caes

Parc Fluvial del Besòs

Parc Fluvial Besòs Augmenta el flux migratori per hivernada

Un ànec blanc i dos xarrasclets, observacions més destacables del seguiment ornitològic del Parc Fluvial del Besòs d’aquest agost

Ànec blanc a Sant Adrià. Autor: Xavier Larruy
Ànec blanc a Sant Adrià. Autor: Xavier Larruy
05/09/2024

Durant l’agost, el flux migratori d’ocells que es desplacen des de les seves zones de nidificació fins a les zones d’hivernada ja és més intens i variat, ja que, a banda d’ocells aquàtics, també es comencen a veure diverses espècies de passeriformes migratoris. Pel que fa als ocells aquàtics, cal destacar l’observació a Sant Adrià de Besòs d’un ànec blanc (Tadorna tadorna) i dos xarrasclets (Spatula querquedula). El cens el realitza Xavier Larruy Brusi, biòleg especialitzat en ornitologia.

Parc Fluvial Besòs Va provocar la mort d’un miler de peixos

Un vessament tòxic al riu obliga a tancar el Parc Fluvial del Besòs durant un cap de setmana

El Parc Fluvial es va reobrir dilluns 22. Autor: XPN
El Parc Fluvial es va reobrir dilluns 22. Autor: XPN
25/07/2024

Un abocament químic al riu Besòs arran de les tasques d’extinció d’un incendi en una nau de Polinyà, el divendres 19 de juliol, va provocar la mort d’un miler de peixos i com a mesura de precaució els ajuntaments de Montcada i Reixac, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs van decidir, juntament amb la Diputació de Barcelona, tancar l’accés al Parc Fluvial del Besòs el dissabte a la tarda, 20 de juliol, i el diumenge, 21 de juliol.

Parc Fluvial Besòs Només s’han observat un martinet menut i una tórtora com a espècies migratòries

Les observacions ornitològiques detecten poc flux migratori al Parc Fluvial del Besòs durant el mes de juny

Parella de cames llargues a la desembocadura. Autor: Xavier Larruy
Parella de cames llargues a la desembocadura. Autor: Xavier Larruy
02/07/2024

El flux migratori d’ocells que es desplacen des de les seves zones d’hivernada fins a les zones de nidificació ha estat molt escàs durant la primera quinzena del mes de juny al Parc Fluvial del Besòs i tan sols s’han pogut contemplar, com a espècies migradores, un martinet menut (Ixobrychus minutus) i una tórtora (Streptopelia turtur) en la zona sense ús públic de Santa Coloma de Gramenet.

Parc Fluvial Besòs Ha estat la darrera migració intensa de primavera

Una gamba roja, l'observació més destacada al Parc Fluvial del Besòs durant el mes de maig

Gamba roja comuna de la subespècie ussuriensis observada a la desembocadura. Autor: Pat Gallart
Gamba roja comuna de la subespècie ussuriensis observada a la desembocadura. Autor: Pat Gallart
07/06/2024

El mes de maig ha estat el darrer de la primavera amb una migració intensa al Parc Fluvial del Besòs, especialment durant les primeres setmanes en què s’hi ha pogut observar un major nombre d’espècies tot coincidint amb condicions meteorològiques adverses. Ha estat significativa l’observació d’una gamba roja anellada de la subespècie ussuriensis, amb molt poca presència al Parc.

Parc Fluvial Besòs El nombre i varietat d'espècies d'ocells observades ha estat força elevada

La migració prenupcial, protagonista del seguiment ornitològic d'abril al Parc Fluvial del Besòs

Agró roig al Parc Fluvial del Besòs. Autor: Xavier Larruy
Agró roig al Parc Fluvial del Besòs. Autor: Xavier Larruy
09/05/2024

Durant el mes d'abril, s'ha arribat al punt àlgid de la migració prenupcial per a la majoria d'ocells al Parc Fluvial del Besòs, iniciada ja els mesos de febrer i març. Tot i que ha estat un dels mesos en què s'hi ha detectat un major nombre d’espècies, la seva observació ha depès, en bona mesura, de les condicions meteorològiques. Així, la manca de pluges al llarg de la primera quinzena no ha propiciat una aturada gaire notable d'exemplars, mentre que sí que aquesta parada s'ha produït durant la segona quinzena d'abril.

