FAQS - Preguntes i respostes freqüents


Actualitzat 1 de juny de 2020


Arran dels dubtes sorgits en relació amb la malatia COVID-19, publiquem FAQS - Preguntes i respostes freqüents sobre els serveis que presta la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, que poden ser d'interès per als usuaris i els ajuntaments.

 1. Quins parcs i espais naturals passen a la Fase 2?

 2. Quins parcs segueixen en Fase 1 però part del seu territori passa a la Fase 2?

 3. Quins parcs resten en Fase 1?

 4. Es pot seguir passejant pel Parc Fluvial del Besòs?

 5. Què es pot fer en els municipis en Fase 2 i en Fase 1?

 6. Què es podrà fer en els espais naturals en Fase 2?

 7. Què es podrà fer en els espais naturals en Fase 1?

 8. Puc tramitar alguna de les subvenció que atorga la Xarxa de Parcs Naturals?

 9. Puc tramitar algun permís de sol·licitud per a l'organització d'activitats d'ús públic a la Xarxa de Parcs Naturals per quan acabi el període de confinament?

 10. Com puc seguir l’actualitat de la Xarxa de Parc Naturals?


1. Quins parcs i espais naturals passen a la Fase 2?

Per trobar-se en les regions sanitàries de Girona, Catalunya Central, Garraf i Alt Penedès, passen a la Fase 2, els següents espais naturals:

Espai Natural de les Guilleries-Savassona: TOT el seu àmbit i els seus cinc municipis (Folgueroles, Sant Julià de Vilatorta, Sant Sadurní d’Osormort, Tavèrnoles i Vilanova de Sau).

Parc del Castell de Montesquiu: TOT el seu àmbit i els seu quatre municipis (Montesquiu, Santa Maria de Besora, Sant Quirze de Besora i Sora).

Parc d’Olèrdola: TOT el seu àmbit i els seu dos municipis (Castellet i la Gornal, i Olèrdola).

Parc del Foix: TOT el seu àmbit i els seus dos municipis (Castellet i la Gornal, i Santa Margarida i els Monjos).


2. Quins parcs segueixen en Fase 1 però part del seu territori passa a la Fase 2?

Per trobar-se el seu territori repartit entre més d’una regió sanitària:

Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. Només entren en la Fase 2 els municipis d’Osona i la Selva. Queden en Fase 1 els municipis del Vallés Oriental (Aiguafreda, Campins, Cànoves i Samalús, Figaró-Montmany, Fogars de Montclús, Gualba, la Garriga, Montseny, Sant Esteve de Palautordera, Sant Pere de Vilamajor i Tagamanent).

Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Només entren en la Fase 2 els municipis del Bages i el Moianès, i els municipis de Rellinars i Vacarisses que, tot i pertànyer al Vallès Occidental, passen a Fase 2. Queden en Fase 1 els municipis del Vallés Occidental (Castellar del Vallès, Matadepera, Sant Llorenç Savall i Terrassa).

Parc del Garraf: Només entren en la Fase 2 els municipis de la comarca del Garraf i Alt Penedès. Queden en Fase 1 els municipis del Baix Llobregat (Begues, Castelldefels i Gavà).

Parc del Montnegre i el Corredor: Només entren en la Fase 2 Fogars de la Selva (la Selva) i alguns municipis de la comarca del Maresme que pertanyen a la regió sanitària de Girona (Palafolls, Pineda de Mar, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta i Tordera). Queden en Fase 1 la resta de municipis: Arenys de Munt, Dosrius, Llinars del Vallès, Mataró, Sant Celoni, Vallgorguina i Vilalba Sasserra.


