caes

Notícies

Sant Llorenç-Obac Les restes pertanyen al període del magdalenià final

Daten l'art rupestre paleolític descobert a la cova Simanya Gran, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac

Treballs de documentació gràfica de l'art rupestre a Simanya Gran. Autora: Maria D. Guillén
Treballs de documentació gràfica de l'art rupestre a Simanya Gran. Autora: Maria D. Guillén
02/07/2024

Els treballs arqueològics que duen a terme l’IPHES-CERCA i la Universitat de Barcelona al jaciment de Simanya Gran, amb el suport i el finançament de la Diputació de Barcelona a través del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, han posat al descobert, des de l’any 2020, una sèrie de gravats i restes de pigments a les parets de la galeria oest de la cova. Tot i que no es disposa de datacions absolutes, segons els resultats de l’estudi publicat recentment es considera que, per les característiques tècniques i temàtiques del conjunt, correspondrien al període cultural conegut com a magdalenià final, situat entre els 14.500 i els 12.000 anys abans del present.

Montseny Es tracta de l’occidental, que habita en rierols coberts per alzines

Descobreixen una nova subespècie del tritó del Montseny, espècie endèmica en perill crític d’extinció

El tritó del Montseny occidental, dins l'aigua. Autor: Iñaki Relanzón
El tritó del Montseny occidental, dins l'aigua. Autor: Iñaki Relanzón
13/06/2024

Una investigació liderada per l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE), centre mixt del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF), ha descobert una subespècie nova del tritó del Montseny (Calotriton arnoldi), l'únic vertebrat endèmic de Catalunya i espècie en perill crític d'extinció del Parc Natural del Montseny. El llinatge occidental conforma una subespècie nova, el tritó del Montseny occidental (Calotriton arnoldi laietanus). Aquest descobriment pot contribuir a la protecció del tritó del Montseny, ja que dóna dades clau sobre la seva ecologia i conservació.

Guilleries-Savassona | Xarxa de Parcs Naturals Del 22 de juny a l’11 de setembre

L'Espai Natural de les Guilleries-Savassona regula l’accés motoritzat a l’àrea d’esplai del pantà de Sau aquest estiu i ofereix informació ambiental fins a final d’any

La caseta informativa, a l'entrada de l'aparcament de l'àrea d'esplai. Autor: Joan Pareja
La caseta informativa, a l'entrada de l'aparcament de l'àrea d'esplai. Autor: Joan Pareja
18/06/2024

El Consorci de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona inicia el dissabte 22 de juny la regulació de l’accés motoritzat a l’àrea d’esplai del pantà de Sau d’aquest estiu. La mesura, que es fa per quart any, estarà en funcionament els caps de setmana de juny i juliol, tots els dies d’agost i els caps de setmana de setembre fins a la Diada. Després, hi haurà personal d’informació ambiental els caps de setmana i festius de setembre, octubre, novembre i desembre fins al 8 de desembre.

Montseny | Collserola | Guilleries-Savassona | Marina | Litoral | Montesquiu | Foix | Garraf | Montnegre-Corredor | Olèrdola | Sant Llorenç-Obac | Xarxa de Parcs Naturals Es poden demanar del 10 de juny al 30 de juliol

La Gerència de Serveis d’Espais Naturals convoca les subvencions a particulars i entitats per al 2025

Activitat guiada al Parc del Garraf. Autor: Oriol Clavera / Diputació de Barcelona
Activitat guiada al Parc del Garraf. Autor: Oriol Clavera / Diputació de Barcelona
06/06/2024

El 10 de juny comença el període de sol·licituds de les subvencions de Parcs 2025 per a particulars i entitats, dotades amb 600.000 euros. Es tracta de les subvencions que s’atorguen per fomentar les activitats forestals, les agrícoles i ramaderes, les empreses de serveis, la millora dels habitatges, la restauració del patrimoni arquitectònic, les activitats d’entitats culturals, cíviques, esportives i pedagògiques, així com les instal·lacions tèrmiques de biomassa, l’eficiència i estalvi energètic en edificis en els parcs. S’hi ha incorporat el guiatge ambiental del programa de Passejades guiades d’aquest any 2024 i del 2025.

Xarxa de Parcs Naturals La comunicació va ser un dels temes de referència del fòrum

El congrés ESPARC debat a Sigüenza els reptes dels espais naturals protegits

Juana Barber, a la dreta, a la cloenda del Congrés. Autor: XPN
Juana Barber, a la dreta, a la cloenda del Congrés. Autor: XPN
29/05/2024

Del 22 al 26 de maig s’ha fet a Sigüenza (Guadalajara) el congrés ESPARC 2024 organitzat per la Federació Europarc-España sota el lema "Territorios de vida". La Gerència de Serveis d’Espais Naturals hi ha participat coordinant dos dels sis tallers i presentant una desena de ponències (vegeu-les en aquesta pàgina). La presència de la Diputació de Barcelona l’encapçalava Juana Barber, cap del Servei de Gestió de Parcs Naturals i, a més, presidenta d’Europarc-Espanya.

