caes

Parc de la Serralada Litoral

Navegació

Patrimoni construït


El paisatge de la Serralada litoral allotja un ric i divers patrimoni històric i arquitectònic en forma de castells, masies senyorials, edificis religiosos i jaciments arqueològics.



Entre els jaciments arqueològics trobem els dòlmens de la Roca d'en Toni, can Gol I i can Gol II i la cabana del Moro, els abrics d'enterrament com la cova de la Granota i la cova d'en Pau i amb pintures rupestres com la Pedra de les Orenetes. Les restes històriques ibèriques més interessants són les dels poblats de Burriac, Castellruf, Cadira del Bisbe i turó Gros de Céllecs. De l'època romana queden restes de la via romana de Parpers i de la vila romana de can Sentromà i del pont romà de Parpers.



Però potser un dels elements patrimonials més destacables siguin els castells (tots considerats Béns Culturals d'Interès Nacional, BCIN), com el de Burriac, la Roca, Castellruf i Sant Miquel.


Entre els edificis de caire religiós que configuren el patrimoni arquitectònic destaca per la seva monumentalitat la cartoixa de Montalegre. La influència d'aquesta es deixà sentir en l'escampall d'ermites per tota la serra entre les que destaquen les de Sant Mateu (Premià de Dalt), Sant Salvador (Vilassar de Dalt), Sant Bartomeu de Cabanyes (Òrrius) i Sant Pere de Clarà (Argentona), entre d'altres.


El fet de ser una zona essencialment boscosa no va impedir que s'hi construïssin nombroses masies.