3. Quins parcs resten en Fase 1?

Per trobar-se en la regió sanitària de Barcelona o en  les regions sanitàries de l’àmbit  metropolità nord o sud:

Parc Natural de la Serra de Collserola

Parc de la Serralada de Marina

Parc de la Serralada Litoral

Parc Agrari del Baix Llobregat

Parc Fluvial del Besòs


4. Es pot seguir passejant pel Parc Fluvial del Besòs?

. Els Ajuntaments de Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs i Barcelona, juntament amb la Diputació de Barcelona, van establir que des del 5 de maig, el Parc Fluvial del Besòs romandrà obert en l’horari ordinari d’aquest període de l’any, de 8 h del matí fins les 21 h del vespre.


5. Què es pot fer en els municipis en Fase 2 i en Fase 1? 

Si voleu saber què es pot fer en els municipis en Fase 2, cliqueu aquí.

Si voleu saber què es pot fer en els municipis en Fase 1, cliqueu aquí.

Si voleu saber quines són les recomanacions per a cada fase, cliqueu aquí

Si voleu saber en quina fase de desconfinament està el vostre municipi, cliqueu aquí

Si voleu podeu consultar les disposicions aparegudes al BOE (Ordre SND/442/2020, de 23 de maig) per a la flexibilització de determinades restriccions del Pla per a la transició cap a una nova normalitat, cliqueu aquí.


6. Què es podrà fer en els espais naturals en Fase 2?

a) Estan oberts els aparcaments?

.

Tots els aparcaments resten oberts. Seguiu les prevencions sanitàries requerides en els protocols establerts i manteniu les distàncies de seguretat amb altres vehicles i usuaris. Podria ser que en algun aparcament es permetés accedir simultàniament només un nombre màxim de vehicles, fet que s’indicaria en cada cas.

En alguns parcs, i per raons de seguretat, poden existir limitacions d'accés a vehicles a pistes i aparcaments concrets.

b) Estan oberts els centres i punts d’informació?

No encara.

Es preveu obrir en fases posteriors, segurament en un horari reduït i amb les prevencions sanitàries. Quan s’obrin caldrà mantenir les distàncies de seguretat amb altres usuaris i es permetrà accedir simultàniament només un nombre màxim de persones que s’indicarà en cada cas.

Amb tot, a l’entorn dels principals centres d’informació dels parcs, podeu trobar personal d’informació que podran atendre les vostres sol·licituds.

c) Estan obertes les àrees de lleure?

No encara.

Es preveu obrir en fases posteriors, segurament en un horari reduït i amb les prevencions sanitàries requerides en els protocols que s’estableixin.

Quan s’obrin, caldrà mantenir les distàncies de seguretat amb altres usuaris i es permetrà accedir simultàniament només un nombre màxim de persones que s’indicarà en cada cas.

d) Estan oberts els miradors i aguaits?

.

Tots els miradors i aguaits resten oberts. Seguiu les prevencions sanitàries requerides en els protocols establerts i manteniu les distàncies de seguretat amb altres usuaris.

e) Estan oberts els allotjaments turístics?

Sí, però només si el seu propietari o concessionari ho estima viable, ja que ho farà amb les restriccions establertes per les autoritats governatives i sanitàries pel que fa a nombre de places ofertes i espais oberts.

Per tant, es podran trobar allotjaments que, per seguretat o voluntat pròpia, hagin decidit romandre tancats.

f) Estan oberts els restaurants?

Sí, però només si el seu propietari o concessionari ho estima viable, ja que ho farà amb les restriccions establertes per les autoritats governatives i sanitàries pel que fa a nombre de places ofertes i espais oberts.

Per tant, es podrem trobar restaurants que, per seguretat o voluntat pròpia hagin decidit romandre tancats.

g) Es poden fer passejades guiades?

, però caldrà fer-ne un contractació prèvia a les empreses de guiatges oficialment establertes i seguir les indicacions marcades per les autoritats governatives i sanitàries.

Només es faran grups de 20 persones màxim i caldrà seguir tothora les indicacions dels guies i monitors ambientals en relació a les prevencions sanitàries (ús de mascaretes, distàncies entre unitats assistents,...)

