La Carta i el parc

La Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) és un reconeixement d'abast europeu, gestionat per la Federació Europarc. La carta garanteix un ús turístic del parc compatible amb la conservació del territori, minimitzant els impactes negatius i contribuint al desenvolupament econòmic local.

El Parc Natural està acreditat amb la CETS des de l'any 2011 i a partir de l'any 2014 nombroses empreses del parc natural van obtenir aquest reconeixement europeu.

El Parc Natural del Sant Llorenç del Munt i l’Obac està acreditat amb la Carta des de l’any 2011, té una estratègia turística sostenible elaborada i consensuada amb els agents implicats de la zona.

El primer període d’acreditació de la CETS correspon a la candidatura del 2011-2015 després d'un procés de concreció de compromisos per avançar en un model de turisme sostenible i assegurar la seva vinculació amb Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Actualment, el Parc Natural del Sant Llorenç del Munt i l’Obac ha renovat l’acreditació amb la CETS per als anys 2016-2020.

Àmbit CETS

L'àmbit de la CETS va més enllà dels límits del Parc Natural i inclou la totalitat dels termes municipals de les 12 localitats que en formen part:

Mapa de l’àmbit CETS Sant Llorenç del Munt i l’Obac (clica damunt de la imatge per ampliar-la)

 

La participació és un dels elements essencials de la CETS. El procés de participació implica la col·laboració, cooperació i consens entre tots els agents interessats en l’estructuració d’un model de turisme i desenvolupament sostenible a l’àmbit CETS de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. 

Grups de treball

Espai motor de la CETS format per entitats i representants del territori de diferents sectors:

  • Equip gestor del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac
  • Administracions municipals de l'àmbit CETS
  • Àrees de turisme dels Consells Comarcals de l'àmbit CETS
  • Administracions supramunicipals
  • Entitats científiques i d’investigació
  • Entitats conservacionistes 
  • Associacions locals
  • Empreses adherides a la CETS
  •  Representants del sector primari

Fòrum Permanent

Espai de treball i consulta, de participació oberta a tothom que estigui interessat en la implantació de la CETS i tingui una implicació directa o indirecta en el desenvolupament turístic i la conservació del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i el seu àmbit d’influència més proper. Participen al Fòrum Permanent persones a títol individual, representants d’empreses locals i adherides a la CETS, entitats municipals, associacions, consells comarcals, membres de la comissió consultiva del Parc.

Si vols participar amb la CETS:

Totes aquelles entitats i empreses interessades en participar en la Carta Europea de Turisme Sostenible del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i de l’Obac, us podeu posar en contacte amb la secretaria tècnica de la CETS p.santllorenc.cets@diba.cat, enviant les vostres dades de contacte per incloure-us en totes les comunicacions adreçades al Fòrum Perrmanent.

 

 

Documents relacionats amb el procés de participació de la Carta Europea de Turisme Sostenible del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Trobareu la documentació de candidatura, les diferents actes de les reunions del Fòrum Permanent i les memòries de seguiment de la CETS.

 

Dossier de la candidatura

Us presentem el dossier de candidatura de renovació de la CETS pel període 2021-2025, que aglutina els documents d’Estratègia i Pla d’Acció del nou període, memòria quinquennal del període anterior i Informe de Re-avaluació presentats a la Federació EUROPARC l’abril de 2021. 

Aquest resultat és fruit del treball participatiu entre els diferents agents implicats amb el sector turístic del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i de l’Obac. 

Podeu consultar la documentació del dossier de candidatura dels períodes 2011-2015 i 2016-2020 a l’apartat històric de documents.

 

Actes de les reunions del Fòrum Permanent

 

En aquest apartat podeu consultar la documentació relacionada amb el dossier de candidatura i seguiment CETS dels períodes anteriors del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.

 

Dossier candidatura (2016-2020)

Dossier candidatura (2011-2015)

 

Actes del Fòrum Permanent de la CETS

Any 2021

Acta Fòrum Permanent CETS, 16 febrer 2021 (reunió virtual)

Any 2020

Acta Fòrum Permanent CETS, 12 novembre 2020 (reunió virtual)

Any 2019

Acta Fòrum Permanent CETS, 21 d'octubre de 2019 (Castellar del Vallès)

Acta Fòrum Permanent CETS, 17 de juny de 2019 (Vacarisses)


Any 2018

Acta Fòrum Permanent CETS, 25 d'octubre de 2018 (Monistrol de Calders)

Acta Fòrum Permanent CETS, 24 d’abril de 2018 (Mura)


Any 2017

Acta Fòrum Permanent CETS, 6 de novembre de 2017 (Terrassa)

Acta Fòrum Permanent CETS, 25 d’abril de 2017 (Talamanca)


Any 2016

Acta Fòrum Permanent CETS, 25 d’octubre de 2016 (Castellar del Vallès)

Acta Fòrum Permanent CETS, 7 d’abril de 2016 (Sant Llorenç Savall)


Any 2015

Acta Fòrum Permanent CETS, 29 d’octubre de 2015 (Sant Vicenç de Castellet)

Acta Fòrum Permanent CETS, 3 de juny de 2015 (Rellinars)


Any 2014

Acta Fòrum Permanent CETS, 20 d’octubre de 2014 (El Pont de Vilomara i Rocafort)

Acta Fòrum Permanent CETS, 17 de març de 2014 (Vacarisses)


Any 2013

Acta Fòrum Permanent CETS, 13 de novembre de 2013 (Mura)


Any 2012

Acta Fòrum Permanent CETS, 29 de novembre de 2012

Acta Fòrum Permanent CETS, 7 de juny de 2012 (Sant Llorenç Savall)


Any 2011

Acta Fòrum Permanent CETS, 21 de juny de 2011 (Talamanca)

Actualment, al Parc Natural del Sant Llorenç del Munt i l’Obac estan acreditades un total de 17 empreses, entre elles: restaurants, allotjaments, visites agroalimentàries i activitats d’educació ambiental.

