caes
Turisme sostenible als espais naturals

Turisme sostenible als espais naturals

Navegació

La Carta i les empreses


Actualment, al Parc Natural del Sant Llorenç del Munt i l’Obac estan acreditades un total de 17 empreses, entre elles: restaurants, allotjaments, visites agroalimentàries i activitats d’educació ambiental.

L’adhesió d’empreses a la CETS, és a dir, la seva distinció, respon a un doble objectiu: per una banda permet enfortir els vincles i ampliar el coneixement mutu entre l’administració gestora del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac (Diputació de Barcelona) i les empreses relacionades amb el sector turístic; i per altra banda permet, a les empreses, estructurar i fer visible el seu compromís voluntari amb el desenvolupament turístic sostenible de l’àmbit CETS.

Així, una empresa adherida a la CETS és una empresa que s’ha compromès voluntàriament a implantar un programa d’actuacions a tres anys vista estructurat en tres grans eixos:

 • "Millorar l’oferta i la connexió amb l’espai protegit"
 • "Millorar el comportament ambiental"
 • "Donar suport al desenvolupament local i la conservació del territori"

A continuació, us presentem quin és el procés a seguir, els beneficis, requisits i compromisos que es poden obtenir com a empresa acreditada amb la Carta Europea de Turisme Sostenible.


Empreses CETS de Sant Llorenç del Munt i l’Obac


Informació per les empreses que es vulguin acreditar amb la Carta Europea de Turisme Sostenible

Les tipologies d'empreses que es poden adherir a la Carta Europea de Turisme Sostenible son allotjaments, restaurants, empreses agroalimentàries o d'artesania amb servei de visita (espai per a la recepció i acollida de visitants i horari de visites pel públic) i empreses de turisme actiu (guiatge, educació ambiental, activitats).

 

Requisits de les empreses per adherir-se a la CETS:

 • Complir la legislació vigent que li resulti d'aplicació
 • Estar ubicada o desenvolupar les seves activitats dins l'àmbit de la CETS (12 municipis)
 • Desenvolupar una  activitat compatible amb l'estratègia turística del territori
 • Assistir a una sessió a l'any dels espais de treball de la CETS, Fòrum Permanent, Grup de Treball o altres espais que es creïn, l'any del procés d'adhesió i mantenir-ne l'assistència durant el període de 3 anys d'adhesió.

 • Formar part de la xarxa d’empreses de serveis i entitats vinculades al parc (empreses que reben informació per correu-e).
 • Manifestar la voluntat d’acreditar-se amb la CETS a través de la signatura de la sol·licitud d'adhesió que facilitarà el Parc.
 • Elaborar, en col·laboració amb l'assessorament de l'espai natural protegit, un programa d'actuacions per l'empresa a tres anys vista que compleixi els principis de la CETS, emmarcats en el desenvolupament turístic sostenible.

Compromisos de l'espai protegit amb les empreses CETS:

Pel que fa a la promoció i difusió específica de les empreses acreditades:

 • Actualitzar la web de Turisme Sostenible als espais naturals amb informació de les empreses adherides.
 • Identificar les empreses adherides a la CETS en l’edició de materials informatius del territori. Per exemple: “el mapa de l’informador”.
 • Facilitar la informació d’aquestes empreses a la Federació EUROPARC perquè les inclogui en la nova web específica de la CETS en què està treballant.
 • Donar a conèixer les empreses acreditades en les activitats en què el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac participi i que estiguin relacionades amb l’àmbit d’ús públic, com jornades, congressos, intercanvis amb altres parcs.
 • Prioritzar les empreses acreditades amb la CETS en les activitats del Parc: allotjament de visites, menjars amb persones convidades pel Parc.

Pel que fa als aspectes econòmics:

 • Considerar l'adhesió a la CETS com un mèrit valorable a les línies de subvenció que gestiona el Parc Natural i l'administració turística.
 • Subvencionar el mateix procés d’adhesió d’empreses a la CETS.
 • Treballar perquè en els ajuts sectorials (turisme, energia, medi ambient, etc.) s’inclogui el fet d’estar acreditat amb la CETS com un mèrit valorable.

Pel que fa a les activitats formatives i informatives:

 • Organitzar i col·laborar activament en l’organització d’activitats formatives (jornades, tallers, visites d’intercanvi, etc.) sobre Sant Llorenç del Munt i l’Obac, la qualitat turística i la sostenibilitat.
 • Identificar i acreditar aquesta formació com a “Formació CETS”.
 • Facilitar material informatiu bàsic sobre Sant Llorenç del Munt i l’Obac a les empreses adherides.
 • Continuar convocant dues reunions anuals del Fòrum Permanent.

Beneficis que les empreses poden obtenir

 • Establir una estreta col·laboració entre els equips gestors dels espais naturals protegits i les empreses turístiques de la zona, basat en compromisos mutus per avançar cap a un turisme més sostenible.
 • L’acreditació amb la CETS permet a les empreses obtenir una diferenciació per al desenvolupament d’un turisme sostenible i un compromís voluntari que incorpora valor afegit a la seva oferta turística.
 • Participar en un marc de treball i de sinergia amb altres empreses acreditades del territori.

Si vols adherir-te a la CETS, envia’ns un correu a p.santllorenc.cets@diba.cat amb les teves dades. Si ja ets membre del Fòrum Permanent, podrem analitzar el teu grau de compliment dels criteris amb relació a la participació activa. Si encara no n’ets membre, t’inclourem en totes les comunicacions amb el Fòrum i així podràs donar el tret de sortida del teu camí cap al reconeixement de la teva aposta pel Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac.

 

#language("interest")

Contacte

Parc Natural del Montseny
Masia Mariona
Ctra. BV-5119, km 2,5
Mosqueroles
08479 Fogars de Montclús
Tel. 938 475 102
p.montseny.cets@diba.cat

Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac
Ctra. BV-1221 de Terrassa a Navarcles, km 14,8
Apartat de Correus 71
08230 Matadepera
Tel. 938 318 350
p.santllorenc.cets@diba.cat

Parcs del Garraf i Olèrdola
Crta. de Ratpenat a Plana Novella, km 3,5
08870 Sitges
Tel. 935 971 819
p.gof.cets@diba.cat

Parc del Foix
C/ Castell, 31
08729 Castellet i la Gornal
Tel. 977 670 169
p.gof.cets@diba.cat

 

Mapa del Montseny

Mapa del Montseny

Mapa de Sant Llorenç

Mapa del Montseny