs, que se celebra el 24 de maig. A causa del confinament per la pandèmia, les activitats presencials previstes s'han substituït per altres virtuals, com ara dos seminaris en línia i publicacions amb crides a la ciutadania als canals d'Instagram tant de la xarxa EUROPARC com de biblioteques municipals en el marc del projecte 'Parcs i biblioteques... naturalment!'.

Parcs i salut

Hi ha nombroses evidències científiques que certifiquen els beneficis del contacte amb la natura per a la salut i el benestar de l’ésser humà, en especial la contribució positiva a les condicions de salut física i mental, la prevenció de problemes de salut pública i la promoció d’un estil de vida actiu en totes les etapes de la vida.

Europa disposa d’un sistema d’àrees protegides divers i ben constituït i de polítiques de conservació de la biodiversitat i desenvolupament de la infraestructura verda a escala global i regional. Per això, una acció urgent i necessària per protegir i millorar la biodiversitat i abordar l’emergència del canvi climàtic es pot integrar amb formes de protegir la salut i el benestar de les generacions actuals i futures.

La Xarxa de Parcs Naturals és un exemple paradigmàtic d’aquesta situació, degut a la seva posició estratègica en una regió molt densament poblada. En aquests espais, la incorporació d’objectius de salut és una extensió natural del seu paper tradicional a l’hora de facilitar l’ús públic ordenat, el lleure, el gaudi, l’educació ambiental i l’ús sostenible de la natura. Els nostres parcs tenen l’oportunitat de contribuir encara més al benestar de les persones i a la reducció de les desigualtats en salut.

Seminaris i debats en línia

En el marc del Dia Europeu dels Parcs, la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) organitza el debat en línia "Emergència climàtica i COVID-19" el dimarts 19 de maig a les 19 h. Cal inscripció prèvia. Hi participen Carles CastellJosep Maria Mallarach i Cristina Sànchez i modera Pilar Sampietro.

Doctor en ecologia i assessor de la Gerència d'Espais Naturals, Castell abordarà justament com “protegir la natura és protegir la nostra salut”. Podeu consultar el programa i inscriure-us-hi aquí. [Disponible l'enregistrament del debat en línia aquí.]

Uns dies més tard, el divendres 22 de maig a les 13 h, Castell participa també en un altre seminari en línia similar que porta per títol “Salut, Biodiversitat i Àrees Protegides”, organitzat per l'Organismo Autónomo de Parques Naturales (OAPN) i la xarxa EUROPARC. La participació és gratuïta si bé cal registrar-se prèviament en aquest enllaç. A més de Carles Castell, el seminari en línia comptarà amb la presència de Fernando Valladares, Bárbara País (Federació EUROPARC) i Marta Múgica (EUROPARC Espanya). Més informació, aquí. [Disponible l'enregistrament del seminari en línia aquí.]

Crides a la participació a la xarxa Instagram - #ParksForHealth

EUROPARC també lidera un repte a la xarxa Instagram sobre salut i àrees protegides, organitzat pel CENEAM-OAPN i RECIDA. Així, durant tot el mes de maig, conviden a penjar a Instagram fotos o dibuixos que il·lustrin els beneficis que els espais naturals ofereixen per la salut i el benestar social etiquetant-les amb l'etiqueta #ParksForHealth. Les persones interessades també poden enviar directament les seves imatges fins al 15 de maig a communications@europarc.org perquè puguin aparèixer en el vídeo "Tour through Europe" que la Federació EUROPARC publicarà el 24 de maig, Dia Europeu dels Parcs. [En aquest enllaç podeu veure'n el vídeo resultant.]

Parcs i biblioteques... naturalment!

Les onze biblioteques del Maresme agrupades en el programa "Parcs i biblioteques... naturalment!" que la Xarxa de Parcs Naturals porta a terme conjuntament amb la Xarxa de Biblioteques Municipals faran el cap de setmana del 22, 23 i 24 de maig un repte de preguntes (quiz) a cada un dels seus comptes d’Instagram amb un seguit de preguntes referides al patrimoni cultural i natural del seu municipi i a la vinculació amb el seu parc de referència.

A més, s’han aplegat per fer vídeos divulgatius en el marc del projecte "Un cop d'ull al Parc" amb la participació de les persones que els enviïn fotografies de qualsevol àmbit del patrimoni natural o cultural del Parc de la Serralada de Marina, Parc de la Serralada Litoral i Parc del Montnegre i el Corredor al correu electrònic parcsibiblios@gmail.com. Amb les imatges rebudes, s'elaboraran tres vídeos locutats per biòlegs experts de l'Escola de Natura del Corredor que es mostraran del 22 al 24 de maig. La data límit per participar-hi és el 17 de maig.

Exposició fotogràfica virtual 'Montserrat des de casa'

Les sis biblioteques del Montserratí aplegades en el programa "Parcs i biblioteques... naturalment!" han fet un vídeo divulgatiu amb imatges dels seus usuaris que han enviat des de casa seva amb la muntanya de Montserrat de fons.

'Sant Llorenç del Munt des de casa'

I, finalment, les nou biblioteques del Vallès Occidental, vinculades al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, també han produït un vídeo que mostraran el proper divendres 22 de maig i que s'ha elaborat amb imatges enviades pels seus usuaris.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Dia Europeu dels Parcs, Divulgació, Vídeos, Meteorologia, ODS, Diputació de Barcelona, Webs, Educació ambiental, Educació ambiental, Collserola, Montseny, Guilleries-Savassona, Parc Agrari, Montesquiu, Foix, Marina, Litoral, Olèrdola, Sant Llorenç-Obac, Garraf, Montnegre-Corredor, Diputació de Barcelona, Parc Fluvial Besòs, Paisatge, Biodiversitat, Xarxa de Parcs Naturals, Ponències, general,