caes

Montesquiu Act. de tot l'any | Expos. permanents
de gen.
01
2024


Exposició permanent - 'Mirabilia sunt opera tua Domine' Emili Juncadella

fins al 31/12/2024

Emili Juncadella

Emili Juncadella

Horari d'inici: veure horari complet

Horari complet:
Tot l’any: els caps de setmana i festius de 9.45 a 14.30 h
Juliol i agost: de dimarts a diumenge de 9.45 a 14.30 h
Durant el període de vacances escolars de Nadal, el castell romandrà tancat.

Lloc: Castell de Montesquiu

Montesquiu

Organitzadors: Xarxa de Parcs Naturals - Diputació de Barcelona.

Telèfon: 663 708 210 (només trucades)

A/e: p.montesquiu.bisaura@diba.cat 

Públic a qui va dirigida l'activitat: General

Accés: gratuït

Descripció:

'Mirabilia sunt opera tua Domine' Emili juncadella, montañero 1908-1915. Amb aquesta exclamació en llatí, Emili Juncadella inicia la narració minuciosa de vint excursions efectuades entre els darrers dies de l'agost de 1908 i mitjans del mateix mes de cinc anys més tard; cent vint-i-vuit pàgines d'atapeïda lletra anglesa que descriu amb detall una manera molt determinada de practicar i comprendre l'excursionisme, tan allunyada de l'actual.

Es conserva, a més, al castell de Montesquiu una esplèndida col.lecció de vidres fotogràfics realitzats pel mateix Juncadella, quasi cinc-cents del quals fan referència precisament a les excursions descrites al quadern. Aquesta exposició pretén oferir una primera aproximació a la personalitat muntanyenca d'aquest personatge singular i, a la vegada, donar a conèixer un dels recursos més interessants, però a la vegada menys coneguts, del Parc del Castell de Montesquiu: els seus fons documentals. 

Qui era l'Emili Juncadella?

Emili Juncadella i Vidal (1885-1936) fou un aficionat a la fotografia, col·leccionista d'armes, apassionat de l'excursionisme i la caça, va néixer d'una família de l'alta burgesia catalana dedicada a la fabricació tèxtil i les finances. Gràcies a la bona situació econòmica familiar, Emili Juncadella es va dedicar a la muntanya, la cacera, els viatges i la vida social i religiosa.

Durant la Dictadura de Primo de Rivera Emili Juncadella va començar a participar en política com a diputat provincial i regidor, sense abandonar els seus principals interessos: els viatges i l'excursionisme. Va realitzar freqüents viatges perÀfrica i Àsia. Participant en safaris, va fer nombroses fotografies amb la seva càmera estereoscòpica, retratant l'exotisme que veia als països colonitzats. El juliol del 1936, va ser afusellat en circumstàncies no aclarides quan fugia de la revolta de Barcelona. Per exprés desig seu, el castell de Montesquiu (Osona), residència estiuenca de la família, va ser donat el 1976 a la Diputació de Barcelona.

A l'Arxiu General de la Diputació de Barcelona hi ha dipositat el seu dietari d'excursions. 


Categories: general, Montesquiu, Act. de tot l'any, Expos. permanents,

compartir