caes

Xarxa de Parcs Naturals | Diputació de Barcelona Amb una jornada el 17 de novembre al Pavelló Migjorn del Recinte Mundet

La Diputació de Barcelona presenta la darrera versió del Mapa d'hàbitats terrestres de la província de Barcelona

02/11/2022

La Gerència de Serveis d’Espais Naturals ha organitzat una jornada el dijous 17 de novembre al matí a la Sala d’actes del Pavelló Migjorn del Recinte Mundet de Barcelona per presentar el Mapa d'hàbitats terrestres de la província de Barcelona, versió 3, amb què es posa a disposició de tots els ens locals, consultors, acadèmics i ciutadania la localització i identificació dels hàbitats terrestres a tota la província. Aquest mapa ha estat promogut per la Diputació de Barcelona, coordinat amb la Generalitat de Catalunya, i ha estat executat per la Universitat de Barcelona, amb la col·laboració d’experts botànics i ecòlegs, entre els anys 2019 i 2022.

Aquest mapa és de gran interès per als ens locals. Aporta informació científica de base molt valuosa per aplicar-la a estudis de planejament urbanístic i territorial, per al disseny i estudis d’avaluació ambiental, en la presa de decisions de desenvolupaments urbanístics i d’infraestructures, per a la identificació, creació i gestió d’espais naturals protegits, per al disseny de les infraestructures verdes locals, etc.

La publicació d’aquest mapa es relaciona directament amb l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 15 “Vida d’ecosistemes terrestres”. La informació de detall que aporta contribueix de manera significativa a protegir, restaurar i promoure l’ús sostenible dels ecosistemes terrestres, gestionar els boscos de manera sostenible, combatre la desertificació, aturar i revertir la degradació del sòl, i aturar la pèrdua de la biodiversitat.

Millores de la versió

El Mapa d’hàbitats ha estat elaborat a escala 1:25.000, seguint les especificacions tècniques establertes per la Comissió de Coordinació Cartogràfica de Catalunya. Aquesta versió millora amb escreix les característiques de les versions anteriors i ofereix un nou model de dades. S’han cartografiat més de 65.000 polígons i identificat més de 400 hàbitats CORINE i 70 hàbitats d’interès comunitari (HIC) presents a la província.

S’ha realitzat mitjançant fotointerpretació, i mitjançant treball de camp quan ha estat necessari, de les ortofotografies en color i infraroig més recents de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. També s’han tingut en compte les versions anteriors, els mapes d’hàbitats 1:10.000 dels parcs naturals i altra informació cartogràfica complementària.

Consta de dues capes vectorials digitals: una de polígons i una de punts. Els hàbitats CORINE amb una superfície superior a 15.000 m2 s’han representat amb un polígon. Els hàbitats amb una superfície inferior s’han representat amb un punt. En ambdós casos, la base de dades associada conté la codificació dels hàbitats CORINE, agrupacions jeràrquiques, el nom en català, castellà i anglès, la correspondència amb EUNIS i els hàbitats d’interès comunitari (indicant si és prioritari o no), i informació relativa al valor de conservació (VGI, valor global d’interès).

Malgrat diferències metodològiques entre les versions anteriors i aquesta, s’ha pogut estimar que, en els últims deu anys, el 16,6 % de la superfície de la província s’ha transformat, i ha afectat 117 hàbitats elementals. El grup d’hàbitats que han augmentat més la superfície són els forestals, mentre que els conreus i els matollars mediterranis són els que han experimentat pèrdues més significatives.

Seguint els principis de transparència i reutilització de la informació, el mapa és accessible per a tothom en format digital a través del SITMUN, del Portal de dades obertes de la Diputació de Barcelona i del servidor de cartografia de la Gerència.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Informació tècnica, Cartografia, Xarxa de Parcs Naturals, Diputació de Barcelona, Biodiversitat, ODS, Webs i butlletins digitals,