caes

Navegació


Blog de l'àguila 2012

02
maig
El poll acollit per la parella d'àligues del niu B seguix creixent amb normalitat. Dia a dia, es veuen petits canvis en la seva aparença física; el plomall grisenc que recobria íntegrament el seu cos es va substituint per plomes de jove; a les ales i al dors es poden observar plomes negre. A més, el mascle va portant menjar i la femella el peix.
A continuació podeu veure un vídeo del pollet demanant insistentment el seu àpat a la mare i un moment anecdòtic de quan defeca. També us oferim un vídeo del niu A, en què les àligues segueixen portant menjar al niu l'endemà que el poll mort fos retirat del niu. Quan se n'adonen, se'n tornen a portar la presa del niu.

24
abr.
Després de mort el poll del niu A, la femella li va estar fent vetlla durant quasi tot el dia i tota la nit, mentre que sorprenentment el mascle li va portar dues preses, com esperant que es recuperés. Malauradament això ja no era possible i l'endemà a les 11 del matí, els agents rurals del Grup de Suport de Muntanya van recollir el poll mort i el van dur al Centre de Recuperació de Fauna de Torreferrussa. A l'espera de les anàlisis microbiològiques, la necròpsia practicada va concloure que el poll no arribava al 40% del pes que li correspondria per la seva edat, i que estava en un estat de desnutrició i deshidratació tan elevat que el menjar consumit després de 3 dies i mig de dejuni fou inútil. Al pap hi tenia restes càrniques vermelles (probablement del peixament de la mare del dia anterior) i a l'estòmac tenia algunes plomes negroses i un petit trosset de carn que podrien procedir de la merla aportada pel mascle dos dies abans). Sembla, doncs, que el dia 17 alguna cosa es va empassar tot sol, però massa ínfima per a tenir efecte (amb 21 dies d'edat probablement no tenia capacitat per a més).
 
Malauradament, la inoportuna i sorprenent arribada del mascle al niu amb una presa (la primera que aportava després de 10 dies) mentre l'agent rural estava baixant les preses d'ajut, va fer desistir de péixer el poll com estava previst i facilitar així la ràpida entrada de la femella, però aquesta no va entrar fins 3 hores més tard, ja al capvespre, i no el va péixer, sinó que es va limitar a cobrir-lo tèrmicament, que és el que el poll demanava a la mare en aquell moment després d'haver estat tot el dia sol. Quan l'endemà el va péixer, la seva recuperació ja era inviable. 
 
Si més no, els esdeveniments han permès arribar a la conclusió que cal evitar que un poll arribi a 3 dies de dejuni (2 dies sabíem que els superaven, però no que amb 3 dies ja no havia retorn). També s'ha pogut saber que enguany hi ha una manca de preses al seu territori, cosa que requereix fer un esforç per millorar-ne les condicions. 
 
Des d'aquest bloc es vol agrair a tots els que han col·laborat en les diverses intervencions per intentar salvar els pollets nascuts enguany, i també als seguidors que ens han donat el seu suport.
 

20
abr.

Informem a tots els seguidors dels nius de les àguiles que el poll del niu A ha mort. De bon matí respirava però no demanava menjar a la mare ni tampoc es movia. Pràcticament estava immòbil i sense moure el cap. Tot i així, els adults han estat aportant preses després de mort, com esperant que es recuperi. Aquest poll va romandre tres dies sense menjar i dimecres 18 es va dur a terme una intervenció d'urgència per tal de salvar-lo. Després d'unes hores d'incertesa, el poll va començar a menjar i durant tot el dia d'ahir se'l va veure eixerit i en perfectes condicions. Durant les properes hores es retirarà el poll del niu i es farà la necròpsia per tal d'esbrinar les causes de la seva mort. Després la connexió en directe d'aquest niu A es tallarà. L'altra poll, acollit per la femella del niu B, segueix creixent i menjant amb normalitat.

Per altra banda, l'ou que va ser retirat del niu B perquè no eclosionava ha estat analitzat al Centre de Recuperació de la Fauna Salvatge de Torreferrussa. En obrir l'ou es va veure que era infèrtil i que tot i estar força podrit el contingut evidenciat no mostrava cap mena de desenvolupament de vasos ni estructures embrionàries.


