caes

El Patrimoni cultural immaterial del Montseny

Navegació

Festes, fires i aplecs - Festa major d'Estiu de Sant Martí


Autor: Xavier Cateura

El darrer dissabte de juliol se celebra la festa major d'estiu de Sant Martí, per retre homenatge als pagesos i bosquerols de Montseny d'Amunt i rodalies.

La Festa és un espai de trobada entre antics pobladors de la muntanya que ara viuen a la plana. La celebració comença a mitja tarda amb tallers infantils i concursos de figures de fusta i habilitat amb xerrac mecànic. En finalitzar els concursos es fa un sopar popular sempre molt concorregut. Arribat el moment de les postres es formen grups que competeixen per reconèixer paisatges, indrets, cases, masos, flora i fauna fotografiats. El grup amb més encerts -nomenat "el més montsenyenc"- rep un premi. A la mitja part, es fa un ball i el sorteig de les figures de fusta, símbol de la festa.

Abans aquesta festa se celebrava quan s'havien acabat les feines de segar -a mitja i alta muntanya les feines acabaven més tard que a la plana- i aplegava principalment els veïnats de Montseny d'Amunt i la Castanya (el Brull), la majoria feien el trajecte d'anada i tornada a peu. També pujava gent de Montseny i Sant Esteve de Palautordera, alguns amb cotxe. Era una ocasió especial per retrobar-se i explicar les novetats de l'any.


Àmbit geogràfic: Montseny

#language("interest")

Mapa de l'inventari