Dia Europeu dels Parcs 2020


Protegir la Natura és protegir la nostra salut


$urlFileEntry

Oriol Clavera

Existeixen nombroses evidències científiques que certifiquen els beneficis del contacte amb la natura per a la salut i el benestar de l’ésser humà. Actualment, és indubtable la seva contribució positiva a les condicions de salut física i mental, la prevenció de problemes de salut pública i la promoció d’un estil de vida actiu en totes les etapes de la vida.

Aquest context obre una visió compartida dels sectors de la salut i la conservació: l’acció urgent i necessària per protegir i millorar la biodiversitat i abordar l’emergència del canvi climàtic es pot integrar amb formes de protegir la salut i el benestar de les generacions actuals i futures. Europa disposa d’un sistema d’àrees protegides divers i ben constituït, i de polítiques de conservació de la biodiversitat i desenvolupament de la infraestructura verda a escala global i regional.

La Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona és un exemple paradigmàtic d’aquesta situació, degut a la seva posició estratègica en una regió molt densament poblada. En aquests espais, la incorporació d’objectius de salut és una extensió natural del seu paper tradicional a l’hora de facilitar l’ús públic ordenat, el lleure, el gaudi, l’educació ambiental i l’ús sostenible de la natura. Els nostres parcs tenen l’oportunitat de contribuir encara més al benestar de les persones i a la reducció de les desigualtats en salut.

En el marc del Dia Europeu dels Parcs, que es commemora cada 24 de maig, enguany, els seus promotors, volem posar de manifest la importància del contacte amb la natura per a la nostra salut, amb el lema "Protegir la natura és protegir la nostra salut!"

Atès que per efectes de la pandèmia del COVID-19 no podrem celebrar les activitats de manera presencial, us convidem a sumar-vos a les iniciatives que s’ha generat en l’àmbit de la Xarxa de Parcs Naturals, per mitjà de plataformes digitals i xarxes socials. Farem webinars, concursos, Quizz de preguntes, vídeos divulgatius,... entre altres crides a la participació ciutadana des del vostre municipi de residència.

Relacionem aquí les accions més destacades:

Webinars (seminaris en línia)

Webinar Emergència climàtica i COVID-19 (19 de maig, a les 19 h) organitzat per la Xarxa de Conservació de la Natura

Webinar Salut i àrees protegides (22 de maig, a les 13 h) organitzat per l’OAPN y la EUROPARC i amb la participació de la Diputació de Barcelona

Instagram

Repte a Instagram sobre Salut i àrees protegides organitzat pel CENEAM-OAPN y RECIDA. Durant tot el mes de maig, us convidem a penjar als vostres comptes d'Instagram fotos o dibuixos que il·lustrin els beneficis que els espais naturals ofereixen per la salut i el benestar social. Etiqueteu-les amb el hashtag #ParksForHealth. Les persones interessades podran enviar directament les seves imatges (fins al 15 de maig a communications@europarc.org per al vídeo "Tour through Europe" que la Federació EUROPARC publicarà el mateix 24 de maig. 

Parcs i biblioteques, naturalment!

Les biblioteques del Maresme adscrites en aquest programa, realitzaran el cap de setmana del 22 i 24 de maig un Quiz a cada un dels seus comptes d’Instagram  amb un seguit de preguntes referides al patrimoni cultural i natural del seu municipi i la vinculació amb el seu parc de referència. Seguiu-les!

Vídeos i exposicions

“Els parcs, a un cop d’ull”

Onze biblioteques del Maresme, agrupades en el programa “Parcs i biblioteques, naturalment!” s’han aplegat per fer tres vídeos divulgatius amb la participació de tothom qui ho desitgi. Cal enviar fotos de qualsevol àmbit del patrimoni natural o cultural dels parcs de la Serralada de Marina, Serralada Litoral i del Montnegre i el Corredor a parcsibiblios@gmail.com. Amb les imatges rebudes, es faran tres vídeos locutats per biòlegs experts de l’Escola de Natura del Corredor, que es mostraran del 22 al 24 de maig.

Exposició fotogràfica virtual "Montserrat des de casa"

Les 8 biblioteques del Montserratí aplegades en el programa “Parcs i biblioteques, naturalment!” han fet un vídeo divulgatiu amb imatges dels seus usuaris que han enviat des de casa seva amb la muntanya de Montserrat de fons. Espectacular! El podeu veure aquí.

