caes
Accessibilitat a la Xarxa de Parcs Naturals

Accessibilitat a la Xarxa de Parcs Naturals

Navegació

Festa al Montseny 2023


Diumenge 19 de novembre, de 10 h a 14 h

Càmping de Fontmartina. Fogars de Montclús

Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny

Els entorns de Fontmartina, al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, s’omplen d’activitats de natura i lleure per a tothom.  

Amb aquesta jornada festiva volem celebrar la diversitat amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb (dis)Capacitat perquè tothom puguem descobrir i viure la natura per igual.

Podeu consultar el programa d’activitats previstes per a aquesta jornada, que aplega un gran ventall de tallers, passejades, una ruta teatralitzada i un espectacle per acabar el matí amb música i ball. 

Totes les activitats i els tallers, així com l’espectacle final, compten amb intèrprets de llengua de signes catalana (LSC) i altres recursos de suport a l'accessibilitat. 

Utilitza el servei de bus integrat adaptat per arribar a la festa: 

Activitats de descoberta

Emboscada, un viatge pels cinc sentits

Ruta teatralitzada inclusiva que es duu a terme al llarg de l'itinerari accessible pels entorns del càmping de Fontmartina.

“Emboscada, un viatge pels cinc sentits” té com a protagonistes el bandoler Capablanca i l’Ermesinda. Una emboscada, una relació tortuosa, un robatori i un mas enrunat ens traslladen a l’època dels bandits. A més, aquests personatges ens faran explorar els sentits a partir d’elements de l’indret.

Una proposta d'integració amb l'entorn, tot treballant les sensacions.


Itineraris inclusius

Es preveuen tres passejades per un tram de l’itinerari de baixa dificultat pels entorns del Sot de l’Infern. Les sortides comptaran amb recursos de suport a l'accessibilitat (Jöelettes i barres direccionals), així com interpretació en llengua de signes o audiodescripció en el cas de ser requerida. 


Tallers

Fem un hotel d'insectes

Els hotels d’insectes són refugis artificials per a diverses espècies d’insectes que necessiten galeries o forats a la fusta morta per passar l’hivern i reproduir-se.
Amb cilindres de paper higiènic i altres elements naturals aprendrem a construir el nostre. Us hi animeu?
 
  • No cal fer reserva prèvia per a aquesta activitat.

Estampem una bossa de roba

Amb bosses de roba, pintura especial per als tèxtils i elements de la natura ‒com fulles, branques, plomes o pedres‒, els participants podran decorar una bossa reutilitzable i endur-se-la a casa per fer-ne un ús diari.

  • No cal fer reserva prèvia per a aquesta activitat.

Fem menjadores per als ocells

Amb materials a l’abast de tothom (un rotlle de paper higiènic i mantega de cacauet) crearem menjadores per ajudar a passar l'hivern als ocells que ens visitin a les nostres terrasses o jardins.

  • No cal fer reserva prèvia per a aquesta activitat.

Plantem una heura!

L'heura és una planta enfiladissa utilitzada des de l'antiguitat per a usos medicinals, a més, la seva producció dona oportunitats laborals als nois i noies que treballen la Fundació Viver de Bell-lloc.

Et convidem a plantar la teva heura i aprendre les cures que necessita per a que creixi i llueixi a les vostres finestres o balcons.

  • No cal fer reserva prèvia per a aquesta activitat.

El bosc dels sentits

Espai on els participants haureu d'utilitzar el tacte i l'olfacte per identificar elements de la natura...Us animeu a jugar amb nosaltres?

  • No cal fer reserva prèvia per a aquesta activitat.

Seguim els rastres

A quin ocell pertany aquesta ploma? i aquestes banyes? A partir de l’exposició de diversos rastres de fauna, les persones participants haureu d’esbrinar a quin animal es corresponen.

Us animeu a fer d'investigadors i investigadores de la natura?

  • No cal fer reserva prèvia per a aquesta activitat.

Coneixeu el tritó del Montseny?

Doncs ara el podreu conèixer millor a través d'una exposició sobre aquesta espècie endèmica del Montseny i l'elaboració d'una figureta en guix, que podreu pintar i emportant-vos-la a casa./p>

  • No cal fer reserva prèvia per a aquesta activitat.

Vola ocellet!

L’entitat TEA Vallès Oriental conduirà aquests tallers plens de creativitat i calma. Amb llana i cartolina podreu fer ocellets per decorar la vostra habitació o fins i tot per penjar a l’arbre de Nadal, ara que s’acosten les festes. També podreu pintar llesques de fusta de colors... poden quedar precioses com penjolls, posavasos o imants de nevera!

  • No cal fer reserva prèvia per a aquesta activitat.

Altres activitats

Mostra de materials accessibles

Taula amb materials de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona: contes en braille, caixes d’olors, fitxes de flora i fauna, cubs dels sons dels animals... I, a més, projecció del vídeo de l’accessibilitat i exposició de diferents recursos de suport a l’accessibilitat: handbikes, terceres rodes i barres direccionals.

  • No cal fer reserva prèvia per a aquesta activitat.

Espectacle final: "On és la sargantana?" de la companyia La Cuca Viu

La cuca de llum, la formiga, la rosa i altres bestioles d’un jardí s’aventuren a buscar la seva amiga sargantana, que s’ha perdut. Coneixeran personatges i històries ben originals del món de Joana Raspall: una papallona que no pot volar, mosques i mosquits llaminers, un cuc que ha menjat ceba per accident, formigues que es reparteixen els grans de blat, etc.

Aquest és un espectacle de sensibilització poètica i musical que ha comptat amb l’assessorament de direcció de Merche Ochoa, pallassa, directora i pedagoga. Grans i xics s’endinsaran en el món de la poesia de la mà de les bestioles de Joana Raspall.

  • No cal fer reserva prèvia per a aquesta activitat.

 


Organitza:

      

          

Col·labora:

      

#language("interest")