Dia Europeu dels Parcs 2020


Protegir la Natura és protegir la nostra salut


$urlFileEntry

Oriol Clavera

Existeixen nombroses evidències científiques que certifiquen els beneficis del contacte amb la natura per a la salut i el benestar de l’ésser humà. Actualment, és indubtable la seva contribució positiva a les condicions de salut física i mental, la prevenció de problemes de salut pública i la promoció d’un estil de vida actiu en totes les etapes de la vida.

Aquest context obre una visió compartida dels sectors de la salut i la conservació: l’acció urgent i necessària per protegir i millorar la biodiversitat i abordar l’emergència del canvi climàtic es pot integrar amb formes de protegir la salut i el benestar de les generacions actuals i futures. Europa disposa d’un sistema d’àrees protegides divers i ben constituït, i de polítiques de conservació de la biodiversitat i desenvolupament de la infraestructura verda a escala global i regional.

La Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona és un exemple paradigmàtic d’aquesta situació, degut a la seva posició estratègica en una regió molt densament poblada. En aquests espais, la incorporació d’objectius de salut és una extensió natural del seu paper tradicional a l’hora de facilitar l’ús públic ordenat, el lleure, el gaudi, l’educació ambiental i l’ús sostenible de la natura. Els nostres parcs tenen l’oportunitat de contribuir encara més al benestar de les persones i a la reducció de les desigualtats en salut.

En el marc del Dia Europeu dels Parcs, que es commemora cada 24 de maig, enguany, els seus promotors, volem posar de manifest la importància del contacte amb la natura per a la nostra salut, amb el lema "Protegir la natura és protegir la nostra salut!"

Atès que per efectes de la pandèmia del COVID-19 no podrem celebrar les activitats de manera presencial, us convidem a sumar-vos a les iniciatives que s’ha generat en l’àmbit de la Xarxa de Parcs Naturals, per mitjà de plataformes digitals i xarxes socials. Farem webinars, concursos, Quizz de preguntes, vídeos divulgatius,... entre altres crides a la participació ciutadana des del vostre municipi de residència.

Relacionem aquí les accions més destacades:

Webinars (seminaris en línia)

Webinar Emergència climàtica i COVID-19 (19 de maig, a les 19 h) organitzat per la Xarxa de Conservació de la Natura

Webinar Salut i àrees protegides (22 de maig, a les 13 h) organitzat per l’OAPN y la EUROPARC i amb la participació de la Diputació de Barcelona

Instagram

Repte a Instagram sobre Salut i àrees protegides organitzat pel CENEAM-OAPN y RECIDA. Durant tot el mes de maig, us convidem a penjar als vostres comptes d'Instagram fotos o dibuixos que il·lustrin els beneficis que els espais naturals ofereixen per la salut i el benestar social. Etiqueteu-les amb el hashtag #ParksForHealth. Les persones interessades podran enviar directament les seves imatges (fins al 15 de maig a communications@europarc.org per al vídeo "Tour through Europe" que la Federació EUROPARC publicarà el mateix 24 de maig. 

Parcs i biblioteques, naturalment!

Les biblioteques del Maresme adscrites en aquest programa, realitzaran el cap de setmana del 22 i 24 de maig un Quiz a cada un dels seus comptes d’Instagram  amb un seguit de preguntes referides al patrimoni cultural i natural del seu municipi i la vinculació amb el seu parc de referència. Seguiu-les!

Vídeos i exposicions

“Els parcs, a un cop d’ull”

Onze biblioteques del Maresme, agrupades en el programa “Parcs i biblioteques, naturalment!” s’han aplegat per fer tres vídeos divulgatius amb la participació de tothom qui ho desitgi. Cal enviar fotos de qualsevol àmbit del patrimoni natural o cultural dels parcs de la Serralada de Marina, Serralada Litoral i del Montnegre i el Corredor a parcsibiblios@gmail.com. Amb les imatges rebudes, es faran tres vídeos locutats per biòlegs experts de l’Escola de Natura del Corredor, que es mostraran del 22 al 24 de maig.

Exposició fotogràfica virtual "Montserrat des de casa"

Les 8 biblioteques del Montserratí aplegades en el programa “Parcs i biblioteques, naturalment!” han fet un vídeo divulgatiu amb imatges dels seus usuaris que han enviat des de casa seva amb la muntanya de Montserrat de fons. Espectacular! El podeu veure aquí.

“Sant Llorenç del Munt des de casa”

I les 11 biblioteques del Vallès occidental, vinculades al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, també han produït un vídeo que mostraran el 22 de maig amb imatges rebudes pels seus usuaris.

 

 

 

 

Consulta en el calendari totes les activitats gratuïtes del Dia Europeu dels Parcs. Navega pel calendari per consultar les activitats que es fan al juny.

<< Agost 2020 >>
dl dt dc dj dv ds dg
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31