L’adhesió d’empreses a la CETS, és a dir, la seva distinció, respon a un doble objectiu: per una banda permet enfortir els vincles i ampliar el coneixement mutu entre l’administració gestora del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac (Diputació de Barcelona) i les empreses relacionades amb el sector turístic; i per altra banda permet, a les empreses, estructurar i fer visible el seu compromís voluntari amb el desenvolupament turístic sostenible de l’àmbit CETS.

Així, una empresa adherida a la CETS és una empresa que s’ha compromès voluntàriament a implantar un programa d’actuacions a tres anys vista estructurat en tres grans eixos:

  • "Millorar l’oferta i la connexió amb l’espai protegit"
  • "Millorar el comportament ambiental"
  • "Donar suport al desenvolupament local i la conservació del territori"

A continuació, us presentem quin és el procés a seguir, els beneficis, requisits i compromisos que es poden obtenir com a empresa acreditada amb la Carta Europea de Turisme Sostenible.


Informació per les empreses que es vulguin acreditar amb la Carta Europea de Turisme Sostenible

Les tipologies d'empreses que es poden adherir a la Carta Europea de Turisme Sostenible son allotjaments, restaurants, empreses agroalimentàries o d'artesania amb servei de visita (espai per a la recepció i acollida de visitants i horari de visites pel públic) i empreses de turisme actiu (guiatge, educació ambiental, activitats).

 

Requisits de les empreses per adherir-se a la CETS:

  • Complir la legislació vigent que li resulti d'aplicació
  • Estar ubicada o desenvolupar les seves activitats dins l'àmbit de la CETS (12 municipis)
  • Desenvolupar una  activitat compatible amb l'estratègia turística del territori
  • Assistir a una sessió a l'any dels espais de treball de la CETS, Fòrum Permanent, Grup de Treball o altres espais que es creïn, l'any del procés d'adhesió i mantenir-ne l'assistència durant el període de 3 anys d'adhesió.

  • Formar part de la xarxa d’empreses de serveis i entitats vinculades al parc (empreses que reben informació per correu-e).
  • Manifestar la voluntat d’acreditar-se amb la CETS a través de la signatura de la sol·licitud d'adhesió que facilitarà el Parc.
  • Elaborar, en col·laboració amb l'assessorament de l'espai natural protegit, un programa d'actuacions per l'empresa a tres anys vista que compleixi els principis de la CETS, emmarcats en el desenvolupament turístic sostenible.

Compromisos de l'espai protegit amb les empreses CETS:

Pel que fa a la promoció i difusió específica de les empreses acreditades:

  • Actualitzar la web de Turisme Sostenible als espais naturals amb informació de les empreses adherides.
  • Identificar les empreses adherides a la CETS en l’edició de materials informatius del territori. Per exemple: “el mapa de l’informador”.
  • Facilitar la informació d’aquestes empreses a la Federació EUROPARC perquè les inclogui en la nova web específica de la CETS en què està treballant.
  • Donar a conèixer les empreses acreditades en les activitats en què el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac participi i que estiguin relacionades amb l’àmbit d’ús públic, com jornades, congressos, intercanvis amb altres parcs.
  • Prioritzar les empreses acreditades amb la CETS en les activitats del Parc: allotjament de visites, menjars amb persones convidades pel Parc.

Pel que fa als aspectes econòmics:

  • Considerar l'adhesió a la CETS com un mèrit valorable a les línies de subvenció que gestiona el Parc Natural i l'administració turística.
  • Subvencionar el mateix procés d’adhesió d’empreses a la CETS.
  • Treballar perquè en els ajuts sectorials (turisme, energia, medi ambient, etc.) s’inclogui el fet d’estar acreditat amb la CETS com un mèrit valorable.

Pel que fa a les activitats formatives i informatives:

  • Organitzar i col·laborar activament en l’organització d’activitats formatives (jornades, tallers, visites d’intercanvi, etc.) sobre Sant Llorenç del Munt i l’Obac, la qualitat turística i la sostenibilitat.
  • Identificar i acreditar aquesta formació com a “Formació CETS”.
  • Facilitar material informatiu bàsic sobre Sant Llorenç del Munt i l’Obac a les empreses adherides.
  • Continuar convocant dues reunions anuals del Fòrum Permanent.

Beneficis que les empreses poden obtenir

  • Establir una estreta col·laboració entre els equips gestors dels espais naturals protegits i les empreses turístiques de la zona, basat en compromisos mutus per avançar cap a un turisme més sostenible.
  • L’acreditació amb la CETS permet a les empreses obtenir una diferenciació per al desenvolupament d’un turisme sostenible i un compromís voluntari que incorpora valor afegit a la seva oferta turística.
  • Participar en un marc de treball i de sinergia amb altres empreses acreditades del territori.

Si vols adherir-te a la CETS, envia’ns un correu a p.santllorenc.cets@diba.cat amb les teves dades. Si ja ets membre del Fòrum Permanent, podrem analitzar el teu grau de compliment dels criteris amb relació a la participació activa. Si encara no n’ets membre, t’inclourem en totes les comunicacions amb el Fòrum i així podràs donar el tret de sortida del teu camí cap al reconeixement de la teva aposta pel Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac.