Sabers relacionats amb l'alimentació - Conserves i melmelades


La conserva d'aliments, majoritàriament vegetals i fruites, és el resultat del procés de manipulació dels aliments, de manera que sigui possible preservar-los dels microorganismes que modifiquen les condicions sanitàries i el sabor dels aliments. El període de temps que es mantenen els aliments en conserva és molt superior al que tenen en fresc. Si es destinen al comerç, calen uns bons coneixements del material base i de les tècniques de treball, així com una bona organització i un grau d'higiene fonamental per a la seva seguretat i qualitat.

Les dones, majoritàriament, fan a casa: escaldats, melmelades, dessecats, conserves en oli, en sal, en vinagre i en pols. També fan conserva de tomàquet, samfaina, peres, patates, pèsols, pebrot escalivat, llard i melmelada de fruites i codonyat. Per conservar els tomàquets, que "vénen tots de cop a l'estiui i és una llàstima que es facin malbé", primer cal collir els tomàquets -els millors són els de la pera o de bombilla-, després s'escalden per pelar-los millor i es van posant en pots de vidre ben atapeïts. Abans de tancar el pot s'ha de treure el suc, tot seguit cal bullir-los cinc minuts al bany maria, drets i completament coberts d'aigua, perquè es faci el buit al pot i es conservi bé. Es deixen refredar i ja es poden guardar. Hi ha moltes maneres de fer les conserves, de fet n'hi ha variants específiques de cada mas o casa.

El món rural s'ha caracteritzat per tenir un sistema alimentari d'autoabastiment i autoconsum, sense entrades externes de productes. Els excedents que no es consumien immediatament, eren conservats per tal de poder-ne disposar durant tot l'any. Aquest sabers i pràctiques permetien subsistir durant les èpoques en què no hi havia productes frescos de l'hort i els fruiters.

Tu privacidad es nuestra prioridad

Para proteger tu intimidad, antes de continuar queremos asegurarnos que sabes que, tanto nosotros como nuestros colaboradores, utilizamos algunas “cookies” en la web para facilitarte el uso:

  • Propias y de terceros con fines estadísticos, con las que no se recoge información de los usuarios ni se registran las direcciones IP de acceso.
  • Propias y de terceros para garantizar el funcionamiento básico, como la sesión de usuario, y aspectos de personalización, como el idioma de nuestras páginas.
    Guardamos la aceptación de cookies durante 30 días para mejorar la experiencia de navegación. Recuerda que puedes eliminar las cookies de tu navegador.
  • De terceros para mostrarte información de nuestras redes sociales, como Facebook, X, YouTube, etc. Al acceder a estos sitios web podrás decidir si aceptas o no sus políticas de privacidad y de cookies.

Más información

Suscríbete a nuestros boletines

 

Recibe nuestros boletines de Parques.
Suscríbete a la agenda y al Informativo
haciendo clic en los botones de abajo.

butlletí gaudim

Suscríbete a la agenda Suscríbete al InformatIVO

Sugerencias, opinión y redes sociales

 

Envíanos tus sugerencias, opina

y visita nuestras redes sociales

Sugerencias Opina Redes sociales