caes

Navegació


Blog de l'àguila 2012

22
març

Ahir a tres quarts de nou del matí, va tenir lloc un fet inesperat al niu. La femella estava incubant tranquil·lament els ous quan, de sobte, va caure de dalt un troç de roca de mida considerable que gairebé passa fregant el cap de la femella. Les imatges són esborronadores perquè podria haver ferit la femella o també, si en aquell moment els ous haguessin estat sols, podria haver-los esclafat. Per sort tot ha quedat en això, un ensurt. Per a tots aquells que no van poder veure-ho en directe, us oferim aquest vídeo certament impressionant.

 
>


20
març

Ja han passat 35 dies des que la femella del niu A va pondre el primer ou. Durant aquests dies, la incubació ha seguit el seu curs amb normalitat sense cap novetat destacable; el mascle ha caçat per a la femella i ha fet relleus en la incubació. Si tot va bé, als voltants del dia 25 de març naixerà el primer pollet. L'altre poll un parell o tres dies més tard. Mentre, la femella del niu B segueix també amb la seva tasca. L'únic poll d'aquesta parella s'espera que neixi al voltant del 12 d'abril.


14
març

L'àliga cuabarrada té entre les seves fonts d'alimentació el conill i la perdiu. Aquestes espècies van disminuir força degut a l'abandonament dels conreus i de l'activitat agrària que afavoria l'existència d'espais oberts necessaris per aquest tipus d'espècies. Gràcies al projecte de 'Gestió d'hàbitats de l'àliga cuabarrada al Parc del Garraf' que du a terme la Diputació de Barcelona, s'han recuperat 15 hectàrees de conreus i pastures i s'han aclarit prop de 80 hectàrees de màquia i pinedes. El resultat s'ha traduït en un increment de les poblacions d'espècies presa com el conill i la perdiu, entre d'altres.

[Més informació: L'àliga cuabarrada del Parc del Garraf millora els seus hàbitats]


14
març

Durant la incubació les tasques principals, a banda de donar calor als ous, consisteixen en fer petites aportacions de brancatge per anar arreglant el niu i mantenir la seva estructura i solidesa. També el mascle caça per a ell i per a la femella que és la que roman més temps al niu incubant els ous. A continuació, us oferim dos vídeos captats amb les càmeres. El del niu A, quan el mascle porta al niu un esquirol caçat que ràpidament és agafat per la femella per menjar-se'l fora del niu. Durant aquest temps, el mascle relleva la femella en la incubació i després aquesta hi torna. Al niu B, la càmara ens ha pogut mostrar un moment en què la parella coincideix junta al niu després que el mascle arribi amb una branca. Aquestes gravacions són d'ahir dimarts dia 13.


13
març

Ahir dilluns les càmeres del niu B van captar com el mascle portava una presa a la femella per a què mengés. La femella en va prendre una mica i ràpidament se la va emportar del niu ja que fins que no neixin els polls les àligues s'alimenten fora del niu per no atreure possibles depredadors.


07
març

Al Parc del Garraf hi ha tres parelles d'àligues. Fa pocs dies que una càmara instal·lada en un tercer niu, el niu C, ha captat la parella de rapinyaires fent aportacions de branques al niu per arreglar-ho. Potser hi haurà posta, tot i que com hareu pogut comprovar hi ha cert desfàs respecte les altres dues parelles. Recordeu que podeu veure en directe les imatges de la incubació de les altres dues parelles als nius A i B des d'aquesta pàgina web.


07
març

Al voltant de les 11:20 h del matí, el mascle del niu A ha vingut al niu amb una peça al bec. Han estat breus moments i s'ha pogut veure que portava un ocell de mida mitjana. Ràpidament, la femella se l'ha emportat fora del niu segurament per mejar-se'l. Durant uns quinze minuts, el mascle ha rellevat la femella en la incubació i, cap a les 11:35 h, la femella ha tornat per seguir incubant els ous. Quan s'analitzin les imatges, es podrà veure de quin ocell es tractava. Les càmeres instal·lades als nius tenen el propòsit de conèixer amb detall i obtenir informació sobre els costums de les àguiles, la dieta i altres dades que permeten actuar en la conservació d'aquest rapinyaire vulnerable.


05
març

Les dues femelles coven tranquil·lament els ous; habitualment, el mascle de tant en tant fa curts relleus a la femella perquè aquesta pugui anar a menjar el que el mascle ha caçat i dipositat en un menjador proper. Divendres passat la femella del niu B va pondre el seu segon ou. Aquesta vegada, a diferència del que va passar fa tres dies, l'ou era totalment normal d'aspecte i textura. Cap el 12 d'abril aproximadament naixerà el pollet. Els usuaris que segueixen el procés de nidificació podran veure amb disset dies de diferència el naixement dels pollets de les dues parelles d'àligues del niu A i del niu B.


02
març

Ens ho acaben de confirmar des del Parc. Cap a 3/4 de tres de la tarda, la femella del niu B ha post el segon ou. Ara haurem d'esperar que evolucioni favorablement. Recordeu que el primer ou va ser defectuós.


02
març

La femella del niu B porta pràcticament tot el matí al niu, comportament que fa pensar que potser pondrà el segon ou en les properes hores. Avui fa tres dies que va pondre el seu primer ou però aquest era defectuós. Caldrà estar pendents de com evoluciona la posta.


S'estan mostrant 31 - 40 de 49 resultats.