Taula: Procés d'implantació de la Xarxa Natura 2000 a l'àrea mediterrània
Ponent:
-
Antonio Fernández de Tejada
Jefe del área de Espacios Naturales
Ministerio de Medio Ambiente
Participants:
-
Antonio Nicoletti
Responsabile nazionale aree protette e Legambiente -
Françoise Breton
Professora titular del Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona
Vicegerent del Centre Thématique Européen Environnement Terrestre -
Salvador Grau
Cap del Servei de Planificació i Gestió de l'entorn natural
Generalitat Catalunya -
Yves Vérilhac
Directeur GIP - Atelier Technique des Espaces Naturels
Moderador / relator:
-
Vicenç Sureda
Diputació de Barcelona
Conclusions
- L'arc mediterrani europeu té una part substancial del territori proposada i adoptada recentment (juliol 2006) per la UE a la Xarxa Ecològica Europea Natura 2000 (XN2000). Els països que tenen territoris compresos a l'Arc Llatí (Itàlia, França, Espanya i Portugal) totalitzen més de 22 milions d'hectàrees inclosos a la XN2000 (15% del total de la seva superfície agregada), amb més de 5.000 Llocs d'Importància Comunitària (LIC) i més de 1.200 Zones de Protecció per a les Aus (ZEPA). És cert que una part important d'aquests espais ja gaudeixen avui dia d'estatus legals de protecció. Al territori estricte de l'Arc Llatí es troben en aquest cas, fins al moment, 7 milions d'hectàrees distribuïdes en 200 parcs nacionals i regionals que afecten la tercera part (2.600) del total de municipis de l'Arc Llatí (7.500). Són xifres que, per elles mateixes, il·lustren sobre la transcendència i magnitud territorial i social de les iniciatives de conservació d'hàbitats i espècies i del procés d'implantació i desenvolupament de la XN2000 que té lloc a la Mediterrània.
- Tanmateix, encara som més a la fase d'implantació que a la de desenvolupament de la XN2000. El balanç d'aquest procés fins avui presenta elements molt positius, com ara la plasmació en la consciència política europea del fet que la conservació de gran part del territori és una prioritat, o el debat mateix que s'ha generat a l'entorn de la XN2000 sobre la importància dels sistemes naturals per al benestar de les persones i les seves oportunitats vitals.
- Entre els aspectes negatius, l'extrema lentitud del procés, que demostra que la voluntat política de completar-lo ha estat dèbil; les incerteses sobre el desenvolupament futur de la XN2000 i, sobretot, l'escassa participació social i institucional, especialment perceptible en l'escala local, que ha contribuït en alguns sectors a formar una imatge negativa de la XN2000.
- El món local s'ha d'incorporar proactivament al desenvolupament de les polítiques territorials europees, entre las quals la preservació dels espais naturals n'és central, i cal crear les condicions per facilitar aquesta incorporació. XN2000 es una gran oportunitat per avançar cap una nova manera d'orientar la política territorial i ambiental europees, en les que s'integrin les comunitats locals, sense les quals serà molt difícil assolir els objectius de XN2000.
- Les tensions territorials (les quals ha intensificat, entre d'altres qüestions, el lent procés de definició de la XN2000) responen no només a conflictes d'interessos, sinó també al desconeixement i la inseguretat sobre molts aspectes del desenvolupament de la Xarxa. Els ciutadans (i sobretot els agricultors, els ramaders, els propietaris forestals…) es fan preguntes concretes sobre quins usos i activitats estaran permesos i quins no en els espais, si les persones que volen continuar vivint i treballant al territori comptaran amb suport econòmic o amb compensacions en cas que se'ls impedeixin algunes de les seves activitats actuals.
- Cal un gran esforç d'informació, sensibilització i divulgació per fer entendre al territori que la XN2000 és realment una oportunitat estratègica. S'ha de posar l'èmfasi en els beneficis que comporta el fet de mantenir ben conservat un espai d'especial protecció i treballar amb imaginació i nous sistemes per desenvolupar totes les potencialitats socioeconòmiques des de l'àmbit local. S'ha de transmetre a l'opinió i els sectors implicats que, juntament amb la conservació d'hàbitats i espècies, la XN2000 ajudarà a crear ocupació i llocs de treball i a estimular noves activitats econòmiques.
- És el moment de reclamar i assumir plenament, des del món local, la fi d'un determinat liberalisme del sòl, que tan desastroses conseqüències té en la conservació de sistemes de gran valor natural (com ara el cas de determinats trams del litoral mediterrani espanyol). Es fa necessària una planificació concertada per articular les polítiques de defensa dels espais oberts de la Mediterrània. Cal dibuixar estratègies de desenvolupament rural sostenible, compatibles amb els objectius de la XN2000.
- En aquest marc té una gran importància aconseguir una aliança, un pacte social, entre les administracions públiques, els habitants i usuaris del territori i les agrupacions d'agricultors i propietaris forestals, la qual, entre d'altres coses, seria molt positiva per prevenir els processos d'especulació i transformació urbanística del territori.
- El concepte de regió biogeogràfica que des del principi ha tingut present la proposta de XN2000 és molt important, perquè és l'únic que pot garantir la coherència de la Xarxa i evitar contradiccions. Això suposa també afinar en el seguiment de la gestió i conservació de cada espai en funció de les particularitats de cada regió i no pretendre unificar les normes de forma inflexible. El món local reclama l'Europa de la diversitat i de la coherència.
- Mitjançant la XN2000 es pot arribar a organitzar un sistema integrat d'infraestructures ecològiques a Europa, el seguiment del qual requereix ampliar els programes d'investigació sobre les pressions i els conflictes que les xarxes i models urbans i les infraestructures de transport exerceixen sobre els llocs de la Xarxa, sobre la seva connectivitat, sobre la seva fragmentació i sobre el pes que té cada lloc XN2000 sobre el conjunt de la regió biogeogràfica.