La Carta i les empreses
Actualment, al Parc Natural del Sant Llorenç del Munt i l’Obac estan acreditades un total de 17 empreses, entre elles: restaurants, allotjaments, visites agroalimentàries i activitats d’educació ambiental.
L’adhesió d’empreses a la CETS, és a dir, la seva distinció, respon a un doble objectiu: per una banda permet enfortir els vincles i ampliar el coneixement mutu entre l’administració gestora del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac (Diputació de Barcelona) i les empreses relacionades amb el sector turístic; i per altra banda permet, a les empreses, estructurar i fer visible el seu compromís voluntari amb el desenvolupament turístic sostenible de l’àmbit CETS.
Així, una empresa adherida a la CETS és una empresa que s’ha compromès voluntàriament a implantar un programa d’actuacions a tres anys vista estructurat en tres grans eixos:
- "Millorar l’oferta i la connexió amb l’espai protegit"
- "Millorar el comportament ambiental"
- "Donar suport al desenvolupament local i la conservació del territori"
A continuació, us presentem quin és el procés a seguir, els beneficis, requisits i compromisos que es poden obtenir com a empresa acreditada amb la Carta Europea de Turisme Sostenible.
Empreses CETS de Sant Llorenç del Munt i l’Obac
Informació per les empreses que es vulguin acreditar amb la Carta Europea de Turisme Sostenible
Les tipologies d'empreses que es poden adherir a la Carta Europea de Turisme Sostenible son allotjaments, restaurants, empreses agroalimentàries o d'artesania amb servei de visita (espai per a la recepció i acollida de visitants i horari de visites pel públic) i empreses de turisme actiu (guiatge, educació ambiental, activitats).
Requisits de les empreses per adherir-se a la CETS:
- Complir la legislació vigent que li resulti d'aplicació
- Estar ubicada o desenvolupar les seves activitats dins l'àmbit de la CETS (12 municipis)
- Desenvolupar una activitat compatible amb l'estratègia turística del territori
-
Assistir a una sessió a l'any dels espais de treball de la CETS, Fòrum Permanent, Grup de Treball o altres espais que es creïn, l'any del procés d'adhesió i mantenir-ne l'assistència durant el període de 3 anys d'adhesió.
- Formar part de la xarxa d’empreses de serveis i entitats vinculades al parc (empreses que reben informació per correu-e).
- Manifestar la voluntat d’acreditar-se amb la CETS a través de la signatura de la sol·licitud d'adhesió que facilitarà el Parc.
- Elaborar, en col·laboració amb l'assessorament de l'espai natural protegit, un programa d'actuacions per l'empresa a tres anys vista que compleixi els principis de la CETS, emmarcats en el desenvolupament turístic sostenible.
Compromisos de l'espai protegit amb les empreses CETS:
Pel que fa a la promoció i difusió específica de les empreses acreditades:
- Actualitzar la web de Turisme Sostenible als espais naturals amb informació de les empreses adherides.
- Identificar les empreses adherides a la CETS en l’edició de materials informatius del territori. Per exemple: “el mapa de l’informador”.
- Facilitar la informació d’aquestes empreses a la Federació EUROPARC perquè les inclogui en la nova web específica de la CETS en què està treballant.
- Donar a conèixer les empreses acreditades en les activitats en què el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac participi i que estiguin relacionades amb l’àmbit d’ús públic, com jornades, congressos, intercanvis amb altres parcs.
- Prioritzar les empreses acreditades amb la CETS en les activitats del Parc: allotjament de visites, menjars amb persones convidades pel Parc.
Pel que fa als aspectes econòmics:
- Considerar l'adhesió a la CETS com un mèrit valorable a les línies de subvenció que gestiona el Parc Natural i l'administració turística.
- Subvencionar el mateix procés d’adhesió d’empreses a la CETS.
- Treballar perquè en els ajuts sectorials (turisme, energia, medi ambient, etc.) s’inclogui el fet d’estar acreditat amb la CETS com un mèrit valorable.
Pel que fa a les activitats formatives i informatives:
- Organitzar i col·laborar activament en l’organització d’activitats formatives (jornades, tallers, visites d’intercanvi, etc.) sobre Sant Llorenç del Munt i l’Obac, la qualitat turística i la sostenibilitat.
- Identificar i acreditar aquesta formació com a “Formació CETS”.
- Facilitar material informatiu bàsic sobre Sant Llorenç del Munt i l’Obac a les empreses adherides.
- Continuar convocant dues reunions anuals del Fòrum Permanent.
Beneficis que les empreses poden obtenir
- Establir una estreta col·laboració entre els equips gestors dels espais naturals protegits i les empreses turístiques de la zona, basat en compromisos mutus per avançar cap a un turisme més sostenible.
- L’acreditació amb la CETS permet a les empreses obtenir una diferenciació per al desenvolupament d’un turisme sostenible i un compromís voluntari que incorpora valor afegit a la seva oferta turística.
- Participar en un marc de treball i de sinergia amb altres empreses acreditades del territori.
Si vols adherir-te a la CETS, envia’ns un correu a p.santllorenc.cets@diba.cat amb les teves dades. Si ja ets membre del Fòrum Permanent, podrem analitzar el teu grau de compliment dels criteris amb relació a la participació activa. Si encara no n’ets membre, t’inclourem en totes les comunicacions amb el Fòrum i així podràs donar el tret de sortida del teu camí cap al reconeixement de la teva aposta pel Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac.