caes

Guilleries-Savassona | Parc Agrari | Montesquiu | Foix | Marina | Litoral | Olèrdola | Sant Llorenç-Obac | Garraf | Montnegre-Corredor | Collserola | Montseny | Xarxa de Parcs Naturals La nova plataforma permetrà accedir més fàcilment a les 25.000 referències existents

Nou catàleg col·lectiu dels centres de documentació dels parcs

23/01/2017

Aquest gener del 2017, els centres de documentació de la Xarxa de Parcs Naturals estan d’enhorabona: s’ha posat en funcionament un nou catàleg conjunt que es pot consultar en línia.

El nou catàleg, de nom Koha, permet fer cerques per al fons documental de cada un dels dotze centres de documentació establerts a la Xarxa de Parcs Naturals, o bé per a tot el conjunt; amb les cerques simples habituals de títol, autor, matèria, toponímia ISBN, sèries o signatura topogràfica; o cerques ampliades a paraules clau, tipologia de documents, editor, data, idioma o rellevància; per citar-ne algunes.

El catàleg col·lectiu era ja una realitat des de fa aproximadament cinc anys, però abans es consultava per la plataforma Documentum pensada més aviat per a catalogació d’arxius o projectes. Per la seva banda, Koha està més a prop del món de les biblioteques públiques i centres de documentació i és emprat a diversos centres de documentació mediambientals a l’Estat espanyol. Creat el 1999, Koha és un sistema integrat de gestió de biblioteques, únic per ser el primer de codi font obert, alliberat sota la General Public License. No endebades, la paraula koha prové del maori, i vol dir “obsequi” o “donació”. És una plataforma en contínua evolució, d’un ús molt àgil tant per a usuaris com per a responsables dels centres i que, a més a més, enllaça els seu fons amb altres catàlegs col·lectius públics com pot ser el Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC) o el Catàleg de les Biblioteques Especialitzades de Catalunya (BEG).

A l’actualitat, el catàleg el constitueixen unes 25.000 referències, de les quals prop d’un miler disposen d’un document adjunt que pot ser consultat en línia o baixat per l’usuari. Aquesta darrera xifra s’anirà incrementant notòriament atesa la facilitat de vincular documents i arxius (en diferents formats) en el nou catàleg col·lectiu.

Els centres de documentació de la Xarxa de Parcs Naturals recopilen materials documentals sobre aquests diferents àmbits, amb la finalitat de millorar-ne i facilitar-ne el coneixement i la recerca, així com la gestió. En aquest sentit, els centres procuren oferir als usuaris el major nombre de documents específics sobre un tema, i desenvolupen els mitjans necessaris per garantir-ne la difusió i la divulgació entre els ciutadans i els especialistes. Aquí rau la potencialitat del nou catàleg, que permetrà a estudiosos i investigadors conèixer a l’instant l’existència d’articles, documents o llibres del seu àmbit d’interès que siguin consultables en els centres de documentació de la XPN. Precisament, el nou web sobre Biodiversitat que aquest mes també estrena la Xarxa de Parcs Naturals serà un gran aliat del nou catàleg col·lectiu.

Podeu accedir al catàleg aquí.

 

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Guilleries-Savassona, Parc Agrari, Montesquiu, Foix, Marina, Litoral, Olèrdola, Sant Llorenç-Obac, Garraf, Montnegre-Corredor, Collserola, Montseny, Xarxa de Parcs Naturals, general,