19
abr.

Ahir per la tarda es va dur a terme l'acció urgent per intentar salvar el poll del niu A. Eren les 16:45 h i l'agent rural es procedia a baixar fins el niu quan un fet inesperat va succeir; arriba el mascle amb un ocell fosc de la mida d'una merla o un estornell. El poll, famèlic, es llança cap el menjar i intenta menjar tot sol. Després el mascle marxa del niu. L'escalador arriba al niu a les 17:10 h i deixa el conill i les dues perdius que ja havíem informat en aquest bloc que es deixarien. Degut a que el mascle havia deixat una presa instants abans, es decideix que l'escalador no peixarà el poll pensant que quan vingui la femella li donarà de menjar. A les 17:15 h l'escalador ja ha conclòs la seva tasca i es prepara per marxar del niu. El poll roman sol fins les 20:30 h, hora en què arriba la femella al niu però torna a mostrar un comportament extrany i no peix el poll. En fer-se fosc, l'aixopluga i li dona calor per dormir. Aquest matí, a les 07:15 h la femella s'aixeca i comença a menjar. El poll piula per incitar-la a que el peixi. Finalment, a les 07:30 h la femella peix el poll amb les restes d'una de les perdius, la qual cosa fa pensar que potser durant la nit el poll ha près algun àpat. De moment, sembla que l'actuació ha estat exitosa ja que finalment el poll ha aconseguit menjar i la femella l'ha pascut.


18
abr.

El poll del niu A segueix sense menjar. Ja fa tres dies que, tot i que la femella visita el niu i dorm amb el poll, no li porta cap presa per alimentar-lo, ni tampoc el protegeix quan fa fred o calor. Els aports de presa viva que fa dies que s'estan fent a l'entorn del barranc de cria tampoc no han solucionat el problema, i de fet s'ha observat la parella capturant preses salvatges i menjar-se-les sense portar-les al niu. Atès aquest estrany comportament, del qual hem vingut informant en aquest blog, s'ha decidit una darrera acció urgent per tal d'assegurar la supervivència d'aquest poll. Un agent rural baixarà al niu i deixarà un conill i dues perdius per assegurar l'àpat quan hi torni la femella. A més, s'ha decidit que l'agent rural també aprofitarà per péixer el pollet per si la femella trigués a tornar al niu. Aquesta és la darrera intervenció que es durà a terme per intentar recuperar el ritme normal de criança. Si ni així s'aconsegueix, el poll haurà de ser retirat definitivament del niu.

Us recordem que divendres dia 13 es va haver de retirar l'altre pollet d'aquest niu A per manca d'aliment suficient. Ara aquest poll, que es va portar al Centre de Recuperació de la Fauna de Torreferrussa i va ser retornat ahir dimarts al niu B, menja i es desenvolupa amb total normalitat, acollit per la nova mare.


17
abr.

La femella del niu B segueix incubant. Diumenge 15 la càmara va captar el moment en què el mascle portava una presa al niu i ràpidament la femella se l'emportava. Durant el període d'incubació, qualsevol peça de menjar que el mascle porta al niu és ràpidament treta per evitar atraure depredadors que puguin malmetre la posta dels ous. Només quan és gairebé imminent l'eclosió, el menjar es deixa al niu per assegurar l'àpat un cop nascuts els polls. El fet que la femella del niu B va endur-se el menjar que li va portar el mascle fora del niu, evidenciava que l'eclosió no es produiria.


17
abr.

Avui es compleixen quaranta-sis dies des que la femella del niu B va pondre l'únic ou que està incubant. Un parell de dies abans n'havia post un que va resultar defectuós. Els temps d'incubació per aquesta espècie acostuma a ser d'uns quaranta dies (40-43), la qual cosa porta a la conclusió que l'ou no eclosionarà. Per altra banda, recordareu que divendres dia 13 d'abril un dels pollets del niu A, que es trobava debilitat per manca d'aliment, va ser retirat del niu per portar-lo al Centre de Recuperació de la Fauna de Torreferrussa. Durant aquests temps el pollet ha recuperat el seu pes. Tal i com es va anunciar en aquest mateix bloc, si el pollet es recuperava seria retornat novament. Atès que hi ha una probabilitat molt alta de què l'ou que incuba la femella del niu B no eclosioni, s'ha decidit novament dur a terme una acció que consistirà en retirar l'ou del niu B i posar el pollet recuperat per tal que pugui seguir desenvolupant-se amb normalitat en aquest altre niu del mateix parc. L'ou retirat serà portat a Torreferrussa on s'analitzarà.

