CAES

Navegació


Blog de l'àguila 2020

24
jul.

L'altra femella

Actualment al Parc del Garraf trobem tres territoris d’àligues cuabarrades ocupats. La presència d’una població de joves divagants en dispersió d’aquesta espècie té una gran importància pel manteniment d’aquets territoris, donat que permet la ràpida substitució d’aquells individus de les parelles reproductores que desapareixen.

Enguany, al territori B s’ha pogut observar una situació insòlita gràcies a les càmeres ubicades al niu i a les anelles de lectura a distància amb les que estan marcats els individus d’aquesta parella. El mascle està equipat amb l’anella KZ i la femella amb la MK. Aquestes marques permeten una millor monitorització i coneixement de la parella per tal de poder gestionar millor els seus requeriments.

A l’inici de la temporada de cria, el 6 de desembre del 2019, les càmeres van captar al mascle d’aquest territori copulant amb una nova femella no marcada. Això va fer pensar en un recanvi de la femella d’aquest territori. Un mes després però, el 9 de gener del 2020 les càmeres van captar una nova còpula, aquest cop amb la femella habitual d’aquest territori, marcada amb l’anella MK, amb la que ha continuat la resta del període reproductor.

Tot i que la poligàmia ha estat descrita per diverses espècies de rapinyaires, per l’àguila cuabarrada només s’ha descrit un únic cas d’un trio reproductor format per dos mascles i una femella a l’Alt Camp. El període reproductor és un període especialment sensible, i qualsevol pertorbació pot provocar-ne el fracàs. Tot i que no hem pogut esbrinar més d’aquesta visita inesperada, la interacció amb exemplars més joves durant el període de cria podria ocasionar el fracàs reproductor de la parella.

La monitorització dels nius amb les càmeres, conjuntament amb el marcatge individualitzat amb anelles de lectura a distància ens permeten obtenir un major coneixement d’aquesta espècie per poder-la gestionar millor i treballar per la seva conservació.


Recordeu que podeu consultar tots els vídeos gravats de les nidificacions d'anys anteriors al Canal Youtube de l'àguila cuabarrada i que també podeu seguir la pàgina de Facebook de l`àguila cuabarrada o el compte d'Instagram del Parc del Garraf.


Webcam de l'àliga cuabarrada

Des de l'any 2003, el Parc del Garraf ofereix connexió en directe dels nius de l'Àguila cuabarrada des de la posta dels ous fins que els pollets marxen del niu, aproximadament des de mitjan de ferer fins mitjan de juny. Durant la resta de l'any, podeu consultar totes les millors imatges enregistrades al canal Youtube de l'Àguila cuabarrada. Cliqueu damunt la imatge per accedir-hi.

 

Captura pantalla per anar al canal Youtube de l'àguila cuabarrada