caes

El Patrimoni cultural immaterial del Montseny

Navegació

Festes, fires i aplecs - Festa del Pi de Centelles


Té lloc entre el dia 26 de desembre i el 6 de gener, essent-ne el 30 de desembre el dia central. Comença a les set del matí amb l'assistència a missa primera, a la sortida de la qual ja se senten els primers trets de les escopetes per despertar el poble. Seguidament, la comitiva de galejadors1 va al bosc per tallar-hi el pi a cops de destral, després d'un esmorzar de pa amb botifarra al voltant de les fogueres. Abans que l’arbre comenci a cedir, es lliga amb cordes per tal que no caigui de cop i es faci malbé. Un cop tallat és pujat damunt del carro de bous que l'ha de transportar dret fins al poble.

El Pi entra al poble a les dotze del migdia, precedit pels galejadors i per una petita banda de música que interpreta, durant el trajecte fins a la plaça Major, el pasdoble A la Festa, del compositor Joan Vilà Ayats, incorporat com a música d’acompanyament en la dècada de 1940 i ara completament popularitzat. A la plaça Major es fan les escopetades generals i el Ball del Pi2, al seu pas. Finalment, arriba a la porta de l'església. Cap a la una, el Pi és baixat del carro i pujat per l'escala de l'església fins a l'entrada del temple, on se'l fa ballar als acords de la tonada Ara balla el Pi. Acabada la ballada, es porta el Pi fins al presbiteri, on és penjat cap per avall sobre l'altar major amb cinc poms de pomes, neules i estrelles lligats a la brancada. El Pi és hissat fins a l'alçada de Santa Coloma mentre els galejadors entonen l'Himne de Centelles.

El dia 6 de gener, a la sortida de la missa de dos quarts d’una del migdia, es despenja el Pi i es reparteixen les branques i les pomes entre els galejadors.


1 Els termes galejador i galejadora fan referència a les persones que participen en aquesta festa. El terme deriva de galejar, en el sentit de “celebrar”, especialment amb armes de foc.

2 El Ball del Pi, amb música de Rafael Subirachs, es va incorporar a la dècada de 1980. És una peça coreogràfica senzilla que mostra les parelles del poble esperant i acollint les parelles de pagès que arriben amb el Pi.

 


Àmbit geogràfic: Centelles


Enllaços relacionats:

#language("interest")

Mapa de l'inventari