Parc Fluvial del Besòs

Parc Fluvial Besòs Encara es veuen exemplars a l'indret que poden estar intentant una nova posta

L'incivisme, les riuades i la depredació natural fan fracassar la nidificació del corriol petit al Parc Fluvial del Besòs

Corriol petit. Autor: Xavier Larruy
Corriol petit. Autor: Xavier Larruy
10/07/2020

El mes de juny avançàvem que algunes parelles de corriol petit (Charadrius dubius) intentaven niar en diversos punts del Parc Fluvial del Besòs per reproduir-se. Passades unes setmanes, el balanç de la nidificació d’aquest ocell al Parc constata que, ja sigui a causa de les riuades d’aquesta primavera, la depredació natural o l’incivisme d’alguns usuaris del Parc que no han respectat els espais delimitats per protegir els nius, cap de les nidificacions ha estat exitosa. Respectar les zones delimitades per protegir la fauna és bàsic per assegurar l’èxit de les nidificacions i la millora de la biodiversitat.

Parc Fluvial Besòs Es va detectar una abundància molt baixa als set punts de mostreig

El segon control de les poblacions de larves dels mosquits d'eixam al Parc Fluvial indica que no és necessari fer un tractament larvari

Exemplar de llopet de riu. Autor: Xavier Larruy
Exemplar de llopet de riu. Autor: Xavier Larruy
10/07/2020

Tal com va passar a la primera campanya del mes de maig, els resultats de la segona campanya de seguiment de les larves dels dípters quironòmids (mosquits d'eixam) al Parc Fluvial del Besòs indiquen una abundància molt baixa. En conseqüència, no serà necessari fer cap tractament larvari al Parc. Destaca el fet que, per primera vegada, durant el mostreig s’han capturat dos llopets de riu (Cobitis paludicola).

Parc Fluvial Besòs En una caixa niu construida per alumnes de l'Institut Escola La Mina

Primera nidificació amb èxit de mallerenga blava al Parc Fluvial del Besòs

Caixa niu construïda per alumnes de l'Institut Escola<br />La Mina. Autors: Xavier Larruy i Javier Oliver
Caixa niu construïda per alumnes de l'Institut Escola
La Mina. Autors: Xavier Larruy i Javier Oliver
03/07/2020

Al juny, s’han revisat les onze caixes niu situades al Parc Fluvial del Besòs des de Santa Coloma de Gramenet fins a Sant Adrià de Besòs. A banda de tres caixes ocupades per pardal xarrec (Passer montanus), allò més destacable ha estat la troballa d'una caixa niu, ubicada aigües amunt del pont de Cristòfol de Moura, ocupada per primera vegada per mallerenga blava (Cyanistes caeruleus). A l’interior, s’han detectat tres pollets que s’han anellat per poder fer un seguiment de la seva evolució.

Montseny | Guilleries-Savassona | Marina | Litoral | Montesquiu | Foix | Garraf | Montnegre-Corredor | Olèrdola | Sant Llorenç-Obac | Xarxa de Parcs Naturals | Parc Fluvial Besòs Apleguen totes les activitats, equipaments, rutes, notícies, avisos, el temps, etc.

Planifiqueu les vostres visites als parcs amb les app 'Itineraris Parcs' i 'Parcs Naturals'

Aplicacions mòbils de la Xarxa de Parcs Naturals. <br />Autor: Oriol Clavera
Aplicacions mòbils de la Xarxa de Parcs Naturals.
Autor: Oriol Clavera
26/06/2020

Descarregueu-vos les app 'Itineraris Parcs' i 'Parcs Naturals' per gaudir de tota la informació dels espais naturals i parcs de la Xarxa de Parcs. De manera fàcil i senzilla podreu planificar les vostres sortides i visites a la natura així com consultar 220 itineraris senyalitzats i més de 650 punts d’interès, els equipaments, notícies, agenda d’activitats, avisos o el temps dels parcs. Gratuïtes, estan disponibles per a Android i iOS.

Parc Fluvial Besòs Bones pràctiques per no afectar negativament els ecosistemes naturals

Consells i normes per gaudir d'una bona estada al Parc Fluvial del Besòs

Informador del Parc Fluvial del Besòs.<br />Autor: Parc Fluvial
Informador del Parc Fluvial del Besòs.
Autor: Parc Fluvial
25/06/2020

Al Parc Fluvial del Besòs hi conviu l'esbarjo de la ciutadania amb la conservació d'un àmbit natural recuperat amb nombrosos ambients fluvials que allotgen una diversitat notable d’espècies vegetals i animals. Per això, us recordem un seguit de normes i consells que cal seguir en la vostra estada al Parc Fluvial i que inclouen la prohibició d’acampar o de banyar-se al riu, l’obligació de respectar les senyalitzacions i no accedir a les zones restringides, portar el gos lligat i seguir les indicacions dels informadors.