Parc Fluvial Besòs En destaquen bec d’alena, gavines corses i gavines capnegres

Es fa l'avistament d’exemplars migratoris en el seguiment ornitològic del mes de març del Parc Fluvial del Besòs

Grup migratori de 22 cames llargues i dos corriols petits a la barra de sorra de la desembocadura. Autor: Diana Navarro
Grup migratori de 22 cames llargues i dos corriols petits a la barra de sorra de la desembocadura. Autor: Diana Navarro
02/04/2024

Durant el mes de març, la migració prenupcial es fa més palesa, de manera que s’han observat alguns exemplars migratoris que s’han aturat al Parc Fluvial del Besòs per descansar, alimentar-se i poder continuar el seu viatge migratori cap a les zones de cria més nòrdiques.

Montseny | Collserola | Guilleries-Savassona | Marina | Litoral | Montesquiu | Foix | Garraf | Montnegre-Corredor | Olèrdola | Sant Llorenç-Obac | Xarxa de Parcs Naturals | Parc Fluvial Besòs | Sant Miquel del Fai En una jornada d’intercanvi de programes de seguiment de conservació de la biodiversitat

Investigadors i gestors alerten sobre la necessitat d'incrementar l'esforç per la conservació de la biodiversitat de la Xarxa de Parcs Naturals

Els participants a la jornada, al Museu de Ciències Naturals de Granollers. Autor: XPN
Els participants a la jornada, al Museu de Ciències Naturals de Granollers. Autor: XPN
21/03/2024

La conservació de la biodiversitat ha de guiar i ser l’eix central de la gestió dels espais naturals protegits. És la principal conclusió de la segona trobada d’intercanvi dels programes de seguiment de conservació de la biodiversitat en el marc del Pla Estratègic de Seguiment i Recerca per a la Conservació del Medi Natural a la Xarxa de Parcs Naturals, que es va fer el dimecres 20 de març al Museu de Ciències Naturals de Granollers. Hi van participar un centenar de persones, entre investigadors del grup de recerca de Biodiversitat i Bioindicadors (BiBio), biòlegs i guardes forestals dels parcs, entre d’altres.  

Montseny | Collserola | Guilleries-Savassona | Parc Agrari | Marina | Litoral | Montesquiu | Foix | Garraf | Montnegre-Corredor | Olèrdola | Sant Llorenç-Obac | Xarxa de Parcs Naturals | Parc Fluvial Besòs | Sant Miquel del Fai Agreujada pel dèficit de pluja

Comença la prohibició de fer foc al bosc amb la vegetació afectada per la sequera

Pi pinyer sec, al Parc de la Serralada Litoral. Autor: XPN
Pi pinyer sec, al Parc de la Serralada Litoral. Autor: XPN
15/03/2024

Entre el 15 de març i el 15 d’octubre no es pot encendre foc en terreny forestal, segons informa el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya. Aquesta prohibició, recollida en el Decret 64/1995, té com a objectiu establir una sèrie de mesures per prevenir els incendis forestals en un moment marcat per la sequera degut al dèficit de pluges dels darrers tres anys. La norma regula que en els terrenys forestals, estiguin o no poblats d’espècies arbòries, i en la franja de 500 metres que els envolta no es pot encendre foc sigui quina en sigui la finalitat.

Parc Fluvial Besòs S’observa un picot garser petit

L’arribada de gavines corses, fet més destacable de la observació faunística de febrer al Parc Fluvial del Besòs

Teixidor (Remiz pendulinus). Autor: Xavier Larruy
Teixidor (Remiz pendulinus). Autor: Xavier Larruy
07/03/2024

Durant el febrer no hi ha hagut gaires novetats o canvis destacables en el seguiment faunístic del Parc Fluvial del Besòs, atès que són molt poques les espècies que ja comencen la seva migració cap a les zones de cria més nòrdiques. Així, durant els censos quinzenals únicament s’ha constatat l’arribada significativa de gavines corses (Larus audouinii), amb un màxim de 20 exemplars a la desembocadura.

S'estan mostrant 1 - 10 de 20 resultats.