caes

El Patrimoni cultural immaterial del Montseny

Navegació

Coneixements i pràctiques sobre el medi natural - Vitivinicultura, verema i elaboració de vi


La vitivinicultura, la verema i l'elaboració del vi formen tot un cicle productiu. El cultiu de les vinyes es rega amb aigua de pluja i cal controlar les possibles malalties. La verema -la recol•lecció del fruit- es duu a terme entre el setembre i l'octubre, quan el raïm ja ha madurat. Al Montseny aquesta recol•lecció es fa de forma manual amb unes tisores petites de podar. Cal evitar collir el raïm moll, ja que l'aigua podria influir en la qualitat del suc de raïm, el most. Un cop recollit s'ha de portar ràpidament al lloc d'elaboració del vi per evitar que el raïm s'aixafi abans d'hora i comencin les fermentacions o maceracions no desitjades. Tot seguit s'introdueix el raïm en una premsa per obtenir-ne el suc o most. Aquest s'aboca en uns recipients on fermentarà i al cap d'uns mesos s'introdueix en botes de fusta per conservar-lo.

Al Montseny en trobem explotacions tant per a l'autoconsum, on la verema esdevé una festa de reunió familiar, com per a la comercialització. Encara es fa producció de vi al mas can Roquet i a can Serrat (Vinyes i Cellers Serrat de Montsoriu) utilitzant algunes pràctiques pròpies de l'agricultura ecològica, més respectuoses amb l'entorn.


Àmbit geogràfic: Sant Feliu de Buixalleu


Vídeo:


Enllaços relacionats:

#language("interest")

Mapa de l'inventari