En el següent enllaç trobareu les empreses d’educació ambiental i guiatge concessionades o conveniades amb la Diputació de Barcelona i empreses de turisme rural acreditades amb la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS), que fan itineraris guiats a la Xarxa de Parcs Naturals.

h) Es poden fer activitats esportives organitzades?

No encara.

Es preveu permetre en fases posteriors, segurament amb un nombre de participants reduït i amb les prevencions sanitàries requerides en els protocols que s’estableixin.

Sempre estaran subjectes a l’informe preceptiu que elevi l’òrgan gestor de cada parc a partir de la Sol·licitud d’activitats d’ús públic i que els organitzadors de l’acte hauran de tramitar prèviament i amb l’antelació requerida.

i) Es poden fer activitats culturals i de voluntariat organitzades?

No encara.

Es preveu permetre en fases posteriors, segurament amb un nombre de participants reduït i amb les prevencions sanitàries requerides en els protocols que s’estableixin.

Sempre estaran subjectes a l’informe preceptiu que elevi l’òrgan gestor de cada parc a partir de la Sol·licitud d’activitats d’ús públic i que els organitzadors de l’acte hauran de tramitar prèviament i amb l’antelació requerida.

j) Funciona el Bus Parc als parcs naturals del Montseny i Sant Llorenç del Munt i l’Obac?

No encara.

Es preveu obrir el servei en fases posteriors, segurament en un horari reduït i amb les prevencions sanitàries requerides en els protocols que s’estableixin.

Quan s’obrin caldrà mantenir les distàncies de seguretat amb altres usuaris i es permetrà accedir simultàniament només un nombre màxim de persones, que s’indicarà en cada cas.

k) Es pot caçar i pescar en les zones autoritzades?

, però sempre que es respectin la distància de seguretat i mesures higièniques i de prevenció fixades per els autoritats sanitàries recollides en l’Ordre SND/414, del BOE de 16 de maig (art. 48 i 49). Caldrà també disposar de les autoritzacions pertinents de l’òrgan gestor del parc.

l) Puc anar a passejar a un espai natural en fase 2?

Sí. Poden ser passejades més enllà mateix municipi, però sempre dins la mateixa regió sanitària, respectant les distàncies de seguretat amb altres usuaris.

Podran sortir a passejar més d'un adult amb nens. Es permeten grups fins a 20 persones i sense franges horàries excepte a les franges compreses entre les 10 i les 12 hores i entre les 19 i les 20 hores, franges reservades per als més grans de 70 anys i les persones vulnerables. Aquestes franges no s’apliquen als municipis petits.

El passeig amb gossos s’ha de realitzar a prop del domicili de residència i es  pot anar amb el grup familiar. Cal seguir les mesures higièniques habituals i recollir els excrements.

m) Puc anar a fer esport a un espai natural en fase 2 si NO estic federat?

, Es pot practicar esport a als espais naturals i les zones verdes autoritzades, sempre dins de la regió sanitària del domicili habitual. Cal respectar els possibles tancaments d’espais que, per raons de seguretat, duguin a terme les autoritats locals.

n) Què puc fer si sóc esportista federat?

Els esportistes federats poden moure's i realitzar la pràctica esportiva per la qual estan federats dins la seva regió sanitària sense limitacions per franges horàries. Per dur a terme l’activitat, es pot accedir en vehicle als espais naturals que requeriu (mar, rius, embassaments, d’altres), però sempre dins la vostra regió sanitària. Es pot fer esport amb un màxim de 15 persones i sense límit de persones si són convivents. Si trobem altres persones sempre mantindrem la distància mínima de 2 m i de 4 m en cas de fer curses per muntanya. A més a més es podrà fer esport també a les platges seguint regulacions municipals. 

Podeu consultar aquest i altres requeriments a la pagina de la FEEC.

En el cas que la modalitat es practiqui amb la participació d’animals, es podrà fer a l'aire lliure de forma individual al recinte on es trobi l’animal, amb cita prèvia i dins la franja establerta.

