La Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona està formada per 14 espais naturals d'alt valor paisatgístic, ecològic i cultural, que abasten 102.772,5 hectàrees. Garanteix un equilibri territorial i ambiental als 103 municipis del seu àmbit geogràfic, que representen més del 22 % del territori i el 70 % de la població de Catalunya.
Seguint els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides, planifica i gestiona els espais naturals i agraris mitjançant els plans especials, elaborats amb la participació de tots els agents implicats. Protegeix els valors naturals, agrícoles, forestals, culturals i paisatgístics apostant per un equilibri entre la preservació dels parcs i el desenvolupament socioeconòmic de la població. També fomenta l'ús públic i l'educació ambiental del patrimoni cultural i natural. Consulta les línies estratègiques en què es basa la gestió.
La Xarxa de Parcs Naturals posa a l'abast de la ciutadania centres d'informació i documentació, itineraris senyalitzats i rutes guiades, museus i exposicions temporals, equipaments pedagògics i culturals, albergs, allotjaments rurals, àrees d'esplai i d'acampada, publicacions i audiovisuals, a més de cursos, tallers i estades ambientals. Tot plegat, per gaudir, conèixer i respectar el medi natural.
Descobreix els parcs
Cliqueu damunt de cada Parc per anar al seu web
Vídeo Som la Xarxa de Parcs Naturals
Desplegable de la Xarxa de Parcs Naturals
Cliqueu damunt de la imatge i descarregueu-vos el desplegable en format PDF en els diferents idiomes [CA, ES, EN, FR, IT i DE]
Amb una història que comença el segle X, el castell fortificat és el centre d’aquest espai rodejat de boscos de roure i pi roig. Acull interessants exposicions i es fa servir com a equipament cultural i de convencions.
És la força de la naturalesa la que s’imposa en aquest espai, tot i que sorprèn el ric patrimoni humà que s’hi troba. Masies, castells, ermites, esglésies i monestirs rivalitzen per atraure l’atenció del viatger desbordat.
Amb un patrimoni declarat universal, aquest gran mosaic de paisatges mediterranis centreeuropeus ha il·luminat durant anys les ments dels artistes i científics més brillants del país.
Patrimoni cultural i natural. Sant Miquel del Fai, a l’Espai Natural dels Cingles de Bertí, és un conjunt monumental on la força de l’aigua ha conformat un paisatge geològic únic i singular, i el pes de la història hi ha deixat una empremta fascinant.
Massís d’aparença contundent. Fortalesa immensa i pelada perfilada sobre un llit de boscos de pins i alzines. El seu monestir, d’estil romànic, contempla l’horitzó del temps com un gegant de pedra.
Dòlmens neolítics, restes ibèriques i esglésies medievals es reparteixen dins un paisatge vorejat de conreus, boscos i masies. Tot plegat ens parla de petites històries privades i supervivència col·lectiva.
El clima suau i la seva situació de privilegi, elevada entre el mar i les terres de l’interior, ja eren conegudes en temps remots. Nombroses i riques construccions com ara dòlmens, castells i masies han estat i en són testimonis permanents.
Una terra antiga i viva. Encerclat per grans nuclis urbans, acompleix un paper fonamental com a espai verd, educatiu i de lleure dins de l'àrea metropolitana. Malgrat aquesta pressió humana, el parc presenta una fauna i una vegetació notables i conserva un ric patrimoni històric, del qual destaquen poblats ibèrics, monestirs i masies.
Aigua, lleure i natura. El riu Besòs s'obre pas fins al mar en un àmbit recuperat on hi conviu la natura i l'esbarjo de la ciutadania. Compta amb un bon nombre d'ambients que allotgen una diversitat d'organismes notable.
Un espai natural imprescindible de gran utilitat: pulmó, escola i esbarjo de totes les ciutats que l’envolten. Ha sabut conservar l’essència dels seus valors naturals i culturals, i s’ha guanyat el respecte de tots els que s’hi acosten.
Situat al bell mig de l’àrea més densament poblada de Catalunya, a la vall baixa i al delta del riu Llobregat, el parc i els seus terrenys en explotació agrícola s’entenen com una inversió de futur que contribueix a millorar la qualitat de vida dels ciutadans.
Aquí les roques han creat un paisatge exòtic. Avencs, dolines i rasclers es reparteixen sota una vegetació particular capitanejada pel margalló. Entre les petites poblacions que es troben a l’interior hi ha barraques de vinya i antigues masies.
Olèrdola és una talaia natural coronada per un conjunt monumental tancat per una muralla bastida pels diferents pobles que l’han habitat. Al cim hi ha l’església de Sant Miquel amb el seu cos principal documentat des del segle XII.
Una de les poques zones humides de la comarca del Penedès. De gran importància estratègica durant l’edat mitjana, com mostra el gran llegat arquitectònic materialitzat en els castells de Penyafort i de Castellet.
#language("interest")
Contacte
Xarxa de Parcs Naturals Comte d'Urgell, 187 Edifici del Rellotge, 3a planta 08036 Barcelona xarxaparcs@diba.cat Tel. 934 022 428