Visita virtual al castell de Montesquiu


A partir d’una imatge aèria del castell de Montesquiu i dels jardins dels voltants, podeu fer una visita virtual a les estances i als diferents espais exteriors. A la planta baixa del castell, es poden veure l’entrada, la botiga i punt d’informació, la sala Territori, el celler i la capella, dedicada a santa Bàrbara. Després de pujar l’escala de pedra, s’entra al primer pis per la salassa per veure el menjador i la cambra del Ter, dedicada a Mercedes Juncadella, i també passar pel seu dormitori. S’hi poden apreciar quadres i mobiliari dels qui van ser els darrers propietaris del castell. La visita continua pel gabinet Juncadella, on es poden veure els tresors de cacera d'Emili Juncadella provinents dels seus viatges per Àfrica i Àsia i vídeos, que es projecten a la paret. També hi ha la sala amb les fotografies en 3D de les seves expedicions excursionistes. Des de la primera planta, a més, es pot sortir tant al terrat de sobre la capella, on hi ha la campana, com a la terrassa nord, i contemplar els jardins verds i esplendorosos del Parc del Castell de Montesquiu.

 

El Montseny, un diàleg entre l’home i el territori


Els paisatges, tant naturals com culturals i socials del Montseny, són el resultat del prolongat diàleg entre l’ésser humà i el territori al llarg dels segles. L’exposició del Casal de Cultura del poble de Montseny mostra l’evolució del Parc Natural del Montseny. Així, es pot descobrir la seva geografia, i, cronològicament, conèixer la història de les primeres ocupacions, la importància del mas, la crisi d’aquest model, el descobriment de la muntanya per part de la gent de ciutat, el turisme com a nou apropament a la vida rural, el Patronat de la Muntanya del Montseny, els antecedents de la creació del Parc Natural, la creació del Parc i el futur del Parc. A l’exposició, hi destaquen documents, fotografies i projectes, com ara el del funicular que, finalment, no es va portar a terme.

Les esquelles d’en Jaume


“Les esquelles d’en Jaume” és una mostra que recull una breu i acurada selecció de les prop de mil esquelles donades al poble de Montseny pel matrimoni Jaume Traveria i Vila i Montserrat Garriga i Pujol, que les van recollir durant més de mig segle. L’exposició està instal·lada al Casal de Cultura del poble de Montseny. S’hi poden veure moltes varietats d’esquelles de diferent procedència i escoltar el so que fan les principals varietats: cairat, esclopó, cabronera i mitjana, picarol, andorrana i esquelleró. A la mostra, hi ha la reproducció del taller del Jaume i es pot descobrir com feia els collars de fusta o la seva decoració, així com els diferents batalls. També s’explica la importància de la ramaderia al Montseny. 

 

L’Univers Patxot


Entrem a la planta baixa de la Masia Mariona, oficina del Parc Natural del Montseny, a Mosqueroles, per conèixer l’Univers Patxot. Aquesta exposició ofereix una visió general de l'obra científica i de mecenatge de Rafael Patxot i Juvert: l'estudi de la masia catalana, la relació amb l'excursionisme, la meteorologia, l'astronomia i el cançoner popular. La visita virtual permet enriquir la lectura dels plafons amb diversos enllaços a vídeos explicatius i documentació complementària de caràcter divulgatiu.

Exposició itinerant: 40 anys de conservació i educació ambiental al Montseny


Exposició itinerant formada per cinc mòduls de vuit cares cadascun i amb tres vitrines annexes que mostren els principals valors naturals i patrimonials del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, un territori únic d'alt valor natural i patrimonial que abasta més de trenta mil hectàrees gestionades per les diputacions de Barcelona i Girona. Els mòduls estan organitzats temàticament al voltant de tres temes principals: el Montseny com a escola de natura; el Montseny com a espai viu, i el Montseny com a patrimoni mil·lenari. L’exposició també té peces mòbils i bústies amb informació impresa. La visita virtual permet enriquir la lectura dels plafons amb diversos enllaços a vídeos explicatius i documentació complementària de caràcter divulgatiu. La filmació s'ha fet al Museu de Ciències Naturals de Granollers.

 

 


Casa Nova de l’Obac


La Casa Nova de l'Obac és un antic mas vitivinícola de tres plantes i estil italianitzant, aixecat a començaments del segle XIX, que disposa d'espais i equipaments per al desenvolupament de programes culturals, de lleure, de formació i d'educació ambiental. Des de 1996, acull un punt d'informació a la planta baixa, on també hi ha material accessible per deixar en préstec, una exposició interpretativa sobre el Parc Natural a la primera planta i una sala polivalent amb una separació amb vidre on un apicultor mostra les abelles de la mel. Està gestionada per CIMA (Centre d'Interpretació del Medi Ambient, SL).