Caldrà portar sempre la llicència federativa a sobre com a identificatiu.

o) Puc anar a escalar en roca si estic federat?

, es pot escalar en una zona a l’aire lliure, amb un màxim de 10 persones i dins de la regió sanitària.

Podeu consultar aquest i altres requeriments a la pagina de la FEEC.

p) Què puc fer si soc esportista professional o d'alt nivell?

Les restriccions anteriors no s'apliquen als esportistes professionals i d'alt nivell que tenen mobilitat dins de la província per a la pràctica esportiva objecte de la seva professió i sense restricció horària. [Consejo Superior de Deportes]

Per RESPONSABILITATsigueu curosos amb el compliment d’aquestes normes.


7. Què es podrà fer en els espais naturals en fase 1?

a) Estan oberts els aparcaments?

. Tots els aparcaments resten oberts. Seguiu les prevencions sanitàries requerides en els protocols establerts i manteniu les distàncies de seguretat amb altres vehicles i usuaris. Podria ser que en algun aparcament es permetés accedir simultàniament només un nombre màxim de vehicles, fet que s’indicaria en cada cas. En alguns parcs, i per raons de seguretat, poden existir limitacions d'accés a vehicles a pistes i aparcaments concrets.

b) Estan oberts els centres i punts d’informació?

No encara.

Es preveu obrir en fases posteriors, segurament en un horari reduït i amb les prevencions sanitàries. Quan s’obrin caldrà mantenir les distàncies de seguretat amb altres usuaris i es permetrà accedir simultàniament només un nombre màxim de persones que s’indicarà en cada cas. Amb tot, a l’entorn dels principals centres d’informació dels parcs, podeu trobar personal d’informació que podran atendre les vostres sol·licituds.

c) Estan obertes les àrees de lleure?

No encara.

Es preveu obrir en fases posteriors, segurament en un horari reduït i amb les prevencions sanitàries requerides en els protocols que s’estableixin.

Quan s’obrin, caldrà mantenir les distàncies de seguretat amb altres usuaris i es permetrà accedir simultàniament només un nombre màxim de persones que s’indicarà en cada cas.

d) Estan oberts els miradors i aguaits?

Sí.

Tots els miradors i aguaits resten oberts. Seguiu les prevencions sanitàries requerides en els protocols establerts i manteniu les distàncies de seguretat amb altres usuaris.

e) Estan oberts els allotjaments turístics?

, però només si el seu propietari o concessionari ho estima viable, ja que ho farà amb les restriccions establertes per les autoritats governatives i sanitàries pel que fa a nombre de places ofertes i espais oberts.

Per tant, es podran trobar allotjaments que, per seguretat o voluntat pròpia, hagin decidit romandre tancats.

f) Estan oberts els restaurants?

, però només si el seu propietari o concessionari ho estima viable, ja que ho farà amb les restriccions establertes per les autoritats governatives i sanitàries pel que fa a nombre de places ofertes i espais oberts.

Per tant, es podrem trobar restaurants que, per seguretat o voluntat pròpia hagin decidit romandre tancats.

g) Es poden fer passejades guiades?

, però caldrà fer-ne un contractació prèvia a les empreses de guiatges oficialment establertes i seguir les indicacions marcades per les autoritats governatives i sanitàries.

Només es faran grups de 10 persones màxim i caldrà seguir tothora les indicacions dels guies i monitors ambientals en relació a les prevencions sanitàries (ús de mascaretes, distàncies entre unitats assistents,...). Aquestes disposicions es troben recollides en l’Ordre SND/399, del BOE de 9 de maig (art. 47).

En el següent enllaç trobareu les empreses d’educació ambiental i guiatge concessionades o conveniades amb la Diputació de Barcelona i empreses de turisme rural acreditades amb la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS), que fan itineraris guiats a la Xarxa de Parcs Naturals.

h) Es poden fer activitats esportives organitzades?

