Escalada
L’equipament de la zona de Penya de l’Escofet («La Facu») com a escola d’escalada es va iniciar cap la dècada del 1960, tot i que prèviament s’hi havien anat fent escalades aïllades. A partir dels anys noranta, el gran creixement tant en el nombre de practicants com en la demanda d’activitats en el medi natural posa de manifest la necessitat d’establir alguns criteris de gestió per tal d’assegurar la preservació dels valors naturals i culturals lligats a aquests indrets.
En el cas dels parcs del Garraf i d’Olèrdola, un dels principals valors ecològics a preservar són les espècies rupícoles que hi habiten, com l’àliga cuabarrada, el falcó peregrí, el duc o el còlit negre, les quals fan de l’esquerdes d’algunes parets el lloc natural on nidificar i criar. Malauradament, en alguns casos, la coincidència d’activitat humana amb àrees de nidificació comporta deteriorament de les parets, pèrdua d’algunes espècies vegetals significatives i destorb i possible abandó en el procés de nidificació d’algunes aus
A més a més, en el cas del Parc d’Olèrdola, hi trobem zones d’excepcional interès patrimonial que requereixen especials mesures de preservació, raó per la qual l’escalada hi és restringida tot l’any. Aquestes zones són l’Abric de Cal Ximet i l’Abric de Can Castellví, on es troben uns conjunts de pintures rupestres declarades Bé d’Interès Cultural per la Llei 16/1985, de 25 de juny, del patrimoni històric espanyol, Bé Cultural d’Interès Nacional per la Llei 9/1993, de 30 de setembre, del Patrimoni cultural català, i foren inclosos a la llista del Patrimoni Mundial per la UNESCO el desembre de 1998.
Així mateix, la Direcció General del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya va emetre un informe el 22 de gener de 2001 en què resolia que la pràctica de l’escalada era incompatible amb la preservació del bé.
Per tal de preservar les restes arqueològiques que hi ha a les coves de Can Castellví i les balmes de Cal Ximet, resta prohibida l’escalada en tota la zona.
Mapa de la zona on està prohibida l’escalada
Zones on es pot escalar durant tot l’any al Parc d’Olèrdola
En aquestes zones estarà permesa l’escalada i l’obertura de noves vies en qualsevol època de l’any:
- Penya de l’Escofet (Canyelles). Sector amb una gran afluència d’escaladors conegut com «la Facu»: 34 itineraris de 20-30 m.
- Font de l’Ametlló (Olèrdola). Pendent de concretar, en funció de les restes arqueològiques que hi ha en l’indret.
En els llocs on l’escalada és permesa, cal tenir en compte les recomanacions següents:
- No es deixarà material d’escalada en les vies, excepte l’indispensable, com ara reunions i ancoratges per assegurança i progressió, i no se’n permetrà l’ús per a altres activitats a l’exterior.
- S’utilitzarà material mimètic amb les roques (xapes i reunions de color gris).
- No es farà servir pintura ni altres materials per marcar la situació, el nom o la dificultat de les vies.
- L’obertura o modificació de noves vies només es podrà fer en les zones on l’escalada és permesa tot l’any, d’acord amb la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya.
- Es tindrà cura de no malmetre, de cap manera, la vegetació rupícola i la fauna present en la paret, així com la que es trobi al peu de via o en les zones d'escalada.