Cova de Mura


La Cova de Mura està condicionada per visitar-la de forma segura. Es tracta d'una cavitat natural d'uns 160 metres de fondària, formada, com la majoria de coves del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, en conglomerat format per petits i grans còdols segellats per carbonat de calci, i formacions com estalactites i estalagmites. En destaca l’aragonita plomosa (flos ferri). Es pot visitar entre l'1 d'abril i el 30 de novembre, la resta de l'any hi hiberna el ratpenat de ferradura gros (Rhinolophus ferrumequinum), espècie prioritària al Parc Natural.


Exposició itinerant: El Parc del Montnegre i el Corredor


L'exposició itinerant del Parc del Montnegre i el Corredor mostra, de la mà del personatge del carboner Pep Carbó, els valors naturals i patrimonials d'aquest espai natural, el seu paisatge, vegetació i fauna. La visita virtual enriqueix la lectura dels diversos plafons amb enllaços a vídeos explicatius i documentació complementària de caràcter divulgatiu. La filmació s'ha fet a Can Ramis, a Sant Celoni, un dels municipis de l'àmbit del Parc.


Exposició itinerant: Els parcs del Garraf, Olèrdola i el Foix


A l’exposició “Els parcs del Garraf, Olèrdola i el Foix", la Júlia, una jove espeleòloga, ens descobreix els secrets d’aquests espais naturals, els seus paisatges, vegetació, fauna, flora i història. També ens ensenya què hem de fer per protegir-los i respectar-los. L’exposició està formada per deu plafons muntats en bastidors de fusta i està produïda amb materials i tintes sostenibles. Incorpora tres nivells de lectura, vehiculats per un personatge narrador, i un ventall d’elements gràfics en què destaquen les il·lustracions naturalistes i els interactius no digitals. Presenta recursos com una passejada audiovisual, propostes de participació, objectes mòbils i ambientació aromàtica. La mostra s’ha gravat al remodelat celler del castell de Penyafort, a Santa Margarida i els Monjos, al Parc del Foix.


Exposició itinerant: L'Espai Natural de les Guilleries-Savassona


Exposició itinerant formada per deu plafons que mostren, de la mà del personatge de la Fadrineta de Sau –una noia bandolera de les muntanyes de les Guilleries i Savassona–, els principals valors naturals i patrimonials d'aquest singular espai protegit, amb boscos mediterranis i centreeuropeus, cingleres de roca nua i el pantà de Sau. La visita virtual permet enriquir la lectura dels plafons amb diversos enllaços a vídeos explicatius i documentació complementària de caràcter divulgatiu. La filmació s'ha fet a l'Espai Montseny, de Viladrau.

Exposició itinerant: El Parc de la Serralada Litoral


Exposició itinerant formada per deu plafons que mostren, de la mà del personatge de la bruixa de la Pinta d'or –una jove bruixa de la cova de les Bones Dones de Cabrils–, els principals valors naturals i patrimonials d'aquest singular espai protegit, amb vessants a les comarques del Maresme i del Vallès Oriental. La visita virtual permet enriquir la lectura dels plafons amb diversos enllaços a vídeos explicatius i documentació complementària de caràcter divulgatiu. La filmació s'ha fet a la Sala Noble de l'Edifici del Rellotge, ubicat al recinte de l'Escola Industrial, de Barcelona.

Exposició itinerant: El Parc de la Serralada de Marina


Exposició itinerant formada per deu plafons que mostren, de la mà del personatge de la Marina –una noia ibera del poblat laietà de les Maleses–, els principals valors naturals i patrimonials d'aquest singular espai protegit, immers en l'Àrea Metropolitana barcelonina. La visita virtual permet enriquir la lectura dels plafons amb diversos enllaços a vídeos explicatius i documentació complementària de caràcter divulgatiu. La filmació s'ha fet a la sala d'exposicions del Centre d'Educació Ambiental Ecometropoli, ubicat al recinte de Torribera de Santa Coloma de Gramenet, un dels cinc municipis del Parc.

Cercador multimèdia



Subscriu-te als nostres butlletins

 

Rep els nostres butlletins de Parcs.

Subscriu-te a l'agenda i a l'Informatiu

fent clic als botons de sota.

butlletí gaudim

Subscriu-te a l'agenda Subscriu-te a l'Informatiu

Suggeriments, opinió i xarxes socials

 

Envia'ns els teus suggeriments, opina

i visita les nostres xarxes socials

Suggeriments

Suggeriments Opina Xarxes socials