No encara.

Es preveu permetre en fases posteriors, segurament amb un nombre de participants reduït i amb les prevencions sanitàries requerides en els protocols que s’estableixin.

Sempre estaran subjectes a l’informe preceptiu que elevi l’òrgan gestor de cada parc a partir de la Sol·licitud d’activitats d’ús públic i que els organitzadors de l’acte hauran de tramitar prèviament i amb l’antelació requerida.

i) Es poden fer activitats culturals i de voluntariat organitzades?

No encara.

Es preveu permetre en fases posteriors, segurament amb un nombre de participants reduït i amb les prevencions sanitàries requerides en els protocols que s’estableixin.

Sempre estaran subjectes a l’informe preceptiu que elevi l’òrgan gestor de cada parc a partir de la Sol·licitud d’activitats d’ús públic i que els organitzadors de l’acte hauran de tramitar prèviament i amb l’antelació requerida.

j) Funciona el Bus Parc als parcs naturals del Montseny i Sant Llorenç del Munt i l’Obac?

No encara.

Es preveu obrir el servei en fases posteriors, segurament en un horari reduït i amb les prevencions sanitàries requerides en els protocols que s’estableixin.

Quan s’obrin caldrà mantenir les distàncies de seguretat amb altres usuaris i es permetrà accedir simultàniament només un nombre màxim de persones, que s’indicarà en cada cas.

k) Es pot caçar i pescar en les zones autoritzades?

, però sempre que es respectin la distància de seguretat i mesures higièniques i de prevenció fixades per els autoritats sanitàries recollides en l’Ordre SND/414, del BOE de 16 de maig (art. 48 i 49). Caldrà també disposar de les autoritzacions pertinents de l’òrgan gestor del parc.

l) Puc anar a passejar a un espai natural en fase 1?

, però han de ser passejades en el mateix municipi, respectant les distàncies de seguretat amb altres usuaris. Si es passa a un altre municipi, ha de ser que estigui en el mateix territori de desescalada i en nombre d'habitants (menys de 10.000) i densitat de població (menys de 100/km2).

Podran sortir a passejar més d'un adult amb nens. Es permeten grups fins a 10 persones no convivents, i sense límit en els convivents.

El passeig amb gossos s’ha de realitzar a prop del domicili de residència i es  pot anar amb el grup familiar. Cal seguir les mesures higièniques habituals i recollir els excrements.

m) Puc anar a fer esport a un espai natural en fase 1 si NO estic federat?

, però seguint les indicacions de si residiu en un municipis de més o menys 10.000 habitants (*)  i si la densitat de població és superior a o no a 100 hab/km2. Ho detallem a continuació:

 • En municipis de més de 10.000 habitants, només podeu fer esport com a pràctica individual dins del municipi, un cop al dia, respectant les distàncies de seguretat i d'acord amb les franges horàries (entre les 6-10 h del matí i entre les 20-23 h del vespre). Mantingueu la distància mínima de 2 metres amb la resta usuaris que us pugueu trobar.

Franges horàries establertes per passejades i pràctica individual de l’esport a l’aire lliure en aquells municipis de més de 10.000 habitants (*)

De 6 a 10 h: Passejades o pràctica esportiva individual, per adolescents de 14 a 18 anys i adults, fins 70 anys, sense problemes de mobilitat.

De 10 a 12 h: Passejades de persones majors de 70 anys i persones dependents que necessitin sortir amb un cuidador (que ha de ser major de 14 anys) 

De 12 a 19 h: Passejades de menors de 14 anys, acompanyats d’un adult.