Parc Fluvial Besòs Cal evitar les aglomeracions de gent

Consells per a una revetlla segura al Parc Fluvial del Besòs

Revetlles segures. Autor: XPN
Revetlles segures. Autor: XPN
22/06/2020

L’entrada a l'estiu arriba amb la celebració d’una de les festes populars més arrelades a Catalunya, la revetlla de Sant Joan. Us recordem, però, que al Parc Fluvial del Besòs està prohibit llençar petards, coets i tot tipus de material pirotècnic així com fer fogueres. El Parc Fluvial del Besòs acull espècies vegetals que cremarien amb gran facilitat en entrar en contacte amb el foc o amb algun petard o coet mal llençat.

Montseny | Collserola | Guilleries-Savassona | Parc Agrari | Marina | Litoral | Montesquiu | Foix | Garraf | Montnegre-Corredor | Olèrdola | Sant Llorenç-Obac | Xarxa de Parcs Naturals | Diputació de Barcelona | Parc Fluvial Besòs No hi ha restricció a Catalunya

El pas a la fase de represa amplia la mobilitat als parcs naturals

Informadora a Matadepera, al Parc Natural de Sant<br />Llorenç. Autora: Elisabeth Bigorra
Informadora a Matadepera, al Parc Natural de Sant
Llorenç. Autora: Elisabeth Bigorra
20/06/2020

Des del dijous 18 de juny, amb el pas a la fase 3 s'eliminaven les restriccions de mobilitat entre regions sanitàries que limitaven l'accés dels ciutadans a alguns dels parcs i espais naturals protegits de la Xarxa de Parcs Naturals. El pas a la fase de represa l'endemà divendres 19 de juny permetia la mobilitat a tot Catalunya i s'eliminaven les franges horàries.

Parc Fluvial Besòs L'increment de les espècies d'ocells és bàsic per a la gestió sostenible del Parc Fluvial

Una parella de roquerols aconsegueix restaurar un niu per intentar ocupar-lo de nou

Polls de roquerol. Autor: Xavier Larruy
Polls de roquerol. Autor: Xavier Larruy
03/06/2020

El passat mes d’abril, durant una de les visites de seguiment de fauna que realitza el biòleg del Parc Fluvial del Besòs es van poder observar indicis de recuperació d’un niu de roquerols en una de les infraestructures viàries que creua el riu Besòs. Al Parc, és bàsic respectar els espais delimitats per protegir els nius d’ocells de les amenaces antròpiques i aconseguir, així, una millora de la biodiversitat d'aquest espai.

Parc Fluvial Besòs Els resultats indiquen una abundància molt baixa

Control de les poblacions dels dípters quironòmids al tram baix del riu Besòs

Recipients de mostreig. Autor: Xavier Larruy
Recipients de mostreig. Autor: Xavier Larruy
26/05/2020

El 25 de maig ha tingut lloc la primera campanya de seguiment de les larves dels dípters quironòmids (mosquits d'eixam) de la temporada 2020 al Parc Fluvial del Besòs. El seguiment s’ha realitzat en set punts de mostreig distribuïts al llarg del tram baix del riu Besòs i ha ofert en tots ells uns resultats que indiquen una abundància molt baixa.

Parc Fluvial Besòs S'han vist imatges tan poc freqüents com la d'un cabirol

Sorprenents observacions faunístiques el mes d'abril al Parc Fluvial

Cabirol al Parc Fluvial. Autor: Xavier Larruy
Cabirol al Parc Fluvial. Autor: Xavier Larruy
15/05/2020

Durant la primavera, les poblacions d’ocells migradors es desplacen des de les zones geogràfiques on han passat l’hivern cap a les zones climàticament més favorables per a la reproducció i la cria. Així doncs, és durant el mes d’abril quan es pot veure la migració prenupcial de la majoria d’espècies al Parc Fluvial del Besòs. D'entre les observacions faunístiques d'aquells dies, en destaca la d'un mascle de cabirol passejant per la pista que voreja la bassa del rec Comtal.

S'estan mostrant 1 - 10 de 20 resultats.