Xarxa de Parcs Naturals S’hi inclou la informació corporativa i de gestió

La Gerència de Serveis d’Espais Naturals estrena pàgina web

Portada del nou web d'Espais Naturals
Portada del nou web d'Espais Naturals
05/03/2024

Com a conseqüència de la revisió i millora que s’està fent del web de la Xarxa de Parcs Naturals, s’ha creat un nou web en l’entorn de diba.cat, titulat Espais Naturals. Així, s’ha traslladat al nou lloc web la informació de gestió dels parcs, com ara la fitxa tècnica, els òrgans i espais de participació, memòries i informes, normativa, cartografia, permisos i tràmits i subvencions. Tots dos webs estan vinculats amb enllaços i redireccionaments per tal que no es perdi cap contingut. Aquesta pàgina inclou també l’estructura i les funcions de la Gerència de Serveis d’Espais Naturals i les línies estratègiques, que són continguts nous.

Montesquiu El SISEBIO llista 28 espècies llenyoses

Un estudi mostra la gran diversitat botànica dels boscos del Parc del Castell de Montesquiu

Espina cervina. Autor: Andreu Salvat
Espina cervina. Autor: Andreu Salvat
17/07/2024

En un estudi del Sistema de Parcel·les de Seguiment de la Biodiversitat terrestre (SISEBIO) d’una parcel·la de roureda de 1.600 m2 propera a Sant Moí, al Parc del Castell de Montesquiu, s’ha inventariat una extraordinària riquesa botànica, amb un total de 28 espècies llenyoses. Entre aquestes hi ha algunes singularitats, com exemplars de pomera silvestre (Pyrus malus o Malus sylvestris), l’antecessor de les pomeres cultivades, o l’espina cervina (Rhamnus cathartica), un arbust poc abundant i de distribució restringida a Catalunya.

Xarxa de Parcs Naturals | Sant Miquel del Fai A la tardor es programarà per començar la primavera del 2025

S’inicien els treballs per desenvolupar el projecte d’activitats escolars de Sant Miquel del Fai

El grup que ha treballat les visites escolars. Autor: XPN
El grup que ha treballat les visites escolars. Autor: XPN
16/07/2024

Representants tècnics i polítics dels ajuntaments i centres educatius dels municipis de Sant Feliu de Codines, Bigues i Riells del Fai i Sant Quirze Safaja es van trobar l’11 de juliol a Sant Miquel del Fai. De forma participativa, aquesta jornada de treball va servir per establir les bases del nou programa d’activitats destinades al públic escolar d’aquest espai tan emblemàtic. Està previst comptar amb el programa d’activitats escolars per la propera tardor, de manera que els infants de les escoles properes, així com de la resta de centres de Catalunya, puguin començar les visites a partir del mes de març de 2025.

Foix | Garraf | Olèrdola | Xarxa de Parcs Naturals Hi ha hagut un relleu en l’equip responsable

El Parcs del Garraf, d’Olèrdola i del Foix es reuneixen en el 9è Fòrum Permanent de la Carta Europea de Turisme Sostenible

Els participants, a l'Hospital de Cervelló, a Olesa de Bonesvalls. Autor: XPN
Els participants, a l'Hospital de Cervelló, a Olesa de Bonesvalls. Autor: XPN
11/07/2024

L'Hospital de Cervelló, a Olesa de Bonesvalls, va acollir el dimecres 10 de juliol el 9è Fòrum Permanent de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) dels Parcs del Garraf, d'Olèrdola i del Foix. Hi van assistir un total de 30 persones, 14 representants de l'àmbit públic i 16 de l'àmbit privat. Durant la sessió es va presentar el nou director del Parc del Garraf i Olèrdola, José Luis Herrera, i la tècnica d'ús públic responsable de la CETS, Anna M. Ramírez, incorporada a l’equip des de setembre de 2023.

Montseny Es van acreditar tres noves empreses i tres més van renovar l’acreditació

El Parc Natural del Montseny celebra el 30è Fòrum Permanent de la Carta Europea de Turisme Sostenible

Les empreses acreditades i tots els participants del 30è Fòrum. Autor: XPN
Les empreses acreditades i tots els participants del 30è Fòrum. Autor: XPN
09/07/2024

El Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny va celebrar el dijous 4 de juliol el 30è Fòrum Permanent de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) al Centre Cultural Els Forns de Breda. L’assoliment d’aquesta xifra mostra la llarga trajectòria de l’aposta pel turisme sostenible al Parc Natural. A la sessió hi van participar 33 persones, que feien de representants de 19 entitats públiques i 16 del sector privat. Es van acreditar tres noves empreses i tres més van renovar l’acreditació.

