Montnegre-Corredor
En el marc del 25è aniversari del parc

Fan una xerrada a la Central sobre les espècies invasores de flora i fauna al medi natural

$urlFileEntry

La xerrada. Autor: XPN

23/09/2014

El Centre d'informació del Parc del Montnegre i el Corredor, la Central, va celebrar el diumenge 21 de setembre els 25 anys de declaració del Parc Natural del Montnegre i el Corredor amb una xerrada sobre espècies invasores de flora i fauna, a càrrec del biòleg Enric Badosa. Una vintena de persones van escoltar la problemàtica que causen les espècies al·lòctones o exòtiques quan esdevenen invasores. 

Les espècies exòtiques són les espècies presents en una determinada regió on no són natives. Les espècies exòtiques esdevenen invasores quan representen un perill per a la biodiversitat i l'equilibri dels ecosistemes autòctons.

La majoria de les espècies invasores han estat introduïdes per l'ésser humà, de forma intencionada o involuntària. El procés d'invasió passa per diferents etapes: el transport, l'introducció al medi, la naturalització i finalment l'expansió. El control i l'eradicació de les espècies invasores és molt difícil i costós, així doncs la prevenció hauria de ser el recurs utilitzat, però no sempre és possible. Els ecosistemes aquàtics són especialment sensibles a les invasions biològiques.

La major part de les espècies exòtiques presents a Catalunya pertanyen al món vegetal. Són exemples d'espècies invasores la canya (Arundo donax), el raïm de moro (Phytolacca americana) o l'ailant (Ailanthus altissima).

En el regne animal, la majoria d'espècies al·lòctones són espècies d'ocells. Els segueixen en importància moltes espècies d'invertebrats aquàtics i terrestres, nombroses espècies invasores de peixos i diverses espècies de rèptils que han esdevingut invasores degut al comerç com a animals de companyia, com les tortugues de Florida.

Després de la xerrada els participants van col·laborar en posar cartells informatius al voltant del llac, per tal d'evitar que s'abandonin més tortugues al llac i que la gent els doni menjar. Cal dir que les tortugues de Florida són considerades espècies invasores, que competeixen amb les espècies autòctones al medi natural, i són grans depredadors d'amfibis, peixos i tota mena d'invertebrats.

compartir

Font de la informació: Viu el parc

Categoria: Montnegre-Corredor,

Tags: activitats,