Xarxa de Parcs Naturals
2a Jornada Tècnica d'Espais Naturals 'Com comunicar per implicar la societat en la conservació de la natura'
04/10/2018
9.30 h
Accés: gratuït
Públic a qui va dirigida l'activitat: Científic/estudiós
C/ Montalegre, 7
Barcelona
Organitzadors: Diputació de Barcelona. Àrea de Territori i Sostenibilitat i Direcció de Serveis de Formació
934 049 300
Descripció:
La comunicació i l’educació tenen un paper fonamental com a eines per fer entendre el concepte de biodiversitat i la seva importància per a la vida dels éssers humans, així com per a la implementació d’un desenvolupament sostenible. Comptar amb una política de comunicació positiva i eficaç implica definir uns objectius operatius concrets i establir estratègies que millorin coneixements, canviïn actituds contraproduents i motivin la societat en general a promoure la conservació del patrimoni natural.
En aquest sentit, és fonamental que els ens locals disposin d’una estratègia de comunicació eficient per afavorir la conservació dels valors patrimonials del seu territori. L’objectiu final és generar una societat més sensibilitzada i orgullosa del medi natural que l’envolta.
Les campanyes de comunicació intel·ligents i de proximitat constitueixen una nova forma d’entendre la comunicació i són aplicables als espais naturals i a la seva conservació, aconseguint grans resultats i permetent optimitzar els recursos disponibles. Per això, l’objectiu d’aquesta jornada és entendre en què consisteix aquesta nova forma de comunicació i analitzar casos i eines comunicatives d’èxit per assolir una millor corresponsabilització en la conservació de la natura i el medi ambient.
A qui s'adreça la jornada
Aquesta jornada s'adreça especialment a responsables polítics i tècnics dels ajuntaments, de consells comarcals i de consorcis, i a tots els tècnics que treballin per a la gestió del territori i la conservació de la biodiversitat local, la gestió de l’ús públic en l’entorn natural, el paisatge, i, molt especialment als responsables de comunicació i/o educació ambiental.
La jornada és oberta a qualsevol persona que estigui interessada en la temàtica.
9.30 h: RECEPCIÓ DELS ASSISTENTS I LLIURAMENT DE LA DOCUMENTACIÓ
09.45 h: INAUGURACIÓ DE LES JORNADES
Sr. Jesús Calderer. Diputat adjunt d'Espais Naturals.
10.00 h: Dinàmica de connexió creativa
Lavola
10.10 h: PONÈNCIA. Experiències, apropiació del lloc i distorsions en la comunicació. Implicacions en la conservació de la natura. [Pdf de la presentació]
Enric Pol. Catedràtic de Psicologia Social i Psicologia Ambiental. Universitat de Barcelona. Director del Màster en Intervenció i Gestió Ambiental: Persona i Societat.
10.40 h: EXPERIÈNCIA. Territori vital: campanya de comunicació per la preservació i bon ús de Collserola. [Pdf de la presentació]
Isabel Raventós. Directora d'Ús Públic del Parc de Collserola.
11.00 h: PAUSA – CAFÈ
11.30 h TALLER CREATIU. Campanyes de comunicació de proximitat i intel·ligents: com podem millorar? [Pdf de la presentació]
Tais Vidal. Responsable de campanyes de lavola.
Treball en grups reduïts a partir d’un cas d’estudi.
13.00 h: POSADA EN COMÚ del treball en el plenari
13.40 h: Tancament i avaluació
14 h: FI DE LA JORNADA
Inscripcions tancades. L’elevat nombre de sol·licituds rebudes ha obligat al tancament abans de la data prevista.
Altres jornades d'aquest cicle
29 de maig: “Patrimoni cultural i paisatge, una oportunitat per a la conservació i la dinamització local”
27 de novembre: "Renaturalitzar els pobles i ciutats: solucions basades en la natura"
Centre de Recursos i Estudis Culturals (Plànol BCN)
Pati Manning
C/ Montalegre, 7
Barcelona