De 19 a 20 h: Passejades de persones majors de 70 anys i persones dependents que necessitin sortir amb un cuidador (que ha de ser major de 14 anys) 

De 20 h a 23 h: Passejades o pràctica esportiva individual. (En el cas dels espais naturals protegits es recomana no passejar ni fer esport al vespre ni a la nit per no molestar la fauna nocturna)

 • En municipis de menys de 10.000 habitants, però amb una densitat de població major de 100 hab/km2, regeixen les disposicions anteriors.
 • En municipis de menys de 10.000 habitants, i amb una densitat de població de menys de 100 hab/km2, ja en fase 1, els seus ciutadans no tindran franges horàries delimitades per a infants, gent gran, sortir a passejar o fer esport. Ho poden fer a qualsevol hora però sempre dins al seva regió sanitària.

(*) Per saber els habitants i la  densitat de població del vostre municipi, cliqueu aquí

(**) Per veure què podeu fer si esteu en un municipi de menys de 10.000 habitants i una densitat de menys de 100 hab/km2, cliqueu aquí

Per RESPONSABILITAT, sigueu curosos amb el compliment d’aquestes normes.


8. Puc tramitar alguna de les subvencions que atorga la Xarxa de Parcs Naturals?

Nova informació dels terminis per presentar sol·licituds.

. Des del dimecres 18 de març del 2020 està obert el termini per a sol·licitar subvencions per explotacions forestals, empreses agrícoles-ramaderes i de serveis, millora d'habitatges, restauració del patrimoni arquitectònic, entitats culturals i instal·lacions tèrmiques amb biomassa (any 2020-2021). El termini de presentació de les sol·licituds s’inicia el dimarts 2 de juny del 2020 i finalitza el dilluns 6 de juliol del 2020. Trobareu les bases i els formularis aquí.

Per a dubtes i aclariments, podeu posar-vos en contacte amb l'Oficina Tècnica de Parcs Naturals: ot.parcsn@diba.cat. Cal recordar que el registre presencial de la Diputació de Barcelona romandrà temporalment tancat, però el registre electrònic està operatiu les 24 hores del dia, de dilluns a diumenge.


9. Puc tramitar algun permís de sol·licitud per a l'organització d'activitats d'ús públic a la Xarxa de Parcs Naturals per quan acabi el període de confinament?

. A través de la Seu electrònica. Allí trobareu el formulari pertinent on haureu d’adjuntar tota la documentació requerida.

Els permisos per activitats a l’aire lliure sempre estan supeditades al compliment del text normatiu de cada parc i de la legislació vigent. Evidentment, no s’autoritzarà cap activitat a l’aire lliure mentre duri la vigència del Reial Decret 463/2020 o les seves pròrrogues.

Amb tot, un cop finalitzat l’estat d’alarma, caldrà seguir les directrius que les autoritats governatives i sanitàries disposin pel que fa a les restriccions a l’accés al medi natural.


10. Com puc seguir l’actualitat de la Xarxa de Parc Naturals?

Si tens ordinador o telèfon mòbil, pots subscriure't les xarxes socials de la XPN.

En els propers dies, difondrem continguts inclosos en la nostra web que ajudin les persones i famílies que ho desitgin a passar millor les estones de confinament amb jocs, recursos, vídeos i concursos per a tots els públics.

També, si encara no ets subscriptor i vols estar assabentat de les activitats que es realitzaran a la Xarxa de Parcs Naturals, un cop acabi l’estat d’alarma, recomanen que us subscriviu a l’Agenda d’activitats Gaudim als Parcs i al butlletí de notícies L’Informatiu dels Parcs.


Barcelona 01/06/2020

Si teniu algun dubte sobre la Xarxa de Parcs Naturals, us recomanen que visiteu el nostre portal web on trobareu el correus electrònics de les oficines de cada parc; o envieu-nos un correu a xarxaparcs@diba.cat o gs.espaisn@diba.cat i mirarem de canalitzar la vostra petició.

Aquesta informació s’anirà actualitzant mitjançant els canals oficials en funció de les instruccions que es vagin rebent per part de les autoritats sanitàries, així com de la mateixa Diputació de Barcelona.

interest

Mapa de la Xarxa

Mapa de la Xarxa