Marina | Litoral | Montnegre-Corredor | Xarxa de Parcs Naturals Es farà els dies 20 i 21 de novembre a l'Espai Arts Escèniques Casal d'Alella

S'obre el període per presentar comunicacions a la V Trobada de presentació d'estudis de la Serralada Litoral Central i IX del Montnegre i el Corredor

Vinyes verdes vora el mar. Autor: Josep Gratacós Bau
Vinyes verdes vora el mar. Autor: Josep Gratacós Bau
05/07/2024

Història, fauna, patrimoni cultural, gestió, vegetació, educació ambiental, geologia... Els dies 20 i 21 de novembre tindrà lloc, a l’Espai d’Arts Escèniques Casal d’Alella, la V Trobada de presentació d'estudis de la Serralada Litoral Central i IX del Montnegre i el Corredor. L’objectiu és compartir informació sobre els estudis, actuacions i recerques fetes a l'entorn dels parcs de la Serralada de Marina, de la Serralada Litoral i del Montnegre i el Corredor.

Montseny Finançats amb fons Next Generation

El Parc Natural del Montseny instal·la dipòsits de recollida d’aigües pluvials a la Casanova de Sant Miquel i a la Rectoria de Vallcàrquera

El dipòsit, quan s'instal·lava a la Casanova de Sant Miquel. Autor: XPN
El dipòsit, quan s'instal·lava a la Casanova de Sant Miquel. Autor: XPN
04/07/2024

Dos equipaments del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny estrenen dipòsits de recollida d’aigües pluvials. Es tracta de la Casanova de Sant Miquel, a Aiguafreda, que funciona com a alberg rural, i la Rectoria de Vallcàrquera, a Figaró-Montmany, una escola de natura i casa de colònies gestionada per Aprèn Serveis Ambientals. La instal·lació s’ha fet amb el finançament de la Unió Europea a través dels fons Next Generation de les Reserves de la Biosfera i ha tingut un cost de 67.544,62 euros. La durada de les obres, executades per Tehorsa, ha estat de dos mesos.

Marina Després de la mort dels pins per la sequera

Acaben els treballs per garantir la seguretat a l’àrea d’esplai de la font del Tort, al Parc de la Serralada de Marina

L'àrea d'esplai de la font del Tort després de l'actuació. Autor: XPN
L'àrea d'esplai de la font del Tort després de l'actuació. Autor: XPN
02/07/2024

Durant el mes de juny s’han executat els treballs necessaris per a garantir la seguretat dels usuaris de l’àrea d’esplai de la font del Tort, que han comportat tallar uns 50 arbres que havien mort per la sequera. Aquesta àrea és propietat de l’Ajuntament de Montcada i Reixac i el manteniment el duu a terme el Consorci del Parc de la Serralada de Marina.

Collserola El 15 de juny va començar el període de risc d’incendi forestal i prohibició de fer foc

El Parc Natural de la Serra de Collserola demana prudència per prevenir incendis forestals

Una de les torres de guaita del dispositiu. Autor: CPNSC
Una de les torres de guaita del dispositiu. Autor: CPNSC
26/06/2024

Entre el 15 de juny i el 15 de setembre està en vigència el Decret 64/1995 de prevenció d’incendis forestals a Catalunya. En començar aquesta prohibició, el Dispositiu de Prevenció d’Incendis de l’àrea metropolitana ja portava més de tres setmanes en funcionament. Tot i les darreres pluges, els boscos encara no s’han recuperat de la sequera acumulada i el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola demana prudència a la ciutadania davant la situació crítica de la vegetació. 

Garraf | Sant Llorenç-Obac | Xarxa de Parcs Naturals De juliol a novembre, hi haurà teoria, prospeccions i anàlisi de resultats

Una formació de ciència ciutadana proposa l’estudi dels ratpenats al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i al Parc del Garraf

Pipistrellus pipistrellus P. pygmaeus. Autor: Jordi Serra Cobo
Pipistrellus pipistrellus P. pygmaeus. Autor: Jordi Serra Cobo
26/06/2024

L’empresa Areambiental, amb l’investigador Jordi Serra-Cobo al capdavant, organitza la formació “Ciència ciutadana: endinsa’t i forma’t en l’estudi dels ratpenats”, la part pràctica de la qual tindrà lloc al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i al Parc del Garraf. El curs, amb vint places, té 30 hores de formació teòrica i pràctica, 54 hores de treball autònom que inclou les prospeccions a fer als dos espais naturals més la complementació de fitxes de treball, i 24 hores de reunions de treball. És previst que la part teòrica es faci de juliol a setembre al Centre Excursionista de Vallirana (carrer Major, 402), les prospeccions de juliol a octubre i d’octubre a novembre l'anàlisi dels resultats.

Xarxa de Parcs Naturals Aquest 2024 se n’ha licitat la compra de tretze més

La Gerència de Serveis d’Espais Naturals adquireix vehicles híbrids endollables i elèctrics per reduir les emissions de CO2

Vehicle híbrid endollable a Sant Miquel del Fai. Autor: XPN
Vehicle híbrid endollable a Sant Miquel del Fai. Autor: XPN
25/06/2024

En el marc del Pla Clima de la Diputació de Barcelona, la Gerència de Serveis d’Espais Naturals ha adquirit nou vehicles híbrids endollables i un d'elèctric per substituir vehicles antics que funcionaven amb combustible fòssil i eren altament contaminants, i aquest 2024 n’ha licitat la compra de tretze més.