caes

Xarxa de Parcs

Què és la Xarxa


La Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona està formada per 14 espais naturals d'alt valor paisatgístic, ecològic i cultural, que abasten 102.772,5 hectàrees. Garanteix un equilibri territorial i ambiental als 103 municipis del seu àmbit geogràfic, que representen més del 22% del territori i el 70% de la població de Catalunya.

Seguint els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides, planifica i gestiona els espais naturals i agraris mitjançant els plans especials, elaborats amb la participació de tots els agents implicats. Protegeix els valors naturals, agrícoles, forestals, culturals i paisatgístics apostant per un equilibri entre la preservació dels parcs i el desenvolupament econòmic de la població. També fomenta l'ús públic i l'educació ambiental del patrimoni cultural i natural. 

La Xarxa de Parcs Naturals posa a l'abast de la ciutadania centres d'informació i documentació, itineraris senyalitzats i rutes guiades, museus i exposicions temporals, equipaments pedagògics i culturals, albergs, allotjaments rurals, àrees d'esplai i d'acampada, publicacions i audiovisuals, a més de cursos, tallers i estades ambientals; tot plegat per gaudir, conèixer i respectar el medi natural.


Vídeo Som la Xarxa de Parcs Naturals

 


Els parcs de la Xarxa de Parcs Naturals

 

Parc del Castell de Montesquiu

Amb una història que comença el segle X, el castell fortificat és el centre d’aquest espai rodejat de boscos de roure i pi roig. Acull interessants exposicions i es fa servir com a equipament cultural i de convencions.

Espai Natural de les Guilleries-Savassona

És la força de la naturalesa la que s’imposa en aquest espai, tot i que sorprèn el ric patrimoni humà que s’hi troba. Masies, castells, ermites, esglésies i monestirs rivalitzen per atreure l’atenció del viatger desbordat.

 

Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny

Amb un patrimoni declarat universal, aquest gran mosaic de paisatges mediterranis centreeuropeus ha il·luminat durant anys les ments dels artistes i científics més brillants del país.

 

Sant Miquel del Fai. Espai Natural dels Cingles de Bertí

Patrimoni cultural i natural. Sant Miquel del Fai, a l’Espai Natural dels Cingles de Bertí, és un conjunt monumental on la força de l’aigua ha conformat un paisatge geològic únic i singular, i el pes de la història hi ha deixat una empremta fascinant.

 

Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac

Massís d’aparença contundent. Fortalesa immensa i pelada perfilada sobre un llit de boscos de pins i alzines. El seu monestir, d’estil romànic, contempla l’horitzó del temps com un gegant de pedra.

Parc del Montnegre i el Corredor

Dòlmens neolítics, restes ibèriques i esglésies medievals es reparteixen dins un paisatge vorejat de conreus, boscos i masies. Tot plegat ens parla de petites històries privades i supervivència col·lectiva.

 

Parc de la Serralada Litoral

El clima suau i la seva situació de privilegi, elevada entre el mar i les terres de l’interior, ja eren conegudes en temps remots. Nombroses i riques construccions com ara dòlmens, castells i masies han estat i en són testimonis permanents.

 

Parc de la Serralada de Marina

Una terra antiga i viva. Encerclat per grans nuclis urbans, acompleix un paper fonamental com a espai verd, educatiu i de lleure dins de l'àrea metropolitana. Malgrat aquesta pressió humana, el parc presenta una fauna i una vegetació notables i conserva un ric patrimoni històric, del qual destaquen poblats ibèrics, monestirs i masies.

Parc Fluvial del Besòs

Aigua, lleure i natura. El riu Besòs s'obre pas fins al mar en un àmbit recuperat on hi conviu la natura i l'esbarjo de la ciutadania. Compta amb un bon nombre d'ambients que allotgen una diversitat d'organismes notable.

Parc Natural de la Serra de Collserola

Un espai natural imprescindible de gran utilitat: pulmó, escola i esbarjo de totes les ciutats que l’envolten. Ha sabut conservar l’essència dels seus valors naturals i culturals, i s’ha guanyat el respecte de tots els que s’hi acosten.

 

Parc Agrari del Baix Llobregat

Situat al bell mig de l’àrea més densament poblada de Catalunya, a la vall baixa i al delta del riu Llobregat, el parc i els seus terrenys en explotació agrícola s’entenen com una inversió de futur que contribueix a millorar la qualitat de vida dels ciutadans.

 

Parc del Garraf

Aquí les roques han creat un paisatge exòtic. Avencs, dolines i rasclers es reparteixen sota una vegetació particular capitanejada pel margalló. Entre les petites poblacions que es troben a l’interior hi ha barraques de vinya i antigues masies.

Parc d'Olèrdola

Olèrdola és una talaia natural coronada per un conjunt monumental tancat per una muralla bastida pels diferents pobles que l’han habitat. Al cim hi ha l’església de Sant Miquel amb el seu cos principal documentat des del segle XII.

 

Parc del Foix

Una de les poques zones humides de la comarca del Penedès. De gran importància estratègica durant l’edat mitjana com mostra el gran llegat arquitectònic materialitzat en els castells de Penyafort i de Castellet.

 


Desplegable de la Xarxa de Parcs Naturals
 
 Clica damunt de la imatge i descarrega't el desplegable en format PDF en els diferents idiomes [CA, ES, EN, FR, IT]

Benvinguts

Bienvenidos

 

Welcome

 

Bienvenue

Benvenuto

 

Mapa de la Xarxa de Parcs Naturals
 
 Clica damunt de la imatge per ampliar el mapa.
 

#language("interest")

Mapa de la Xarxa

Mapa de la Xarxa