Blog de l'àguila 2020

24
jul.

L'altra femella

Actualment al Parc del Garraf trobem tres territoris d’àligues cuabarrades ocupats. La presència d’una població de joves divagants en dispersió d’aquesta espècie té una gran importància pel manteniment d’aquets territoris, donat que permet la ràpida substitució d’aquells individus de les parelles reproductores que desapareixen.

Enguany, al territori B s’ha pogut observar una situació insòlita gràcies a les càmeres ubicades al niu i a les anelles de lectura a distància amb les que estan marcats els individus d’aquesta parella. El mascle està equipat amb l’anella KZ i la femella amb la MK. Aquestes marques permeten una millor monitorització i coneixement de la parella per tal de poder gestionar millor els seus requeriments.

A l’inici de la temporada de cria, el 6 de desembre del 2019, les càmeres van captar al mascle d’aquest territori copulant amb una nova femella no marcada. Això va fer pensar en un recanvi de la femella d’aquest territori. Un mes després però, el 9 de gener del 2020 les càmeres van captar una nova còpula, aquest cop amb la femella habitual d’aquest territori, marcada amb l’anella MK, amb la que ha continuat la resta del període reproductor.

Tot i que la poligàmia ha estat descrita per diverses espècies de rapinyaires, per l’àguila cuabarrada només s’ha descrit un únic cas d’un trio reproductor format per dos mascles i una femella a l’Alt Camp. El període reproductor és un període especialment sensible, i qualsevol pertorbació pot provocar-ne el fracàs. Tot i que no hem pogut esbrinar més d’aquesta visita inesperada, la interacció amb exemplars més joves durant el període de cria podria ocasionar el fracàs reproductor de la parella.

La monitorització dels nius amb les càmeres, conjuntament amb el marcatge individualitzat amb anelles de lectura a distància ens permeten obtenir un major coneixement d’aquesta espècie per poder-la gestionar millor i treballar per la seva conservació.


Recordeu que podeu consultar tots els vídeos gravats de les nidificacions d'anys anteriors al Canal Youtube de l'àguila cuabarrada i que també podeu seguir la pàgina de Facebook de l`àguila cuabarrada o el compte d'Instagram del Parc del Garraf.


09
jul.

Equipem una parella amb emissors GSM/GPRS 

Una de les parelles d’àliga cuabarrada del Parc del Garraf s'ha equipat amb emissors GSM/GPRS gràcies al conveni de col·laboració signat entre el Gremi d’Àrids de Catalunya (i les empreses associades) i la Diputació de Barcelona per l’estudi i la conservació de l’àliga cuabarrada al Parc del Garraf. Amb les dades obtingudes, sobre la seva biologia, alimentació, zones que freqüenta, i nidificació, entre d'altres, es podrà conèixer millor l'espècie i garantir-ne la conservació.


Els emissors estan subjectes als individus mitjançant un arnés fabricat a mida i no suposa cap afectació a la conducta dels animals. Aquests emissors acumulen dades de localització GPS exacte de cadascun dels individus periòdicament. La descàrrega d’aquestes dades es realitza diàriament a través de la xarxa de telefonia mòbil mitjançant la tecnologia de transmissió de dades GSM. Aquests emissors funcionen gràcies a les plaques solars que porten incorporades i tenen una vida útil d’uns tres anys.

Amb la informació del moviment i localització diària obtinguda de cadascun dels individus d’aquesta parella, de manera permanent i durant un llarg període de temps ens permetrà l’obtenció d’informació bàsica sobre la seva biologia, com ara la determinació de l’àrea que freqüenta la parella, dominis vitals, selecció d’hàbitat, zones d’alimentació, ritme d’activitat diària, detalls sobre el comportament reproductiu, la taxa de renovació de parelles, etc.

Els estudis de seguiment de l’àliga cuabarrada permetran actualitzar les zones més sensibles d’ocupació del parc, així com desvetllar interrogants referents a la seva biologia. Aquesta informació és de vital importància a l'hora de proposar les mesures de millora per a la correcta conservació d’aquest espècie, així com per dissenyar els plans de restauració de les pedreres presents de la zona de Parc més favorables per a la preservació dels hàbitats per aquesta espècie.

Podeu aprofundir en la seva biologia si accediu a la web del Servidor d'informació ornitològica de Catalunya. També podeu trobar més informació a la web Equip de Biologia de la Conservació.

Recordeu que podeu consultar tots els vídeos gravats de les nidificacions d'anys anteriors al Canal Youtube de l'àguila cuabarrada i que també podeu seguir la pàgina de Facebook de l`àguila cuabarrada o el compte d'Instagram del Parc del Garraf.


Subscriu-te als nostres butlletins

 

Rep els nostres butlletins de Parcs.

Subscriu-te a l'agenda i a l'Informatiu

fent clic als botons de sota.

butlletí gaudim

Subscriu-te a gaudim als parcs (agenda) Subscriu-te a l'Informatiu dels parcs

Suggeriments, opinió i xarxes socials

 

Envia'ns els teus suggeriments, opina

i visita les nostres xarxes socials

Suggeriments

Suggeriments Opina Xarxes socials