Montnegre-Corredor
32 persones en risc d'exclusió hi han participat a les valls de Ramió, Furios i Olzinelles

La Diputació de Barcelona i l'Obra Social ‘la Caixa' presenten el projecte de recuperació de ramaderia extensiva amb vaques de l'Albera al Parc del Montnegre i el Corredor

$urlFileEntry

Les vaques. Autor: XPN

18/03/2014

La Diputació de Barcelona i l'Obra Social "la Caixa" van presentar el dilluns 17 de març  el projecte de recuperació de ramaderia extensiva a la vall de Ramió, Fuirosos i Olzinelles. Com a conseqüència de l'abandonament d'aquestes valls, aquests espais estan perdent qualitat paisatgística i diversitat biològica a més d'incrementar-se el risc d'incendi.

Les valls de Ramió, Fuirosos i Olzinelles, localitzades al vessant nord del Parc del Montnegre i el Corredor, estan perdent biodiversitat alhora que s'incrementa el risc d'incendi. A més, les plantacions d'arbrat de gran exigència  hídrica a l'època d'estiu, afegit a l'alta densitat d'unes masses forestals amb un sotabosc molt espès, acaben afectant dràsticament el cabal de la riera. Així mateix, la desaparició d'espais oberts conreats en aquestes valls i la disminució dels ramats de pastura, que indirectament realitzaven una gran tasca de manteniment del sotabosc, comporten un increment del risc d'incendis forestals.

Amb l'objectiu general de recuperar els valors paisatgístics i ecològics d'aquestes tres valls, durant els anys 2006-2007 se'n van redactar els Plans d'Ordenació, que recollien el conjunt d'actuacions concretes per a cada una de les zones diferenciades.

En el cas de la vall de Fuirosos, al municipi de Sant Celoni, l'any 2008 es van iniciar els següents treballs: Reconversió d'espais oberts degradats o de plantacions forestals abandonades a zones de pastura, per a la introducció de ramats, que han incrementat la biodiversitat i el paisatge de la vall, i han suposat un positiu impacte socioeconòmic, millora dels hàbitats fluvials, eliminació d'espècies invasores com la canya, l'ailant i l'acàcia, i substitució per espècies pròpies dels boscos de ribera, potenciació de les zones de ribera i els espais oberts associats com a estratègia de lluita passiva contra els incendis forestals i realització de treballs de restauració de basses, fonts i altres punts d'interès de les valls.

La inversió global a la vall de Fuirosos, del 2008 al 2014, ha estat de 251.421,15 €, dels quals 192.340,25 € corresponen als quatre projectes executats entre 2008 i 2013, i la resta, als que s'executaran al llarg d'aquest any,

En els quatre projectes executats hi han participat 32 persones en risc d'exclusió social. En conjunt s'han recuperat gairebé cinc hectàrees de bosc per a pastures i s'ha sembrat una superfície total de 14,5 hectàrees. Així mateix, s'han restaurat 3.400 metres lineals de bosc de ribera.

En l'actualitat s'han introduït 17 caps de vaques de la raça de l'Albera, una espècie pròpia de l'Albera, a l'Alt Empordà, i que en aquests moments es troba en regressió, per la qual cosa és especialment important la seva recuperació i preservació introduint-la en nous hàbitats de pastura similars a l'Albera, com passa al Montnegre i Corredor.

Així, aquesta raça de vaca resulta especialment apropiada per a la tipologia de pastura de Fuirosos, perquè viu en quasi total llibertat i basa la seva alimentació en la vegetació dels boscos i prats que té al seu abast.

La vaca de l'Albera és una raça forta i resistent, d'aptitud càrnia no gaire rellevant, però molt ben adaptada al fred de l'hivern, àgil i de petita estatura, característiques que li permeten desplaçar-se per terrenys molt accidentats. Aquesta adaptació també la fa idònia en neteja de boscos i prevenció d'incendis.

Per a l'any 2014 es preveu incrementar en 7,2 hectàrees més la superfície sembrada i millorar les infraestructures d'aigua per abeurar el ramat, restaurant dues basses existents i construint-ne de dues més de noves. L'import total d'aquesta nova actuació serà de 59.080,90 €.

compartir

Font de la informació: Oficina de premsa i comunicació

Categoria: Montnegre-Corredor,

Tags: la caixa,