Mesures i compromisos de conservació en àrees protegides mediterrànies Natura 2000
Ponent:
-
Yves Vérhilac
Directeur GIP - Atelier Technique des Espaces Naturels
Participants:
-
Rosario Pintos
Directora General de la Red de Espacios Naturales Protegidos
Junta de Andalucia -
Angelo Paladino
Assesore a l'Ambiente
Provinzia de Salerno -
Jean-Jacques Perrigot
Directeur Général Adjoint Developpement Territorial
Conseil général du Gard -
Saturnino Moreno
Responsable de l'Agenda 21
Diputación de Málaga
Moderador / relator:
-
Marta Múgica
Europarc - España
Conclusions
- Després del llarg període de designació dels llocs XN2000, el repte més important rau en la gestió efectiva del territori que conforma la xarxa. L'experiència de gestió dels llocs XN2000 encara és incipient. Això no obstant, s'ha de prendre com a referència la llarga experiència de gestió aportada pels espais naturals protegits ja declarats des de fa dècades.
- S'ha constatat que un percentatge rellevant de llocs XN2000 coincideix amb espais ja protegits amb altres figures (és el cas d'Andalusia, a Espanya, més del 99% dels espais protegits estan inclosos a la XN2000). La XN2000 està formada per espais que avui dia ja tenen protecció efectiva i d'altres que no. Poden ser tots els Llocs d'Importància Comunitària (LIC) proposats, espais naturals formalment protegits? És un element central de la discussió, tot i que, independentment de la polèmica sobre si s'han de considerar àrees protegides o no, la clau està en establir mesures de gestió i conservació concretes i garantir mecanismes de seguiment i avaluació del seu compliment.
- Caldrà desenvolupar mecanismes específics per respondre a les exigències derivades de la Directiva Hàbitats, en particular en espais de caràcter agrari o estepari dels quals fins al moment hi ha poca experiència en espais protegits.
- La gestió dels llocs XN2000 es considera una oportunitat per al desenvolupament rural, i en particular per a una aproximació més integrada del conjunt del territori, per a la dinamització socioeconòmica i per a la potenciació de sinergies amb altres instruments com ara els programes Leader.
- Cal aprofundir en els mecanismes de concertació social i de sensibilització. Algunes experiències com el Contracte Natura 2000 i la Carta Natura 2000 desenvolupats a França, o l'experiència de coordinació de les Agendes 21 a Itàlia poden ser de gran interès per a la resta de països de l'Arc Llatí.
- La gestió dels llocs XN2000 requereix augmentar la capacitat de gestió (més recursos econòmics i humans, instruments de gestió més eficaços, incorporació de mecanismes de seguiment i avaluació, sinergies entre diverses institucions i agents socials).
- Els municipis han d'exercir un paper molt rellevant en el desplegament efectiu de la XN2000. La seva implicació en la gestió sostenible de les àrees protegides es considera una oportunitat i una fortalesa del territori. Una gestió efectiva implica la descentralització de la presa de decisions i l'assumpció d'un paper central per part dels municipis i les administracions locals.
- S'han de potenciar les iniciatives de col·laboració institucional entre administracions públiques (nivell estatal, regional, local) per respondre a les noves necessitats de gestió dels llocs XN2000, així com amb d'altres agents socials.
- Els participants en el seminari sol·liciten a l'Arc Llatí el reforçament de les vies de col·laboració que permetin l'intercanvi d'informació i d'experiències de forma contínua.