caes

El Patrimoni cultural immaterial del Montseny

Navegació

Festes, fires i aplecs - Festa del Pi del Figaró-Montmany


El primer diumenge després de Pasqua, al poble del Figaró-Montmany, s'hi celebra la Festa del Pi. Els homes del poble es reuneixen al matí per esmorzar plegats. Després fan dos grups: els joves van al bosc a buscar llenya i brancada, i els homes grans, que a més fan de trabucaires, es dirigeixen a la zona de Montmany per tallar un pi que porten fins a la carretera que va al Figaró. Allà es reuneixen tots de nou per tornar a esmorzar i cantar l'Himne del Figaró.

Seguidament, el pi es baixa al poble amb un carro tirat per animals i es recorren els seus carrers amb el seguici de trabucaires, fins al parc de Dolors Riera. Allà el pi és hissat amb cordes envoltat de les branques i la llenya que els nois més joves han recollit. A la nit, els trabucaires disparen a la pila de brancada fins que s'encén i comença la crema del pi, que marca la fi de festa.

La festa té el seu origen en antics rituals pagans de fertilitat i culte a la natura. Actualment fa referència al bosc i a la relació de l'home amb el medi. És una festa molt concorreguda i amb molta participació tot i que, de forma directa, només hi poden participar els homes.


Àmbit geogràfic: El Figaró-Montmany


Enllaços relacionats:

#language("interest")

Mapa de l'inventari