El material accessible de préstec


Què és


A les oficines dels parcs hi ha un material adaptat que es pot sol · licitar in situ (millor anticipadament) emplenant la fitxa de préstec. El material en préstec són bicicletes handbikes; terceres rodes per a cadires de rodes, dossiers en braille dels itineraris adaptats i una col · lecció de fitxes de flora i fauna dels parcs.

Bicicletes de mà handbikes


Bicicleta de mà handbike

Bicicleta de mà handbike

 

Es tracta d'una bicicleta adaptada, model Handy, apta per a persones amb alguna discapacitat en el seu tren inferior, adequades per pistes de muntanya sense desnivells importants. Es disposa d'un total de 5 unitats repartides en:

 
 
Llocs on es poden trobar les bicicletes handbikes:

Les handbikes estan a disposició dels visitants que les poden utilitzar durant l'obertura de l'equipament, prèvia sol · licitud i formalització d'una fitxa de préstec que es troba en els centres d'informació. Cada bicicleta té un casc protector i guants.

Terceres rodes


Bicicleta de tres rodes

Es tracta de rodes frontals adaptables a cadires de rodes convencionals, de la marca Vam rodar model Llom 360, amb ancoratge d'elevació automàtica i gir de 360 graus. Aquestes "terceres rodes" es poden ajustar ala majoria de les cadires de rodes (llevant els seus reposapeus), amb l'objecte que l'usuari no hagi de canviar de cadira, adaptant la pròpia a un ús més adequat per pistes de muntanya, sempre que els desnivells siguin moderats. També es disposa de reposapeus adaptats a aquesta tercera roda.

 

Cada tercera roda s'acompanya d'un casc de protecció i guants.

 

Aquestes terceres rodes es troben a:

Joëlette


Cadira tot terreny Joëlette Cadira tot terreny Joëlette
 
La Joëlette és una cadira tot terreny dotada d'una única roda, combinació de carretó i de llitera, que permet la pràctica del senderisme a qualsevol persona amb discapacitat o amb mobilitat reduïda, sigui nen o adult, fins i tot en casos de gran dependència, sempre amb l'ajuda de dos o tres acompanyants experts.
 
De moment, es pot trobar en fase de proves al següent equipament:
 
 

Bicicleta tàndem


Bicicleta tándem de dos ocupants Es tracta d'una bicicleta de dos ocupants, que es lliura en servei de préstec a un equipament dotat d'una ruta accessible amb condicions adients per l'ús d'aquest aparell. S'acompanya de casc de protecció i guants.
 
De moment, es pot trobar en fase de proves al següent equipament:
 

Dosiers adaptats de rutes de flora i fauna


Es tracta d'una versió integrada en tinta, relleu i braille d'alguns dels itineraris adaptats. El conformen un dossier enquadernat en espiral (d'una 8 a 10 fulls) imprès en color sobre làmines de vinil de gran durabilitat, amb macrocaràcters i braille perforat sobreimprès. S'inclouen dibuixos tàctils i en color d'alguns elements de la flora i la fauna destacats de l'itinerari. El format és de 21 x 30 cm. De cada itinerari hi ha cinc exemplars, que es poden trobar en els principals centres d'informació dels parcs.
 
Es poden demanar en préstec d'un dia als centres d'informació d'on arrenquen els itineraris, emplenant la fitxa específica.
 
 

Dosiers editats:

  • Itinerari botànic de la Pleta. Centre d'Informació La Pleta (Garraf)
  • La font de la Portella. Casa Nova de l'Obac (Sant Llorenç del Munt i l'Obac)
  • L'empedrat de Morou. Centre d'Informació Can Casades (Montseny) 
  • Les alzines de Can Portell. Centre d'Informació d'Hortsavinyà (Montnegre-Corredor)
  • Can Mateu. Escola de Natura de Sau. Can Mateu (Guilleries-Savassona)

Barres direccionals


Barra direccional per seguir un itinerari

Es tracta d'una barra de fusta d'uns tres metres de llarg i tres centímetres de diàmetre destinada a persones cegues. S'utilitza de la següent manera: dues persones es col · loquen en els extrems de la barra i la persona invident se situa al mig.
 
 
 
La finalitat de la barra és esdevenir una guia per a aquesta persona que pot seguir perfectament un recorregut o itinerari pel parc.

 

Existeixen 10 barres direccionals que poden trobar-se als següents equipaments:

 

interest