CAESEN

Xarxa de Parcs Naturals

FAQS - Preguntes i respostes freqüents


Actualitzat 17 de juliol de 2020


Des del 19 de juny, mitjançant decret del govern de la Generalitat de Catalunya s’ha establert l’inici de l’etapa de represa que deixa sense efecte el Reial Decret 21/2020 que establia el final de l’estat d’alarma per la COVID-19 i les seves fases de desescalada.

El 17 de juliol s’han establert mesures especials en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 a tretze municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona (Badalona, Barcelona, Cornellà, Esplugues de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, el Prat de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Sant Boi de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Gramenet i Viladecans). Això afecta a l’àmbit del Parc Agrari del Baix Llobregat, del Parc Natural de la Serra de Collserola, del Parc Fluvial del Besòs i del Parc de la Serralada de Marina. En aquest parcs, doncs, les activitats organitzades queden suspeses temporalment i es demana a la ciutadania que segueix les recomanacions establertes en la RESOLUCIÓ SLT/1746/2020, de 17 de juliol.
Us recordem que l’ús obligatori de mascaretes, la higiene de mans, la distància social de metre i mig i la limitació de la mobilitat només per causes justificades, són els elements sobre els quals pivoten totes les mesures de seguretat sanitàries establertes. 

Per RESPONSABILITAT, sigueu curosos amb el compliment d’aquestes mesures.

 1. Com puc contactar amb les oficines de cada parc?

 2. Estan oberts els aparcaments?

 3. Estan oberts els centres i punts d’informació?

 4. Estan obertes les àrees d'esplai?

 5. Es poden fer Passejades guiades?

 6. Es poden fer activitats esportives organitzades? Com puc tramitar algun permís per a l'organització d'activitats d'ús públic?

 7. Es poden fer activitats culturals i de voluntariat organitzades?

 8. Funciona el Bus Parc als parcs naturals del Montseny i Sant Llorenç del Munt i l’Obac?

 9. Puc fer esport a un espai natural?

 10. Com puc tramitar alguna de les subvencions que atorga la Xarxa de Parcs Naturals?

 11. Com puc seguir l’actualitat de la Xarxa de Parc Naturals?


1. Com puc contactar amb les oficines de cada parc?

Algunes oficines dels parcs encara resten tancades al públic però s’espera que obrin en breu. Moltes atenen visites i consultes de caràcter tècnic en horari convingut. La resta, ofereixen informació general, només per telèfon o per correu electrònic. A sota trobareu l’enllaç al web de cada parc, i telèfons i correus electrònics de contacte.

Espai Natural de les Guilleries-Savassona. Tel. 938 847 888; en.guilleries@diba.cat

Parc Agrari del Baix Llobregat. Tel. 933 788 190; parcagrari@diba.cat

Parc d’Olèrdola. Tel. 935 971 819; p.olerdola@diba.cat

Parc de la Serralada de Marina. 933 956 336; p.smarina@diba.cat

Parc de la Serralada Litoral. Tel. 937 540 024; p.slitoral@diba.cat

Parc del Castell de Montesquiu. Tel. 938 529 234; p.montesquiu@diba.cat

Parc del Foix. Tel. 977 670 169; p.foix@diba.cat

Parc del Garraf. Tel. 935 971 819; p.garraf@diba.cat

Parc del Montnegre i el Corredor. Tel. 934 727 670; p.montnegre@diba.cat

Parc Natural de la Serra de Collserola. Tel. 932 803 552; ci@parccollserola.net

Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Tel. 938 317 300; p.santllorenc.estena@diba.cat

Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. Tel. 938475102; p.montseny@diba.cat


2. Estan oberts els aparcaments?

. Tots els aparcaments resten oberts. Seguiu les prevencions sanitàries requerides i manteniu les distàncies de seguretat amb la resta d’usuaris. En alguns parcs, i per raons de seguretat, poden existir limitacions d’aforament i d'accés a vehicles a pistes i aparcaments concrets.

Recordeu que està prohibit acampar i pernoctar a l’aire lliure als espais naturals protegits (també en autocaravanes) fora dels indrets expressament destinats en aquest ús. Consulteu a la web o a l'oficina del parc respectiu, els allotjaments rurals, àrees d’acampada o càmpings que, si s’escau, cadascun disposa.


3. Estan oberts els centres i punts d’informació?

Sí, tot i que en alguns parcs, només parcialment.

La majoria dels centres i punts d’informació de gestió municipal estan oberts al públic. D'altres aniran obrint esglaonadament, consulteu la web del parc.

En alguns casos, podeu trobar personal d’informació a les seves portes que podran atendre les vostres sol·licituds. Utilitzeu els codis QR que trobareu a l’exterior per accedir a mapes, itineraris, consells o recomanacions, ja que no es poden lliurar publicacions en paper. Us recomanen baixar-vos l’app ParcsNaturals per estar al cas de novetats i avisos

En els centres i punts d’informació, caldrà mantenir les distàncies de seguretat amb altres usuaris i es permetrà accedir simultàniament només un nombre màxim de persones que s’indicarà en cada cas.


4. Estan obertes les àrees d'esplai?

Tan sols algunes. Per aquelles que estiguin obertes, cal mantenir les distàncies de seguretat i les prevencions sanitàries requerides, i es permetrà accedir simultàniament només un nombre màxim d’usuaris que s’indicarà en cada cas.  Consulteu a l'oficina del parc respectiu quines àrees d'esplai estan obertes.


5. Es poden fer Passejades guiades?

. Però caldrà fer-ne un contractació prèvia a les empreses de guiatges oficialment establertes i seguir el protocol per a les Passejades guiades que la Xarxa de Parcs Naturals ha establert (ús de mascaretes, distàncies de seguretat,...). Només es faran grups de 20 persones màxim (tot i que poden ser menys a criteri de l’organitzador).