La intervenció de canviar un ou infèrtil per un pollet d'un altra niu ja es va fer amb èxit l'any 2004, quan es va portar un poll d'un niu de la comarca que se sabia que no tenia possibilitats de sobreviure i es va substituir per l'ou que no eclosionava.

L'acció de conservació s'ha decidit conjuntament entre el Servei de Biodiversitat i Protecció dels Animals del D.A.M.M. de la Generalitat de Catalunya i els gestors del Parc del Garraf.


17
abr.

A tres quarts de quatre de la tarda, un agent rural ha portat el poll que es va retirar del niu A (recuperat al Centre de Recuperació de la Fauna de Torreferrussa) al niu B i ha retirat l'ou que no ha eclosionat. Durant gairebé una hora, el poll ha romàs sol al niu amb un parell de perdius que també s'han deixat per assegurar els propers àpats. A tres quarts de cinc el mascle ha arribat al niu i ha tingut una actitud de sorpresa sense reaccionar. No així el poll, que ràpidament ha començat a piular i a picar-li el bec per incitar-lo a péixer sense cap èxit. Una hora més tard aproximadament, ha arribat la femella i ha hagut un moment de crisi; el pollet no aconseguia despertar l'instint en la seva tasca i, a més, el pollet estava molt a la vora del niu i semblava que podia caure. Però la reacció de la femella ha estat força diferent de la del mascle ja que ha començat a protegir-lo i, finalment, ha aprofitat una de les perdius per alimentar-lo. Al voltant de dos quarts de vuit, el mascle ha tornat al niu sense cap presa però ha agafat una de les perdius per endur-se-la del niu.

Per als que no ho sapigueu, aquesta femella és la primera vegada que cria i la sorpresa per a ella ha estat doble; per una banda l'ou que incubava no ha eclosionat i per l'altra, s'ha trobat amb un pollet de dies que li demanava insistentment menjar.


16
abr.

Després que divendres passat un dels polls va ser tret del niu A per manca d'aliment, s'ha pogut observar durant aquest cap de setmana que l'aport d'aliment segueix sent escàs. Les càmares ens han mostrat com la femella no va portar cap presa al niu durant tot el dissabte de manera que el poll no va prendre cap aliment. Diumenge, finalment, cap a tres quarts de dues de la tarda la femella va arribar al niu amb una presa i va pèixer el poll. Això fa pensar en un comportament poc habitual per part del mascle que no caça regularment i que la femella té problemes per portar menjar al niu. El radioseguiment de les àligues i les observacions dels guardes i tècnics del parc constaten que el mascle sí que hi és pel territori i que al parc hi ha abundància de preses. Podeu veure en l'enllaç un vídeo de divendres quan la femella peix el poll gran amb la perdiu que va deixar l'agent rural després que el poll petit fos retirat el niu.


13
abr.

Gràcies al seguiment de les imatges captades amb la webcam s'ha pogut observar que l'aport de preses al niu A enguany és escàs i que el poll gran es queda quasi tot el menjar i, fins i tot, ataca al petit, que està endarrerint perillosament al seu creixement. Després d'haver observat aquesta situació, el Servei de Biodiversitat i Protecció dels Animals del D.A.A.M. de la Generalitat de Catalunya i els getors del Parc del Garraf han decit que, per tal de salvar-lo, els agents rurals procediran aquest matí a retirar-lo del niu per a recuperar-lo al Centre de Recuperació de la Fauna de Torreferrussa. Més endavant, aquest poll serà retornat o bé, al mateix niu si l'aport de preses es normalitza, o bé a un altre niu que el pugui acollir. Us oferim un vídeo captat ahir a les vuit del vespre quan finalment, després de moltes hores sense aport d'aliment, la femella arriba amb una perdiu al niu. En el vídeo es veu clarament com el poll gran acapara pràcticament tot el menjar.


S'estan mostrant 11 - 20 de 49 resultats.