Montesquiu

Montesquiu Encarregat al Grup de Naturalistes d'Osona (GNO - ICHN)

Es completa l'estudi dels carnívors i ungulats del Parc del Castell de Montesquiu

Gat salvatge a Montesquiu. Autor: Ferran Sayol
Gat salvatge a Montesquiu. Autor: Ferran Sayol
19/12/2019

L’estudi, realitzat mitjançant càmeres de fototrampeig, va començar el període 2016-2017 al sector Est del Parc i aquest 2019 s'ha finalitzat al sector Oest. Al llarg dels treballs, s'han obtingut prop de 148 imatges de mamífers, de les quals un 6 % han estat d’animals domèstics (gats o gossos), mentre que la resta van ser de mamífers salvatges, sent un 77 % de grans herbívors (ungulats), un 9 % de carnívors i un 8 % de lagomorfs (bàsicament llebre).

Montesquiu Del 30 de novembre fins al 26 de gener del 2020

Darrera mostra del cicle d'exposicions temporals actual a la Cabanya del Castell

Detall del programa. Autor: XPN
Detall del programa. Autor: XPN
22/11/2019

Arriba la darrera mostra del cicle actual d'exposicions temporals a la Cabanya del Castell, dins l'àmbit del Parc del Castell de Montesquiu. Entre el 30 de novembre i el 26 de gener del 2020, podeu visitar la mostra de pintures a l'oli de Maria Teresa Reig Subirà, 'Pintant passen les hores volant i em sento feliç'. L'entrada és lliure i gratuïta, tots els caps de setmana i festius. 

 
Montseny | Guilleries-Savassona | Parc Agrari | Montesquiu | Garraf | Montnegre-Corredor | Sant Llorenç-Obac | Xarxa de Parcs Naturals El període per presentar la sol·licitud comença el 21 de novembre i acaba el 19 de desembre

Subvencions a les despeses del transport escolar de la campanya Coneguem els nostres parcs 2020

Alumnes durant una activitat. Autor: Coneguem parcs
Alumnes durant una activitat. Autor: Coneguem parcs
20/11/2019

La Diputació de Barcelona ha aprovat les bases reguladores de subvencions als ajuntaments de la província de Barcelona per fer front a les despeses del transport escolar de la campanya Coneguem els nostres parcs 2020 (de gener a juny), segons publica el Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB) del 14 de novembre. El termini de presentació de sol·licituds acaba el 19 de desembre.

Montesquiu Es realitza un monitoreig continu de la plaga

L'eruga del boix al Parc del Castell de Montesquiu

Trampa de feromones. Autor: XPN
Trampa de feromones. Autor: XPN
11/11/2019

A l’abril del 2019, una quantitat important d’erugues van sortir dels capolls hivernals i van començar a alimentar-se de les fulles dels boixos. Per combatre-les, el Parc va contractar un servei de gestió de plagues que va fer un tractament en els 950 metres lineals de tanques de boix dels jardins, consistent en l’alliberament del bacteri Bacillus thuringensis, que causa la mort de les erugues que s’alimenten dels boixos. Els boixos del jardí van seguir en bon estat de salut, però els boixos dels boscos van patir una forta defoliació. Les erugues d’aquesta zona boscosa van completar el seu creixement fins a convertir-se en pupes a finals de primavera, a punt per transformar-se en papallones.

Guilleries-Savassona | Montesquiu A l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona i al Parc del Castell de Montesquiu

Accions de conservació del cranc de riu

Exemplar de cranc de riu. Autor: XPN
Exemplar de cranc de riu. Autor: XPN
07/11/2019

El cranc de riu de potes blanques (Austrapotamobius pallipes) era una espècie molt abundant fa només trenta anys a gairebé totes les rieres del país, però actualment està en perill d’extinció i només està present a les capçaleres d’un centenar de rieres a tot Catalunya.

Montesquiu Elaborada pels alumnes i la comunitat educativa

15a edició de l'agenda escolar del Parc del Castell de Montesquiu

Agenda escolar 2019-2020. Autor: XPN
Agenda escolar 2019-2020. Autor: XPN
27/10/2019

Per quinzè any consecutiu en el marc del programa escolar Viu el parc, s'ha editat l'agenda escolar del Parc del Castell de Montesquiu. La publicació, coordinada per Viladraueducacio.com, recull el treball fet pels alumnes de cicle mitjà i superior de les escoles del Parc amb l'objectiu que esdevingui un recurs didàctic útil.

Montesquiu Del 2 al 24 de novembre

El cinema de muntanya, protagonista de la nova exposició a la Cabanya del Castell

Detall del programa. Autor: XPN
Detall del programa. Autor: XPN
24/10/2019

Entre el 2 i el 24 de novembre, tots els caps de setmana i festius podeu visitar a la Cabanya del Castell la mostra següent: Fundació Festival de Cinema de Muntanya de Torelló, Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX i Jaumira-Vilaró - 'Cinema de muntanya' (disseny). L'entrada és lliure i gratuïta.

Montesquiu Es ressembren els prats de les Codines i de les Planeses

Assaig de millora de l'estat ecològic de les pastures del Parc del Castell de Montesquiu

Ressembrant les llavors. Autor: XPN
Ressembrant les llavors. Autor: XPN
24/10/2019

Al Parc del Castell de Montesquiu s’està realitzant un projecte de millora de l’estat ecològic de les pastures en col·laboració amb el Grup de Recerca en Biodiversitat, Ecologia, Tecnologia i Gestió Ambiental (BETA) i del Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC).

Guilleries-Savassona | Montesquiu | Xarxa de Parcs Naturals En el marc del programa SEMICE

L'Espai Natural de les Guilleries-Savassona i el Parc del Castell de Montesquiu incorporen estacions de seguiment de petits mamífers

Parany de captura. Autor: M. Vilella / Museu CN Granollers
Parany de captura. Autor: M. Vilella / Museu CN Granollers
24/10/2019

Enguany, l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona i el Parc del Castell de Montesquiu s’han adherit al conveni que la Diputació de Barcelona i el Museu de Ciències Naturals de Granollers signen anualment per garantir el seguiment de la biodiversitat en els seus espais naturals. Un dels seguiments que s’ha iniciat és el de petits mamífers, emmarcat dins el programa SEMICE.

S'estan mostrant 1 - 10 de 20 resultats.