En el següent enllaç trobareu les empreses d’educació ambiental i guiatge concessionades o conveniades amb la Diputació de Barcelona i empreses de turisme rural acreditades amb la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS), que fan itineraris guiats a la Xarxa de Parcs Naturals.


6. Es poden fer activitats esportives organitzades? Com puc tramitar algun permís per a l’organització d’activitats d’ús públic??

.

El nombre màxim de participants és de 500 i cal seguir les prevencions sanitàries requerides en els protocols que s’estableixin.

Sempre estan subjectes a l’informe preceptiu que elevi l’òrgan gestor de cada parc a partir de la Sol·licitud d’activitats d’ús públic i que els organitzadors de l’activitat hauran de tramitar prèviament i amb antelació i la documentació requerida.

Els permisos per activitats a l’aire lliure sempre estan supeditades al compliment del text normatiu de cada parc i de la legislació vigent. Un cop finalitzat l’estat d’alarma, caldrà seguir les directrius que les autoritats governatives i sanitàries disposin pel que fa a les restriccions a l’accés al medi natural.


7. Es poden fer activitats culturals i de voluntariat organitzades?

Sí, tot i que s’anirà fent de forma esglaonada.

Es preveu anar fent activitats culturals i de voluntariat amb un nombre de participants reduït i amb les prevencions sanitàries requerides en els protocols que s’estableixin.

Podeu estar al  cas de les activitats que s’organitzin a la Xarxa de Parcs Naturals subscrivint-vos l’agenda Gaudim als Parcs.

8. Funciona el Bus Parc als parcs naturals del Montseny i Sant Llorenç del Munt i l’Obac?

. Des del 13 de juny funciona el servei transport públic integrat de l’ATM de Barcelona (Bus Parc) als parcs naturals del Montseny i Sant Llorenç del Munt i l’Obac, tots els dissabtes, diumenges i festius.

Podeu consultar preus, horaris i recorreguts en el enllaços següents: Bus Parc Montseny; Bus Parc Sant Llorenç


9. Puc fer esport a un espai natural?

. Si podeu passejar i fer esport als parcs respectant les distàncies de seguretat amb altres usuaris. Si passegeu amb gossos cal seguir les mesures higièniques habituals, recollir els excrements i seguir els consells de seguretat i protecció.

Atès que hi ha activitats esportives en què l’ús de mascareta no és compatible, cal garantir la distància de seguretat en tot moment i es recomana no anar a llocs concorreguts. Les distàncies de seguretat recomanades pel Departament de Salut són: passejar: 2 metres; córrer, anar amb patins, patinet o bici: 10 metres; anar amb bici alta intensitat: 20 metres.

Si sou un esportista federat, podeu consultar les recomanacions que promou la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya FEEC


10. Puc tramitar alguna de les subvencions que atorga la Xarxa de Parcs Naturals?

Nova informació d'obertura de l'Oficina de Registre de Can Serra a partir del 15 de juny.

. Des del dimecres 18 de març del 2020 està obert el termini per a sol·licitar subvencions per explotacions forestals, empreses agrícoles-ramaderes i de serveis, millora d'habitatges, restauració del patrimoni arquitectònic, entitats culturals i instal·lacions tèrmiques amb biomassa (any 2020-2021). El termini de presentació de les sol·licituds s’inicia el dimarts 2 de juny del 2020 i finalitza el dilluns 6 de juliol del 2020.

El RD 537/2020, de 22 de maig, va disposar la represa o reinici, segons el cas, dels terminis administratius suspesos en aplicació del RD 463/2020, de 14 de març, amb efectes a partir del dia 1 de juny de 2020. Per aquest motiu, es modifica el termini d’execució de les subvencions atorgades fins al 19 d’agost del 2020. Les subvencions podran  justificar-se, entre el 20 d’agost i al 20 de novembre de 2020. Aquesta represa de terminis  no afecta a les subvencions per a les Entitats Culturals.

Trobareu les bases i els formularis aquí.

Per a dubtes i aclariments, podeu posar-vos en contacte amb l'Oficina Tècnica de Parcs Naturals: Tel. 934 022 428, ot.parcsn@diba.cat. Cal recordar que el registre presencial de la Diputació de Barcelona romandrà temporalment tancat, si bé l'Oficina de Registre, ubicada a la planta baixa de Can Serra, tornarà a atendre presencialment la ciutadania a partir del dilluns 15 de juny, de dilluns a divendres, de les 10 a les 13 h. El registre electrònic està operatiu les 24 hores del dia, de dilluns a diumenge.


11. Com puc seguir l’actualitat de la Xarxa de Parc Naturals?

Si teniu ordinador o telèfon mòbil, podeu seguir les xarxes socials de la XPN.

També, si encara no sou subscriptor i voleu estar assabentats de les activitats que es realitzen a la Xarxa de Parcs Naturals, recomanen que us subscriviu a l’agenda d’activitats Gaudim als Parcs i al butlletí de notícies L’Informatiu dels Parcs.


Barcelona 17/07/2020

Si teniu algun dubte sobre la Xarxa de Parcs Naturals, us recomanen que visiteu el nostre portal web on trobareu el correus electrònics de les oficines de cada parc; o envieu-nos un correu a xarxaparcs@diba.cat o gs.espaisn@diba.cat i mirarem de canalitzar la vostra petició.

Aquesta informació s’anirà actualitzant mitjançant els canals oficials en funció de les instruccions que es vagin rebent per part de les autoritats sanitàries, així com de la mateixa Diputació de Barcelona.

interest

Mapa de la Xarxa

Mapa de la Xarxa