caes

Equipaments

Navegació

Sant Llorenç-Obac

El Molí del Mig (privat)

Els molins fariners van aparèixer als inicis de l'edat mitjana, principalment als Pirineus, un lloc que reunia les característiques geogràfiques adients d'ubicació i aixopluc respecte de les incursions dels àrabs. Més endavant, amb la Reconquesta, els molins es van estendre per altres regions de Catalunya, entre les quals hi ha l'actual comarca del Bages. El Molí del Mig, al terme municipal de Mura, n'és un exemple.
A un quilòmetre i mig del centre urbà de la població de Mura, a la vora de la riera de Nespres, hi trobem el testimoni de quatre molins hidràulics que aprofitaven l'energia de l'aigua per crear llum: el Molí d'en Faura, el Molí d'en Melsa, el Molí del Mig i el Molí de Can Mas, considerades com les primeres indústries de la pagesia de Mura.
Són molts els testimonis que ens parlen del Molí del Mig. La primera referència històrica que ens fa pensar en l'activitat del molí la trobem l'any 1056 en un document de l'arxiu de la família Fabrés, propietària del Molí. Es tracta d'un pergamí en llatí sobre la concessió que fa el monestir de Sant Llorenç del Munt 'd'unes cases amb hort, colomer, molí i trull, terres i vinyes, en la vall de Néspoles, en el lloc dit Ladrera'.
Durant molts segles, el Molí del Mig va ser un dels pilars de l'activitat econòmica de Mura, fins al punt que el camí que hi menava fou batejat amb el nom del camí del Molí o camí Moliner.
En altres pergamins de l'arxiu familiar se'ns mostra la importància del molí i dels seus propietaris, que sempre han mantingut el mateix nom de Fabrés, en un seguit d'escrits que ens parlen d'herències, dots, capítols matrimonials, etc. Durant els segles XVIII i XIX, la producció agrícola era majoritàriament de blat i de vinya, fet que va comportar la modernització del molí, que va incorporar al molí de gra una premsa per obtenir vi i oli. El Molí del Mig es va mantenir actiu fins a mitjan segle XX.

 

El Molí del Mig participa en el programa 'Parc a taula'



Horari : dissabtes i festius de 10 a 14 i de 17 a 20 h; les visites fora d'horari o de grups de més de 10 persones s'hauran de concertar prèviament.
Adreça postal:
El Molí del Mig Pere Fabrés
Raval de Mura, s/n
08278 Mura
Tel. 938 317 269

#language("interest")

Mapa de la Xarxa

Mapa de la Xarxa