“Sant Llorenç del Munt des de casa”

I les 11 biblioteques del Vallès occidental, vinculades al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, també han produït un vídeo que mostraran el 22 de maig amb imatges rebudes pels seus usuaris.

 

 

 

 

Consulta en el calendari totes les activitats gratuïtes del Dia Europeu dels Parcs. Navega pel calendari per consultar les activitats que es fan al juny.

<< Maig 2019 >>
dl dt dc dj dv ds dg
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

S'estan mostrant 1 - 10 de 10 resultats.

Litoral
17
maig

Exposició itinerant: Parc de la Serralada Litoral

fins al 12/06/2019

Expos. temporals
Lloc: Can Boet. Centre de patrimoni arqueològic i natural
C/ de Pablo Iglesias, 83
Població: Mataró
Horari d'inici: 10 h

$urlFileEntry

Detall cartell

De la mà de la bruixa de la Pinta d'or, descobrirem els secrets del Parc, el seu paisatge, la vegetació i la fauna, i ens ensenyaran què hem de fer per protegir-lo i respectar-lo. No us la perdeu!

Sant Llorenç-Obac
25
maig

La Masia i entorn de Can Vinyers - Dia Europeu dels Parcs

Itineraris guiats | Passejades
Lloc: Pça. Del Casal de Cultura
Població: Matadepera
Horari d'inici: 9.30 h

$urlFileEntry

Can Vinyers

Coneixerem la vida a pagès, com funciona el rellotge de sol, contemplar els ànecs i gaudir d’altres sorpreses com escoltar els contes i llegendes que ens explicarà en Cesc Serrat. 

Montnegre-Corredor
25
maig

Cinc Sénies. Passejada de descoberta dels Parcs - Dia Europeu del Parc

Itineraris guiats | Passejades
Lloc: Parc del Montnegre i el Corredor
Població: Mataró
Horari d'inici: 19 h

$urlFileEntry

Kim Castells

La biblioteca, porta al Parc: Cinc Sénies. Passejada de descoberta del Parc del Montnegre i el Corredor. A càrrec de l’Escola de Natura del Corredor. Per a tots els públics.

Sant Llorenç-Obac
25
maig

Taller Infantil - Dia Europeu dels Parcs

Itineraris guiats | Passejades
Lloc: Biblioteca BD6 Terrassa
Rambla de Francesc Macià, 193
Població: 08226 Terrassa
Horari d'inici: 11 h

$urlFileEntry

Arxiu Ajuntament Terrassa

Taller infantil adreçat a infants de 5 a 10 anys. No cal inscripció prèvia. Limitat a la capacitat de la sala.

Montnegre-Corredor
25
maig

Remeis de sàvies. Plantes remeieres - Dia Europeu dels Parcs

Itineraris guiats | Visites guiades | Passejades
Lloc: Recorregut curt a l’entorn de Vallgorguina a la recerca de plantes amb aplicacions diverses. El recorregut es determinarà segons la floració i l’abundància d’espècies
Població: Vallgorguina
Horari d'inici: 10 h

$urlFileEntry

Carme Buxalleu (ENC)

Recorregut a l’entorn de Vallgorguina a la recerca de plantes amb aplicacions diverses. Descobrirem els remeis de les sàvies de la muntanya.

Sant Llorenç-Obac
25
maig

Visita guiada a la Biblioteca El Castell - Dia Europeu dels Parcs

Itineraris guiats | Passejades
Lloc: Castell de Vacarisses
Carrer Major, 3. Masia del Castell
Població: 08233 Vacarisses
Horari d'inici: 11 h

$urlFileEntry

Josep Palou

Activitat dins la Fira de la Festa Major petita-Festa de la Vaca. Per a tots els públics. Amb explicacions de la seva relació amb el Parc Natural de Sant Llorenç i la Torrota de l’Obac. 

Garraf
26
maig

La cova Negra: descobreix l’interior del massís del Garraf

Itineraris guiats
Lloc: Granja Escola Can Pere de la Plana
Masia Can Pere de la Plana, s/n.
Població: Sant Pere de Ribes
Horari d'inici: 11 h

$urlFileEntry

Can Pere

Itinerari fins les entranyes de la cova Negra, d’uns 25 metres de llargada. Després d’una gatera d’uns 5 metres, gaudirem de la bellesa de les formacions calcàries de la sala principal.

S'estan mostrant 1 - 10 de 10 resultats.

interest

Mapa de la Xarxa

Mapa de la Xarxa